Πολλά είναι τα κορίτσια που χάνουν κυριολεκτικά τον ύπνο τους λόγω της επιθυμίας να έχουν μια λεπτή σιλουέτα, αλλά και εξαιτίας της ψυχολογικής πίεσης που δέχονται από τα πρότυπα της εποχής και τις φίλες τους για να παραμένουν λεπτές, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Η έρευνα διενεργήθηκε ανάμεσα σε 789 μαθήτριες με μέσο όρο ηλικίας τα 12 έτη και τα αποτελέσματά της είδαν το φως της δημοσιότητας στην ετήσια συνάντηση των Associated Professional Sleep Societies στην Μιννεάπολη. Στην πλειοψηφία τους τα νεαρά κορίτσια ήταν λευκά (πάνω από 60%), όμως συμμετείχαν και πολλές αφροαμερικανές και λατινοαμερικάνες, που κατοικούν στο Τέξας.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τα κορίτσια να τους περιγράψουν πώς αισθάνονται με το σώμα και τα κιλά τους και σε ποιο επίπεδο τα απασχολεί να παραμένουν λεπτά. Στην συνέχεια, μελέτησαν τις συνήθειες ύπνου των κοριτσιών, καθώς και τις διακυμάνσεις που εμφανίζουν στην διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.

Η εμμονή για ένα αδύνατο, συχνά οστεώδες σώμα, επηρεάζει σημαντικά την διάρκεια του ύπνου των νεαρών κοριτσιών, όπως λένε τα αποτελέσματα της έρευνας. Η διακύμανση αυτή φτάνει κατά μέσο όρο το 4,5% της συνολικής διάρκειας του ύπνου. Ανάμεσα μάλιστα στα λευκά κορίτσια, το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο, αγγίζοντας μείωση της τάξεως του 6%, σε ηλικίες που ο ύπνος είναι σημαντικός για την σωματική και ψυχική τους ανάπτυξη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πηγές αυτής της πίεσης, όπως τις ανέφεραν τα ίδια τα κορίτσια στους ερευνητές. Την μεγαλύτερη πίεση ασκούν οι συμμαθητές επηρεάζοντας όμως, ως επί το πλείστον τα λευκά κορίτσια σε σχέση με τις υπόλοιπες συμμετέχουσες. Ακολουθούν η οικογένεια, οι φίλοι και τα media.

Φαίνεται λοιπόν, από τα αποτελέσματα της έρευνας ότι το άγχος για την σιλουέτα στην εφηβεία γίνεται συχνά εμμονή επηρεάζοντας όχι μόνο τις διατροφικές συνήθειες, αλλά και όλη την ποιότητα ζωής των κοριτσιών. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτό συνδέεται με την ανάγκη των έφηβων κοριτσιών να είναι αποδεκτά, κυρίως από τον κοινωνικό τους περίγυρο, τον οποίο συνθέτουν συμμαθητές και φίλοι.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά ανοίγουν ένα νέο πεδίο έρευνας σε σχέση με την διαρκή προσπάθεια των νεαρών κοριτσιών να χάσουν βάρος. Εκτός από την υγεία του οργανισμού, τόσο η ψυχική όσο και η πνευματική υγεία επηρεάζονται αντιστοίχως και δεν θα πρέπει να το παραβλέπουμε. Η όποια διαταραχή στον ύπνο των θα πρέπει να χτυπά καμπανάκι στους γονείς. Μπορεί να είναι το πρώτο δείγμα μιας κρυμμένης διατροφικής διαταραχής.

Πηγή: tovima.gr