Στις 9 Οκτωβρίου 1989, τα Μέσα του πλανήτη άρχισαν να μεταδίδουν ζοφερές ειδήσεις που κήρυτταν το τέλος της ΕΣΣΔ.

Διαδηλώσεις ξεκίνησαν στην Ανατολική Γερμανία και μέσα σε λίγες εβδομάδες το Τείχος του Βερολίνου ήταν πια παρελθόν.

Όταν τέλειωσε ωστόσο το βραδινό δελτίο ειδήσεων στη σοβιετική τηλεόραση εκείνη τη μέρα, η οθόνη γέμισε από το κοντινό πλάνο του προσώπου ενός άντρα. Ο οποίος με υποβλητικό τόνο φωνής και πράο ύφος κάρφωσε τα μάτια του στην κάμερα, θέλοντας λες να μπει στο μυαλό του κοινού που παρακολουθούσε αποσβολωμένο στους δέκτες του.

«Ηρεμήστε», είπε, «και αφήστε τις σκέψεις σας να περιπλανηθούν ελεύθερα».

Ο άντρας ήταν ο Ανατόλι Μιχαήλοβιτς Κασπιρόφκσι, ο οποίος αυτοπροσδιοριζόταν ως πνευματιστής, θεραπευτής και «αρχιμάγος της Περεστρόικα» φυσικά, λέγοντας ταυτοχρόνως πως ήταν ο πνευματικός κληρονόμος του ίδιου του Ρασπούτιν.

hdrhthrfsdgtufyrdgdry000

Μέσα σε λίγες εβδομάδες του 1989, ο Κασπιρόφκσι βγήκε έξι φορές στη σοβιετική τηλεόραση για να επηρεάσει το μυαλό του ζωντανού κοινού. Να υπνωτίσει δηλαδή τους σοβιετικούς πολίτες για να μην καταλάβουν τους ιστορικούς καιρούς που διένυε η Ένωση!

Φαινομενικά, η παρουσία του Κασπιρόφκσι στο γυαλί δικαιολογήθηκε στη βάση του ότι ο θεραπευτής ήθελε να απαλλάξει τον κόσμο από τα «φυσικά δεινά» του, αν και ο λόγος ήταν να υπνωτίσει τη χώρα και να λειτουργήσει ως περισπασμός από τα κολοσσιαία νέα για την επικείμενη κατάρρευση του κομμουνισμού.

«Φαινόταν πως ο πληθυσμός ξυπνούσε νωχελικά από ένα είδος ύπνωσης», γράφει ο θεωρητικός επικοινωνίας Βλαντιμίρ Βελμίνσκι του Πανεπιστημίου της Βαϊμάρης στο βιβλίο του «Homo Sovieticus»: «Οι εκπομπές του Κασπιρόφκσι αποτελούν την τελευταία προσπάθεια της σοβιετικής εξουσίας να μυήσει τους πολίτες στα μυστήρια του κομμουνιστικού φαινομένου που ήταν στην πορεία της εξαφάνισης». Η πραγματική δουλειά του μέντιουμ ήταν δηλαδή, είτε το ήξερε είτε όχι, να αποτρέψει τον μαζικό πανικό του λαού για το επικείμενο τέλος του κόσμου τους.

Γεννημένος στην Ουκρανία το 1939, ο Κασπιρόφκσι ήταν κλινικός ψυχοθεραπευτής για 25 χρόνια πριν ασχοληθεί με τον πνευματισμό. Ο πρώτος του μεταφυσικός θρίαμβος ήρθε το 1987, όταν δοκίμασε τις δυνάμεις του στη σοβιετική ολυμπιακή αποστολή της άρσης βαρών, η οποία κυριάρχησε στους Θερινούς Ολυμπιακούς του 1988 με έξι χρυσά και δύο αργυρά μετάλλια!

Το μέντιουμ έγινε αμέσως γνωστότατος στην ΕΣΣΔ και την ίδια χρονιά τοποθετήθηκε επικεφαλής στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας του Κιέβου, ξεκινώντας τις πρώτες τηλεοπτικές εμφανίσεις του για τη δύναμη του νου και της υποβολής. Αρχικά μάλιστα υπνώτισε τα παιδιά της Ένωσης να μη βρέχουν τα κρεβάτια τους, έναν άθλο που ο ίδιος πίστευε ακράδαντα πως είχε καταφέρει!

Μέχρι το φθινόπωρο του 1989, οι εκπομπές του αναμεταδίδονταν όχι μόνο στα πέρατα της Ένωσης, αλλά ακόμα και στη Σκανδιναβία και το Ισραήλ. Πρότεινε μάλιστα σταθερά στους τηλεθεατές του να έχουν εύκαιρο ένα δοχείο με νερό κοντά στην τηλεόραση για να απορροφά τους κραδασμούς που έστελνε η σκέψη του!

Οι συγκεκριμένες εκπομπές ακολουθούσαν το μοτίβο όλων των παλιότερων, ως πνευματιστική θεραπεία δηλαδή μικροπαθήσεων και άλλων δεινών. Μόνο που τώρα οι σοβιετικές αρχές τού είχαν εξασφαλίσει τηλεοπτικό κοινό 300 εκατ. ανθρώπων, οπότε κάτι σημαντικό συνέβαινε.

Οι ειδικοί θεωρούν σήμερα πως η σοβιετική ηγεσία δεν πίστεψε στις υπνωτιστικές δυνάμεις του Κασπιρόφκσι και ότι τον ήθελε απλώς ως αντιπερισπασμό. Για να λειτουργήσει δηλαδή ως βαλβίδα εκτόνωσης για το άγχος του κόσμου μπροστά στην επερχόμενη κατάρρευση της κομμουνιστικής ουτοπίας.

Και, σε κάποιον βαθμό, το πράγμα λειτούργησε! Οι δρόμοι άδειαζαν όταν εμφανιζόταν στο γυαλί ο πνευματιστής, καθώς είχε εγκριθεί από τις κομμουνιστικές αρχές, κι έτσι για το κοινό διέθετε τις απίστευτες δυνάμεις που ισχυριζόταν πως κατείχε.

Ο Κασπιρόφκσι συνεχίζει ακόμα και σήμερα να δραστηριοποιείται στον χώρο, δίνοντας διαλέξεις ή επιδεικνύοντας τις μεταφυσικές δυνάμεις του…