Βάζουμε σε μπρίκι τον γλυκάνισο και το κακουλέ µε λίγο νερό και τα βράζουμε για λίγα λεπτά. Τα σουρώνουμε και κρατάμε 4 κ.σ. αρωματισμένο νερό. Το ρίχνουμε στο γάλα. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, το μισό λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαστίχα, το μαχλέπι και τη μαγιά. Τα χτυπάμε στο μίξερ, να διαλυθούν. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυµώνουµε για 15΄. Τοποθετούμε τη ζύμη σε μεγάλο µπολ.

Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα και 30΄ (ανάλογα µε τη θερμοκρασία του χώρου). Αφού φουσκώσει και διπλασιαστεί η ζύμη, τη βγάζουμε στον πάγκο, να ξεφουσκώσει. Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και κάθε κομμάτι ζύμης σε τρία ίσα μέρη.

Ανακατεύουμε σε μπολ τη σοκολάτα και το ξύσμα. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης µε χοντρό πλάστη σε μακρόστενο φύλλο 40×15 εκ. Αλείφουμε µε το λιωμένο βούτυρο. Πασπαλίζουμε µε λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα. Πασπαλίζουμε και µε λίγο από το μείγμα σοκολάτας-πορτοκάλι. Το κυλάμε σε ρολό και το στρίβουμε. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα άλλα δύο κομμάτια ζύμης. Τα βάζουμε ακτινωτά (τα 3 φιτίλια) και τα πλέκουμε κοτσίδα. Γυρίζουμε την κοτσίδα σε κουλούρα. Στερεώνουμε µε οδοντογλυφίδα την ένωση. Στην τρύπα του τσουρεκιού βάζουμε 1 ποτηράκι για να μην κλείσει η τρύπα (το αφαιρούμε πριν το ψήσιμο). Το βάζουμε σε λαμαρίνα βουτυρωμένη και το σκεπάζουμε µε πετσέτα χοντρή.

Φτιάχνουμε και το δεύτερο τσουρέκι µε την υπόλοιπη ζύμη. Τα αφήνουμε σκεπασµένα (προτιμότερο μέσα στο φούρνο) να διπλασιαστούν σε όγκο, για περίπου 1 ώρα. Τα αλείφουμε µε λίγο γάλα. Τα αφήνουμε ακόμα 10΄ να ανέβουν και τα ψήνουμε σε καλά προθερµασµένο φούρνο για 35΄, στον αέρα, στους 160οC.

Υλικά
• 1.100 γραµµ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι, κοσκινισμένο
• 2 κύβοι (80 γραµµ.) νωπή μαγιά
• 500 γραµµ. φρέσκο γάλα χλιαρό
• 250 γραµµ. ζάχαρη
• 200 γραµµ. βούτυρο λιωμένο, χλιαρό
• 1/2 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
• 1 κ.γλ. μαχλέπι κοπανισμένο
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 κ.γλ. γλυκάνισο
• 5 σπόροι κακουλέ
• 150 γραµµ. σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη
• 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
• ζάχαρη
• κανέλα

Πηγή: argiro.gr