Θα πίστευε κανείς πως δεν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον να ειπωθεί για την τουαλέτα, λειτουργική, καθαρή, με τα δυτικά στάνταρντ, αν έχεις επισκεφθεί μία είναι σαν να τις έχεις επισκεφθεί όλες.

Νέο βιβλίο, ωστόσο, έχει στόχο να αναδείξει πόσο ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι μια επίσκεψη εκεί που ακόμα και ο βασιλιάς πηγαίνει μόνος του.

Από καλύβες στην έρημο μέχρι την τουαλέτα που λειτουργεί με ενέργεια από το… φεγγάρι, το βιβλίο «Toilets: A Spotter’s Guide» του Lonely Planet αποκαλύπτει εκατό από τις πιο παράξενες και πρωτότυπες τουαλέτες σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ αυτών είναι και οι παρακάτω.

Chott el Djerid, Τυνησία

toualetes1

Στην άκρη μιας λίμνης με αλμυρό νερό στα νότια της χώρας, η πολύχρωμη εγκατάσταση μοιάζει στοιχειώδης, «διαφημίζεται» ωστόσο ως «comfort toilets».

Διάστημα

toualetes2

Το κάλεσμα της φύσης σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας μπορεί να έχει αποτρόπαιες συνέπειες οπότε οι αρμόδιοι βρήκαν λύση σε αυτή την φουτουριστική τουαλέτα ούτως ώστε να αποτρέπονται διαρροές.  Το σύστημα αναρρόφησης απορροφά κάθε τι που φεύγει από το ανθρώπινο σώμα.

Φουτουριστικά ουρητήρια στο Βερολίνο

toualetes3

Αν σε καλέσει η φύση στο Sony Center της Potsdamer Platz της γερμανικής πρωτεύουσας- και είσαι άνδρας- θα ανακουφιστείς με μια πινελιά μοντέρνου ντιζάιν.

Redwoods, Rotorua, Νέα Ζηλανδία

toualetes4

Το σχεδιασμό τους υπογράφει ο καλλιτέχνης Μαορί Kereama Taepa. Κάθε ένα από τα «κουβούκλια» απεικονίζει ένα είτε εξαφανισμένο είτε απειλούμενο είδος πουλιού από το Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Τουαλέτες που λειτουργούν με ενέργεια από το φεγγάρι, British Columbia, Καναδάς

toualetes5

Ξεχάστε την ηλιακή ενέργεια, αυτή η τουαλέτα στην ακτή του Haida Gwaii στον Καναδά λειτουργεί με… το φεγγάρι. Διαθέτει αυτόματο καζανάκι που ενεργοποιείται μόνο του δύο φορές την ημέρα. Καλό θα ήταν ωστόσο όποιος την επισκεφθεί να μην κοιτάξει κάτω.

Log bog, Chena Hot Springs Resort, Αλάσκα

toualetes6

Όταν λέμε «στην τουαλέτα θέλω την ησυχία μου», αυτό εννοούμε. Απευθύνεται στους εργαζόμενους του θέρετρου Chena Hot Springs Resort στο Fairbanks.

Μονοπάτι Nordkalottleden, Enontekiö, Φινλανδία

toualetes7

Μάλλον απίθανο να πετύχει κανείς ουρά στη συγκεκριμένη τουαλέτα. Βρίσκεται πάνω σε μονοπάτι πεζοπορίας που διασχίζει τη Λαπωνία και έχει μήκος 800 χιλιομέτρων.

Βραζιλία

toualetes8

Ρουστίκ καλύβες φτιαγμένες από φοινικιές, τι άλλο να ζητήσει κανείς αναζητώντας τουαλέτα στην παραλία Jericoacoara της Βραζιλίας.

Το σιντριβάνι με τις λεκάνες, Κίνα

toualetes9

Περισσότερες από 10.000 λεκάνες, νιπτήρες και ουρητήρια περιλαμβάνει αυτή η αναμφίβολα πρωτότυπη «εγκατάσταση» του Κινέζου καλλιτέχνη Shu Yong στην πόλη Foshan.

Οικολογική τουαλέτα στην Waitpinga Beach, Αυστραλία

toualetes10

Η τέλεια «στάση» για τους λουόμενους της παραλίας Waitpinga στα νότια της χώρας.