Η σωστή διατροφή και η γυμναστική είναι μια σαφώς πιο υγιεινή επιλογή από το να τρώει μια γυναίκα «για δυο» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη 11.444 γυναικών, η συστηματική προσπάθεια περιορισμού του σωματικούς βάρους και της πρόσληψης παραπανίσιων κιλών κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία, τόσο της μητέρας, όσο και του μωρού της.

Όλες οι γυναίκες βάζουν κιλά κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης. Όμως οι γιατροί προειδοποιούν, ότι η πρόσληψη μεγάλους βάρους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αρτηριακής πίεσης και διαβήτη της κύησης στις μέλλουσες μαμάδες.

Επιπλέον, αυξάνονται οι πιθανότητες το παιδί να γεννηθεί παχύσαρκο, αυξάνοντας τις πιθανότητες να χρειαστεί να γεννηθεί με καισαρική τομή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι γιατροί συμβουλεύουν τις μέλλουσες μαμάδες να προσπαθούν ενεργά να περιορίσουν την πρόσληψη κιλών, για να αυξήσουν τις πιθανότητες να έχουν μια κακή εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό.

Η έρευνα ανέλυσε τα στοιχεία από 37 προηγούμενες μελέτες, που είχαν δημοσιευτεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Τα ενημερωμένα στοιχεία, όπως καταρτίστηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το πανεπιστήμιο Khon Kaen της Ταϊλάνδης, αναφέρουν ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε συνδυασμό με ασκήσεις γυμναστικής έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία των εγκύων.

Από εκείνες που ξεκίνησαν διατροφή και γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, μόνο το 36% πήρε πολλά κιλά, σε σχέση με ένα ποσοστό της τάξης του 45% ανάμεσα σε εκείνες που δεν έλαβαν κανένα σχετικό μέτρο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη, ότι όσες γυναίκες αποφάσισαν να αλλάξουν την καθημερινότητά τους, υιοθετώντας υγιεινά διατροφικά προγράμματα και προγράμματα γυμναστικής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ μειώθηκε και ο αριθμός των υπέρβαρων μωρών και παρατηρήθηκε μια μικρή μείωση στα ποσοστά των καισαρικών τομών (από 29% σε 27%).

Τα προγράμματα γυμναστικής περιλάμβαναν δραστηριότητες μέτριας έντασης, όπως περπάτημα, αεροβική γυμναστική, pilates και χορό.