Αποτελεί σίγουρα το πλέον προβεβλημένο πρόσωπο των τελευταίων δύο μηνών σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τα πεπραγμένα και τις δηλώσεις του να έχουν ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο, απασχολώντας ευρέως και τον αμερικανικό Τύπο.

Μέσα σε δύο μήνες από το πόστο του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας σε μία από τις κρισιμότερες ιστορικές συγκυρίες για το μέλλον της χώρας, ο δημοφιλής οικονομολόγος έχει έρθει στο επίκεντρο του ελληνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος με περισσότερες από 100 συνεντεύξεις, αποκτώντας πολλούς υποστηρικτές αλλά και δεκάδες επικριτές και άσπονδους εχθρούς.

Πρώτος σε σταυρούς στη Β’ Αθηνών με το ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Βαρουφάκης γνώριζε καλά από πριν τις εκλογές ότι θα κληθεί να διαχειριστεί την καυτή πατάτα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την αλλαγή ρότας της ακολουθούμενης πολιτικής, εκπορευόμενης από το Βερολίνο, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της χρεωκοπίας.

Έχοντας δώσει δείγματα γραφής από την παρουσία του κατά τα παρελθόντα έτη στα τηλεοπτικά πάνελ και την αρθρογραφία του, τόσο των αιρετικών απόψεών του, όσο και της ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας του και της πρόθεσής του για προβολή και παρουσία στο δημόσιο διάλογο, ο Γιάννης Βαρουφάκης κατάφερε από τις πρώτες κιόλας ημέρες να κερδίσει εκατοντάδες πρωτοσέλιδα εντός και εκτός Ελλάδας.

Τη στάση που θα τηρούσε και την ένταξή του στην… ημερήσια διάταξη όλων των ειδησεογραφικών πρακτορείων είχε προαναγγείλει εξάλλου ο ίδιος μέσα από το προσωπικό του ιστολόγιο. «Μου είπαν ότι έφτασε η ώρα να διακόψω το blogging ή απλά να σκάσω. Σκοπεύω να αψηφήσω τις εντολές τους» είχε γράψει χαρακτηριστικά λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Όταν ο Γιάννης Βαρουφάκης «άδειασε» τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μπροστά στις κάμερες μετά τη συνάντηση, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έμελλε να μετατραπεί σε εθνικό ήρωα.

Τα διθυραμβικά σχόλια πλημμύρισαν το διαδίκτυο και τον Τύπο, ενισχύοντας το αίσθημα χαμένης υπερηφάνειας της τελευταίας πενταετίας. Απομακρυσμένος από τα στερεότυπα του κλασικού υπουργού Οικονομικών – ή ακόμα και του απλού βουλευτή, αντικομφορμιστής, με τη μηχανή του και το πουκάμισο μόνιμα έξω από το παντελόνι, δείχνει να έχει συνυφασμένο το vivere pericolosamente (ζην επικινδύνως) στο γενετικό του υλικό.

Προσιτός με το προφίλ του καθημερινού ανθρώπου κάλλιστα μπορεί να τον πετύχει κανείς να κόβει βόλτες μόνος του στην πλατεία Συντάγματος, χωρίς έστω και τη διακριτική παρουσία αστυνομικών. Την ίδια ώρα, τα εχθρικά σχόλια μεγάλης μερίδας του ευρωπαϊκού και κυρίως γερμανικού Τύπου περιέβαλαν στο εσωτερικό κοινό με επιπρόσθετη λάμψη το άστρο του Γιάννη Βαρουφάκη.

Ωστόσο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες το κλίμα δείχνει να έχει αλλάξει. Ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται να τελεί σε έναν ιδιότυπο πολιτικό χειμώνα, αποστασιοποιημένος από το πολιτικό προσκήνιο παρά τις εν εξελίξει κομβικές διαπραγματεύσεις για την επικύρωση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

Το σιωπητήριο από το Γιάννη Βαρουφάκη έχει επιβληθεί από το Μέγαρο Μαξίμου σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης με τους διεθνείς πιστωτές και κυρίως το Βερολίνο, για την εξεύρεση μίας λύσης στο ελληνικό ζήτημα. Ενδεικτικά της δυσφορίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι τα όσα έγραψε ο κεντρικός αρθρογράφος της Αυγής και προνομιακός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα, Θανάσης Καρτερός εδώ και καιρό σε άρθρο του με τίτλο «Γιάνη μας, μη μας απλώνεις άλλο το μαντήλι σου».

