Με την έλευση του νέου έτους όλοι βάζουμε στόχους για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Ένα ημερολόγιο υγείας κολλημένο στο ψυγείο θα σας υπενθυμίζει ότι η υγεία είναι ένα πολύτιμο αγαθό που πρέπει να διαφυλάσσεται με κάθε τρόπο.

Τον Ιανουάριο προφυλάξτε την καρδιά σας

Οι καρδιοπάθειες είναι η υπ’ αριθμόν 1 αιτία θανάτου στον κόσμο, ωστόσο οι περισσότεροι νομίζουν ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο. Φροντίστε να διατηρείτε την πίεσή σας κάτω από το 120/80, τη χοληστερόλη LDL κάτω από 160 και το δείκτη μάζας σώματος κάτω του 25. Κόψτε το τσιγάρο και βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας.

Το Φεβρουάριο νικήστε τον καρκίνο

Η 4η Φεβρουάριου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου. Τι μπορείτε να κάνετε για να τον προλάβετε; Τρώτε υγιεινά. Η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικές τροφές, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, του μαστού, των πνευμόνων, του παχέος εντέρου, του ορθού, του στομάχου και του παγκρέατος. Επιπλέον, φροντίστε να ασκείστε, διατηρείτε το σωστό σωματικό βάρος, προστατευτείτε από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Το Μάρτιο αποτρέψτε τις αλλεργίες

Ξεκινήστε την άνοιξη κάνοντας γενική καθαριότητα στο σπίτι σας για να γλιτώσετε από τις αλλεργίες: πλένετε τα σκεπάσματα κάθε βδομάδα με καυτό νερό για να εξουδετερώσετε τα ακάρεα και τη γύρη και καθαρίστε το σπίτι με υποαλλεργικά καθαριστικά χωρίς άρωμα.

Τον Απρίλιο κάντε ένα check up!

Η 7η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Κάντε κάτι καλό λοιπόν για σας: μία εξέταση αίματος και ούρων για να προλάβετε τυχόν προβλήματα όπως αύξηση της χοληστερόλης, προδιάθεση για διαβήτη και άλλες πιθανόν παθήσεις. Επίσης, προγραμματίστε ένα τεστ Παπ ή μία εξέταση για τον προστάτη.

Το Μάιο εξετάστε το δέρμα σας

Κάντε μία δωρεάν εξέταση από δερματολόγους κατά την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος (την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα του Μαίου) προτού βγείτε στην παραλία. Υπολογίζεται ότι 4 στους 5 ανθρώπους που έχουν ανοιχτό δέρμα και ζουν σε ηλιόλουστες περιοχές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος.

Τον Ιούνιο προστατευτείτε από τον ήλιο

Ο ζεστός καιρός σημαίνει ότι φοράμε και λιγότερα ρούχα. Βεβαιωθείτε ότι και πάλι είστε «καλυμμένοι»: βάλτε ποσότητα αντηλιακού ίση με ένα σφηνάκι με SPF 30 όλη μέρα και φορέστε καπέλο με UPF (παράγοντας υπεριώδους προστασίας).

Τον Ιούλιο προσέξτε τα μπάρμπεκιου!

Το μαγείρεμα είναι η κύρια αιτία πρόκλησης πυρκαγιών στα σπίτια. Για να ψήσετε με ασφάλεια, μη αφήνετε αφύλαχτη την ψησταριά σας στον κήπο την βεράντα. Αν χρειαστεί να την αφήσετε, πάρτε ένα χρονόμετρο κουζίνας μαζί σας για να θυμάστε ότι πρέπει να επιστρέψετε σε πέντε λεπτά.

Τον Αύγουστο φύγετε για διακοπές

Οι διακοπές μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, αφού σας δίνουν χρόνο για δραστηριότητες όπως η άσκηση. Κάντε τρεις-τέσσερις μίνι αποδράσεις για να αποφύγετε τη φασαρία και τα έξοδα των διακοπών μακράς διαρκείας.

Το Σεπτέμβριο βρείτε ένα νέο χόμπι

Τα χόμπι είναι η καλύτερη θεραπεία για τη μελαγχολία λόγω της επιστροφής από τις διακοπές. Οι ρυθμικές δραστηριότητες, όπως ο χορός, η γιόγκα και η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ενεργοποιούν μια αντίδραση χαλάρωσης που αντισταθμίζει τις επιβλαβείς επιδράσεις του στρες.

Τον Οκτώβριο καταπολεμήστε κρυολογήματα και γρίπη

Το σαπούνι και το νερό σε προστατεύει από τα μικρόβια που προκαλούν κρυολόγημα περισσότερο από ό,τι η βιταμίνη C, αποκαλύπτει το γερμανικό Ινστιτούτο Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας στην Παροχή Υγείας της Κολωνίας. Για να μην πέσετε στο κρεβάτι, πλένετε συχνά τα χέρια σας και κάντε εμβόλιο κατά της γρίπης!

Το Νοέμβριο απεξαρτηθείτε από την τεχνολογία

Οι πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή αυξάνουν τον κίνδυνο καταπόνησης του αυχένα και συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Αποφύγετε τους τραυματισμούς κάνοντας συχνά διαλείμματα: κάντε διατάσεις κάθε 15 λεπτά και κάντε εναλλαγές στη χρήση πληκτρολογίου-ποντικιού για να μειώσετε τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Το Δεκέμβριο γιορτάστε στο πνεύμα των Χριστουγέννων

Κάθε δύο δευτερόλεπτα χρειάζεται μία μετάγγιση αίματος, ωστόσο λιγότερο από το 8% του πληθυσμού δίνει αίμα. Σώστε μια ζωή αυτά τα Χριστούγεννα και γίνετε εθελοντής αιμοδότης ή δωρητής οργάνων.

Πηγή: όμορφα μυστικά