Δύσκολοι αποδεικνύονται οι καιροί για τα μεγάλα στελέχη της Wall Street και κυρίως για τις κυρίες που κυνηγώντας το όνειρό τους έπεσαν σε κακοτοπιές…

Η λάμψη των τραπεζών έχει αρχίζει να ξεθωριάζει και πολλοί είναι αυτοί που έμαθαν από την εμπειρία τους με οδυνηρό τρόπο. Ο λόγος για την ξανθιά Έριν Κάλαν της Lehman Brothers. Η Κάλαν είχε μια μεγάλη επιτυχία που κράτησε λίγο και μια ατυχία που την κυνηγάει μέχρι και σήμερα.

Η Lehman Brothers τοποθέτησε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στη θέση του οικονομικού διευθυντή της μια γυναίκα και λίγους μήνες μετά κατέρρευσε. Μάλιστα όλα έδειχναν ότι την προόριζαν για το απόλυτο αφεντικό μέχρι που ήρθε η απόλυτη καταστροφή και κάποιος έπρεπε να την χρεωθεί.

Στο πρόσωπο της Κάλαν βρέθηκε το τέλειο θύμα. Η ξανθιά τραπεζίτης που αναρριχήθηκε γρήγορα στη θέση του οικονομικού διευθυντή και κατηγορήθηκε ότι δεν είχε τις απαραίτητες γνώσεις για να χειριστεί κρίσιμες καταστάσεις βρέθηκε στη δίνη.

Παραιτήθηκε λίγους μήνες μετά την κατάρρευση και από τότε δε δούλεψε πουθενά, ενώ μέχρι και σήμερα τρέχει και δε φτάνει στα δικαστήρια. Άλλωστε δικαστήριο αποφάσισε ότι είναι και αυτή συνυπεύθυνη για την κατάρρευση.

Όσοι την ήξεραν έλεγαν το 2007 ότι το πρόσωπό της έγραφε στον φωτογραφικό ή τον τηλεοπτικό φακό. Αυτός ήταν και ο λόγος που ήταν και το «δημόσιο πρόσωπο» της εταιρείας για όσο διάστημα διατηρούσε τη θέση της. Μάλιστα η παρουσία της ήταν εξαιρετικά συχνή στις τηλεοράσεις και προσπαθούσε να εξηγήσει την κρίση που τότε έκανε την εμφάνισή της στις ΗΠΑ.

Με ειδικότητα στα Νομικά και στα Φορολογικά και με θητεία στον επενδυτικό-τραπεζικό τομέα κατάφερε να τους κερδίσει όλους, αλλά ξαφνικά τα γεγονότα έτρεξαν με μεγάλη ταχύτητα μπροστά της… Η τράπεζα χρειάστηκε 6 δισ. δολάρια, η αύξηση έγινε, η Κάλαν υποβαθμίστηκε, αλλά τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει τις εξελίξεις.

Η σκοτεινή περίοδος

Ήταν Δευτέρα πρωί, στις 15 Σεπτεμβρίου 2008 που η ιστορική επενδυτική τράπεζα που είχε ιδρυθεί το 1850 κατέρρευσε κάτω από το βάρος ζημιών 60 δισ. δολαρίων, από τοξικά προϊόντα. Η χρεοκοπία της Lehman Brothers, οδήγησε στη χειρότερη χρηματοοικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση.

Τότε έμπαινε στην πιο σκοτεινή περίοδο της ζωής της.

Λίγο αργότερα η Έριν Κάλαν αποτελούσε παρελθόν από την τράπεζα και έμπαινε στις λίστες της ανεργίας.

Η λάμψη της έγινε θολή και πλέον την κατηγορούσαν ευθέως ότι δεν είχε τις γνώσεις και την εμπειρία για να κατέχει μια τόσο υψηλή θέση στη Lehman Brothers και να θεωρείται ως η ισχυρότερη γυναίκα στη Wall Street. Όπως έγραψε και ο Guardian είναι μια έξυπνη, αυθάδης και χαρισματική γυναίκα που μιλούσε… κορακίστικα προσπαθώντας να εξηγήσει την κρίση το 2008.

Μάλιστα ο σχολίασε καυστικά ότι έκανε μεγάλο λάθος που δέχθηκε μια τόσο υψηλόβαθμη θέση σε επενδυτική τράπεζα, χωρίς να διαθέτει ούτε καν πτυχίο λογιστικής.

Από την απόλυσή της και στη συνέχεια φαίνεται πως η ζωή της αλλάζει δραστικά. Η άλλοτε πανίσχυρη τραπεζίτης βλέπει ότι υπάρχει ζωή και πέρα από τις τράπεζες!

