Μπορεί να λέγεται «Πόλη του Φωτός» αλλά ένα κανάλι του Παρισιού έκρυβε κάτω από το «φως» καλά κρυμμένα μυστικά και ίσως και κάποια σκουπίδια…

Το κανάλι Saint-Martin, που βρίσκεται στο 10ο διαμέρισμα της αριστοκρατικής πόλης, αποστραγγίστηκε για τον καθαρισμό του για πρώτη φορά από το 2001. Την τελευταία φορά που είχε καθαριστεί είχαν απομακρυνθεί πάνω από 40 τόνοι αποβλήτων μαζί με τη λάσπη. Αλλά τα «σκουπίδια» που είχαν βρεθεί τότε περιλάμβαναν χρυσά νομίσματα ακόμη και ένα αυτοκίνητο.

Αυτή τη φορά ο καθαρισμός ήταν λιγότερο λαμπερός με τα ευρήματα να είναι μεταξύ άλλων κάδοι απορριμμάτων, ποδήλατα και μοτοποδήλατα. Στην αρχή έγινε μια αποστράγγιση σε ένα επίπεδο 50 εκατοστών, η οποία επέτρεψε στα 4,5 τόνους ψάρια δηλαδή τις τσιπούρες, τους κυπρίνους και τις πέστροφες να μετακινηθούν με ασφάλεια.

Στη συγκεκριμένη περιοχή του Παρισιού οι κάτοικοι μπορεί να πληρώσουν ακόμη και 7.300 λίρες το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα με θέα στο συγκεκριμένο κανάλι χωρίς να ξέρουν τι βρίσκεται κάτω από αυτό!

Το κανάλι είχε δημιουργηθεί με διαταγή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1802 για να προσφέρει πόσιμο νερό και άνοιξε 23 χρόνια αργότερα. Σύμφωνα με το γραφείο του δημάρχου, το κανάλι θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις αρχές Απριλίου για την αποστράγγιση 90.000 κυβικών νερού. Η αντιδήμαρχος σε θέματα περιβάλλοντος, Celia Blauel, ανέφερε ότι ο καθαρισμός θα δώσει νέα πνοή στο γνωστό κανάλι.

«Αν ο καθένας προσέχει και αποφεύγει να ρίχνει κάτι στο νερό, μπορεί να είμαστε σε θέση να κολυμπήσουμε στο κανάλι μέσα σε λίγα χρόνια, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις», είπε η ίδια στη Le Parisien. Μάλιστα θα γίνει και μια καμπάνια μέσω των κοινωνικών δικτύων ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι Παριζιάνοι αλλά και επισκέπτες και να σέβονται το κανάλι και να το διατηρούν καθαρό.

Μεταξύ των παράξενων ευρημάτων ήταν επίσης ένα όπλο, μια τουαλέτα, πολλά ποδήλατα, φωτογραφικές μηχανές, ραδιόφωνα, καρέκλες, καρότσια σούπερ μάρκετ ακόμη και μηχανές!

Δείτε τις φωτογραφίες…

kanaliparisi1

kanaliparisi2

kanaliparisi3

kanaliparisi4

kanaliparisi5

kanaliparisi6

kanaliparisi7

kanaliparisi8

kanaliparisi9

kanaliparisi10

kanaliparisi11