Δεν είναι λίγες οι φορές που η Μιούτσια Πράντα, η διάσημη σχεδιάστρια μόδας, μπερδεύει τα δύο φύλα στις επιδείξεις. «Πιστεύω πως ο συνδυασμός είναι πιο αληθινός», δηλώνει η βασίλισσα του στιλ, η οποία ανέβασε πέρυσι γυναίκες στο ανδρικό ντεφιλέ. Αλλά δεν παύει να προασπίζεται τις γυναίκες σαν γυναίκες, πολυσχιδείς, αντιφατικές και έξοχα περίπλοκες.

Η γραμμή, την οποία ακολουθούν και γνωστές αλυσίδες πολυκαταστημάτων, θέλει τα ρούχα «χωρίς φύλο», αλλά η πρωτοποριακή σχεδιάστρια δεν σχεδιάζει να διαλύσει τη μαγεία «παντρεύοντας» ανδρικά και γυναικεία, τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον.

«Είμαι αντίθετη σε αυτό. Το να κάνω δύο δημιουργικά σόου σε ένα, είναι σφαγή», δήλωσε η Πράντα σε πρόσφατη συνέντευξη της στο WWD. «Πρέπει να είναι ένα τεράστιο σόου, εάν θέλεις να το κάνεις σοβαρά. Την περασμένη φορά, κάποιος παραπονέθηκε ότι υπήρχαν πάρα πολλές γυναίκες (στην ανδρική επίδειξη) και ότι οι γυναίκες αποσπούν την προσοχή από την ανδρική συλλογή και κατά μία έννοια είναι αληθινό, διότι οι γυναίκες είναι πιο εντυπωσιακές και επισκιάζουν τα υπόλοιπα».

Η προοπτική της Πράντα όσον αφορά τα φύλα είναι αδιαμφισβήτητα πιο προοδευτική από τις προσεγγίσεις πολλών σχεδιαστών στο γιούνισεξ κίνημα. Την ώρα που λέει ότι οι γυναίκες είναι πιο «θεατρικές» δεν θεωρεί ότι η λάμψη ταυτίζεται με τη γυναικεία αισθητική, λέγοντας ότι οι άνδρες δεν μπορούν να ντυθούν και να στολιστούν όπως στο παρελθόν

«Προσπάθησα να διευρύνω τις πιθανότητες για τους άνδρες, χωρίς όμως να φτάσω στο σημείο της υπερβολής ή των ενδυμάτων που δεν μπορούν να φορεθούν», υποστηρίζει η 65χρονη θρυλική σχεδιάστρια.

Όσον αφορά τη θέση της γυναίκας, όπως αποτυπώνεται στη μόδα, «υπάρχουν δύο τάσεις οι γυναίκες που έχουν ‘παραδοθεί’ και απλά θέλουν να παντρευτούν και να διατηρούνται και ευτυχώς υπάρχει και ένας εμφανής φεμινισμός στη νέα γενιά. Μπορείς να ξεχωρίσεις ποιες είναι ποιες από το αν φορούν τακούνια ή λόαφερς».