Τα καλυμμένα μαλλιά ή πρόσωπα ή ολόκληρα κεφάλια των γυναικών στο Ιράν είναι κοινό θέαμα στο Ιράν. Ωστόσο στα χωριά του Περσικού Κόλπου οι γυναίκες και τα κορίτσια, ακόμα και ηλικίας 9 ετών, φορούν πολύχρωμες μάσκες που κουβαλούν χρόνια παράδοσης και τις κάνουν να ξεχωρίζουν.

Ο φωτογράφος Eric Lafforgue αποτύπωσε στο φακό του γυναίκες με χρυσές, κόκκινες, κεντημένες και διακοσμημένες μάσκες, στο νότιο Ιράν, τις οποίες φορούν εδώ και αιώνες οι Bandari, Άραβες Ιρανοί που ζουν κοντά στη θάλασσα.

Σύμφωνα με την παράδοση, τα παιδιά πρωτοφορούν τις μάσκες σε κάποιο κοινωνικό γεγονός πριν μπουν στην εφηβεία- και συνεχίζουν να τις φορούν μεγαλώνοντας.

Ο φωτογράφος περιγράφει στη Daily Mail πως χρειάστηκε υπομονή, διπλωματία και πολύ… τσάι για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Bandari.

Τις μάσκες φορούν σιίτες και σουνίτες μουσουλμάνες- αν και οι σιίτες συνηθίζουν να φορούν κόκκινες ορθογώνιες μάσκες ενώ οι σουνίτες μαύρες ή χρυσές με λιγότερο γεωμετρικά σχέδια.

Οι μάσκες μοιάζουν σαν οι γυναίκες να έχουν μουστάκι και, όπως εξήγησαν στον φωτογράφοι οι Bandari, σχεδιάστηκαν έτσι αιώνες πριν για να ξεγελούν τους εισβολείς και να μοιάζουν οι γυναίκες με άνδρες στρατιώτες.

iranian6 iranian5 iranian4 iranian3 iranian2 iranian1 iranian7