Όπως έγραψε λίγα χρόνια μετά στους New York Times συνειδητοποίησε πλέον ότι η ζωή δεν είναι μόνο εργασία…

Ο γάμος της και η προσωπική της ζωή

Ο αγαπημένος της ένας συνταξιούχος πυροσβέστης της Νέας Υόρκης και πρώην συμμαθητής της στο γυμνάσιο Anthony Montella λέει ότι την θυμήθηκε και πάλι όταν την είδε στην τηλεόραση και γοητεύτηκε. Της έστειλε ένα e-mail και από τότε ξεκίνησε ένας θυελλώδης έρωτας.

Τώρα παντρεύτηκαν και ζουν μαζί το μισό χρόνο στη Νέα Υόρκη και το υπόλοιπο στη Φλόριντα. Η ίδια έχει αφήσει πίσω της την πολυτελή ζωή, τα γιοτ και τα ακριβά γούστα και έχει συνειδητοποιήσει ότι για να τα αποκτήσει κάποιος όλα αυτά πρέπει να παραδώσει μεγάλο μέρος της ζωής του.

Όπως έγραψε σε άρθρο της στους New York Times: «Σε ένα γραφείο το 2005, ένας από τους συναδέλφους ρώτησε τον τότε σύζυγό μου τι έκανα τα Σαββατοκύριακα. Με ήξερε ως κάποιον με μεγάλη ένταση και ενέργεια. “Μήπως καγιάκ, αναρρίχησης” αστειεύτηκε. Όχι, απάντησε απλά, “κοιμάται”. Και αυτό ήταν αλήθεια. Όταν δεν δούλευα φόρτιζα της μπαταρίες μου για την ερχόμενη εβδομάδα. Η εργασία είχε πάντα την πρώτη θέση, πάνω από την οικογένειά μου, τους φίλους και το γάμο.

Από τότε που παραιτήθηκα από τη θέση μου ως επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Lehman Brothers το 2008, εν μέσω χάους και ενός σύννεφου δημόσιου εξευτελισμού είχα αρκετό χρόνο για να προβληματιστώ σχετικά με τις αποφάσεις που έπαιρνα στην ισορροπία της δουλειάς μου με το υπόλοιπο της ζωής μου. Το γεγονός ότι εγώ αποκαλώ “το υπόλοιπο της ζωής μου” σας δίνει μια ένδειξη, ότι η δουλειά ήταν πρώτη.

Δεν έχω παιδιά, γι’ αυτό μπορεί να φαίνεται ότι η ιστορία μου δεν έχει σχέση με τη συζήτηση με την ισορροπία εργασίας-ζωής. Όπως όλοι, όμως, είχα σχέσεις – σύζυγο, φίλους και οικογένεια.

Δεν είχα ξεκινήσει με στόχο να αφιερώσω όλο τον εαυτό μου στη δουλειά μου. Έγινε κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Πρώτα πέρναγα μισή ώρα την Κυριακή να οργανώσω τα e-mail μου, να κάνουμε λίστα και ημερολόγιο για να γίνει ευκολότερο το πρωί της Δευτέρας. Στη συνέχεια δούλευα όλη την ημέρα της Κυριακής…

Αναπόφευκτα, όταν έφυγα από τη δουλειά μου, καταστράφηκα. Δεν ήξερα πώς να εκτιμήσω ποια ήμουν σε σχέση με ό, τι έκανα.

Έχω περάσει πολλά χρόνια τώρα  μια διαφορετική εκδοχή της ζωής μου, όπου προσπαθώ να δώσω την ενέργειά μου για το νέο σύζυγό μου και τους ανθρώπους που αγαπώ και νοιάζομαι. Αλλά δεν μπορώ να κερδίσω τον χαμένο χρόνο.

Το πιο σημαντικό, έχασα την ευκαιρία να κάνω ένα δικό μου παιδί. Προσπαθώ ακόμη με εξωσωματική και ελπίζω.

Μερικές φορές οι νέες γυναίκες μου λένε ότι θαυμάζουν ό, τι έχω κάνει. Όπως το βλέπω, έχω εργαστεί σκληρά για 20 χρόνια και μπορεί πλέον να περάσω τα επόμενα 20 με άλλα πράγματα. Αλλά αυτό δεν είναι η ισορροπία. Δεν το θέλω αυτό για κανέναν. Ακόμα και στις καλύτερες στιγμές στην καριέρα μου, εγώ ποτέ δεν παραπλανήθηκα νομίζοντας είχα πετύχει κάθε είδους ορθολογική κατανομή μεταξύ της ζωής μου στη δουλειά και της ζωής μου έξω».

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr