Ένα ψωμί που θα μπει στο εβδομαδιαίο μενού σας. Και μόνο η μυρωδιά του την ώρα που ψήνετε θα σας ανοίξει την όρεξη.

ΥΛΙΚΑ:
1.100 γραμμ αλεύρι (600 γραμμ. αλεύρι σκληρό Νo 1, 200 γραμμ. αλεύρι ολικής άλεσης, 300 γραμμ. αλεύρι 70 % Αμερικής – θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ)
1/2 κεσεδάκι (100 γραμμ) γιαούρτι πρόβειο με πέτσα
40 γραμμ. μαγιά νωπή (1 κύβο)
1 κ. σ. ζάχαρη
1½ κ. σ. αλάτι
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη σε καρεδάκια
1 κ. σ. μπούκοβο
1 κ. σ. ρίγανη
1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
2 κ. σ. σουσάμι
2 κ. σ. γλυκάνισο
χλιαρό νερό όσο σηκώσει, περίπου 1½ ποτήρι νερού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη σε 1/2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10΄ στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Θα εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια.

Σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λάδι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά να μαραθούν για λίγα λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ (με το γάντζο για ζύμωμα) το αλεύρι, το αλάτι, το τυρί, το γιαούρτι, το μπούκοβο, τη ρίγανη, την ενεργοποιημένη μαγιά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό (περίπου 1½ ποτήρι θα σηκώσει).

Τέλος προσθέτουμε τα κρύα πλέον λαχανικά. Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια με δυνατές κινήσεις και τραβήγματα. Σε ελαφρά λαδωμένο μπολ βάζουμε τη ζύμη και τη σκεπάζουμε καλά, με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη. Την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου 1 ώρα και λίγο παραπάνω.

Αφού ανέβει η ζύμη, την αδειάζουμε στον πάγκο. Τη χωρίζουμε σε 3 ή 4 κομμάτια.

Πλάθουμε καρβελάκια στρογγυλά ή μακρόστενα. Πασπαλίζουμε με γλυκάνισο και με σουσάμι τον πάγκο. Κυλάμε επάνω τα καρβέλια να καλυφθούν με τα υλικά. Τα τοποθετούμε σε αλευρωμένη λαμαρίνα. Τα χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι και τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα. Τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσουν ελαφρά για 20΄-30΄.

Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 40΄, έως ότου φουσκώσουν και ροδίσουν καλά.

Πηγή: argiro.gr