Είναι γεγονός πως τα μαλλιά μας είναι συνεχώς εκτεθειμένα σε χημικές ουσίες όπως εκείνες που βρίσκονται στα διάφορα προϊόντα ομορφιάς. Είναι επίσης εκτεθειμένα σε σκόνη και θερμότητα, τα οποία επίσης τα επιβαρύνουν.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τα μαλλιά σας να ανακτήσουν τη φυσική τους ομορφιά είναι να κάνετε τακτικά μάσκες μαλλιών, οι οποίες όμως να αποτελούνται από φυσικά υλικά. Τι καλύτερο από τις σπιτικές μάσκες μαλλιών; Οι παρακάτω συνταγές είναι κατάλληλες τόσο για ξηρά, όσο και για λιπαρά ή κανονικά μαλλιά.

Σπιτικές μάσκες για ξηρά και ατίθασα μαλλιά

Μπανάνα και αβοκάντο

Οφέλη: Αυτή η μάσκα θα βοηθήσει τα μαλλιά σας να ανακτήσουν την χαμένη λάμψη τους.

Συστατικά

  • 1 αυγό
  • 1 μπανάνα (μέτρια)
  • ½ αβοκάντο
  • 3 κουταλιές της σούπας γάλα χωρίς λιπαρά
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Οδηγίες

  1. Λιώστε το αβοκάντο, την μπανάνα και το αυγό σε ένα μπολ.
  2. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας καλά και εφαρμόστε την σπιτική μάσκα στα μαλλιά σας από τις ρίζες μέχρι τις άκρες.
  3. Μετά από 30 λεπτά, ξεπλύνετε χρησιμοποιώντας ένα ενυδατικό σαμπουάν.
  4. Αν έχετε μακριά μαλλιά, διπλασιάστε τη συνταγή.
  5. Χρησιμοποιήστε αυτή τη μάσκα μαλλιών δύο φορές κάθε μήνα, για υγιή μαλλιά.

Γιαούρτι και αυγό

Οφέλη: Αυτή η σπιτική μάσκα μαλλιών είναι ιδανική για τα  ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά. Τα κάνει ευκολοχτένιστα  και μεταξένια.

Υλικά

  • ¼ φλιτζάνι μαγιονέζα
  • ¼ φλιτζάνι απλό γιαούρτι
  • 1 ασπράδι αυγού

Οδηγίες

  1. Χτυπήστε το ασπράδι μέχρι να αφρίσει. Ανακατέψτε μέσα τη μαγιονέζα και το γιαούρτι.
  2. Τρίψτε το μείγμα στα μαλλιά σας ενώ είναι ακόμη βρεγμένα και καλύψτε το κεφάλι σας με ένα πλαστικό σκουφάκι μπάνιου.
  3. Ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό μετά από 30 λεπτά,  χρησιμοποιώντας ένα ήπιο σαμπουάν.
  4. Κάντε αυτό μία φορά το μήνα για να κρατήσετε τα μαλλιά σας ενυδατωμένα.

Για λιπαρά μαλλιά

Μάσκα με μηλόξυδο

Οφέλη: Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο να βάλετε μηλόξυδο στα μαλλιά σας, έχει όμως  πολλά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να χαρίσουν δύναμη, λάμψη και υγεία στα μαλλιά σας αλλά και να απομακρύνουν  τα υπολείμματα από τα καλλυντικά προϊόντα. Βοηθά επίσης στη ρύθμιση του pH του τριχωτού της κεφαλής σας, καθιστώντας το ιδανικό για τα άτομα με πιτυρίδα.

Χυμός λεμονιού

Οφέλη: Ο χυμός λεμονιού κλείνει τους πόρους που βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής και αυτό με τη σειρά του μειώνει τη λιπαρότητα. Ένα πράγμα ωστόσο που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι ο χυμός του λεμονιού μπορεί να ανοίξει το χρώμα των μαλλιών σας ειδικά αν το χρησιμοποιείτε συχνά. Φροντίστε λοιπόν να ξεπλένετε καλά τα μαλλιά σας πριν εκτεθείτε στον ήλιο.

Μάσκες μαλλιών για κανονικά μαλλιά

Τα κανονικά μαλλιά συνήθως είναι λιπαρά  στις ρίζες, αλλά ξηρά κοντά στις άκρες, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τις συχνές μάσκες μαλλιών.

Φράουλες και Μαγιονέζα

Οφέλη: Τα δύο αυτά συστατικά έχουν ξεχωριστά οφέλη. Εδώ  είναι μια γρήγορη ανασκόπηση: η μαγιονέζα προσθέτει θρεπτικά συστατικά και ενυδατώνει τα μαλλιά σας, καταπολεμώντας τη ξηρότητα και οι φράουλες χαρίζουν  βιταμίνη C και βοηθούν στη ρύθμιση της παραγωγής λιπαρότητας  στο τριχωτό της κεφαλής.

Οδηγίες

Για να κάνετε αυτή τη σπιτική μάσκα μαλλιών, απλά λιώστε τρεις φράουλες και ανακατέψτε τις με δύο κουταλιές της σούπας μαγιονέζα. Αφήστε το μείγμα στα μαλλιά μεταξύ δέκα και είκοσι λεπτών.

Μηλόξυδο και αυγά

Οφέλη: Γνωρίζουμε ήδη ότι το μηλόξυδο εξαλείφει τη νωθρότητα και τη λιπαρότητα από τα προϊόντα ομορφιάς σας ενώ ρυθμίζει και το pH του τριχωτού της κεφαλής. Τα αυγά από την άλλη είναι μια άριστη πηγή πρωτεΐνης η οποία είναι αναγκαία για την αποκατάσταση των ζημιών στα μαλλιά σας.

Οδηγίες: Για να κάνετε αυτή τη μάσκα, απλά ανακατέψτε δύο αυγά με  μία ή δύο κουταλιές της σούπας μηλόξυδο.