Ο αρθρογράφος τον προειδοποίησε ότι «θα ξοδέψει όλα τα κέρδη που αποκόμισε για λογαριασμό του και για λογαριασμό μας εάν συνεχίσει να μιλάει τόσο πολύ (…) διότι κανένας, ούτε αυτός ο χαρισματικός υπουργός, δεν μπορεί να γλιτώσει από τη φθορά και την τοξική υπερπροβολή».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της υπουργίας του στην οδό Νίκης, ο Γιάννης Βαρουφάκης δέχεται σφοδρότατο πόλεμο από το εξωτερικό, με πολλούς να κάνουν λόγο για πιέσεις στον Αλέξη Τσίπρα για αντικατάστασή του ως προϋπόθεση για να υπάρξει λύση για την Ελλάδα. Την ίδια ώρα επικριτές του από το εσωτερικό τον εγκάλεσαν για τις αναρίθμητες συνεντεύξεις που παραχώρησε, διερωτώμενοι πότε πηγαίνει στο υπουργείο και πότε εργάζεται για την κατάρτιση του προγράμματος που θα έδινε λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Ο κ. Βαρουφάκης εμφανιζόταν να αποζητά με κάθε τρόπο να έρθει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, πυροδοτώντας νομοτελειακά τη σύγκρουση με τους ομολόγους του, τους οποίους σύμφωνα με τα όσα είχε γράψει η γαλλική Liberation, «περιφρονούσε επιδεικτικά», κάνοντας λόγο για ναρκισσιστική συμπεριφορά και ματαιοδοξία.

Το σημείο μηδέν για την αλλαγή κλίματος υπήρξε η συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Paris Match, την αισθητική της οποίας χαρακτήρισε εκ των υστέρων και ο ίδιος άστοχη. «Θα ήθελα να μην είχε γίνει αυτή η φωτογράφιση, το μετανιώνω… Η αισθητική αυτών των φωτογραφιών δεν μου αρέσει» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Μπορεί πριν από δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργός εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου να επιχείρησε να επιβεβαιώσει τη στήριξή του στον υπουργό Οικονομικών με τη… βόλτα για ουζάκι στο Παγκράτι, ωστόσο ο μερικός παραγκωνισμός του Γιάννη Βαρουφάκη είναι εμφανής στην καθημερινή πολιτική πραγματικότητα. Αθόρυβα η σκυτάλη των διαπραγματεύσεων και της ενημέρωσης των τεχνικών κλιμακίων έχει περάσει στον επικεφαλής του ΣΟΕ, Γιώργο Χουλιαράκη, ενώ ενεργό και πλέον όχι μόνο εποπτικό ρόλο έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Ωστόσο υπάρχει και μία άλλη ανάγνωση του φαινομένου «Βαρουφάκης». Αν αναλογιστεί κανείς ποιος βγαίνει ωφελημένος από τη στάση του υπουργού Οικονομικών, μόνος κερδισμένος επικοινωνιακά από την αιρετική ρητορική του «γκουρού» της θεωρίας παιγνίων και του… παιχνιδιού του δειλού με τους ευρωπαίους εταίρους είναι όπως προκύπτει από τις εξελίξεις ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, έχοντας ουσιαστικά αφήσει στο απυρόβλητο τον Γιάννη Βαρουφάκη να προκαλεί νευρικό κλονισμό στα ευρωπαϊκά σαλόνια, ουσιαστικά έχει δει το χαρακτηρισμό «ευρωτρόμος» να μεταβιβάζεται από το πρόσωπό του σε αυτό του υπουργού Οικονομικών. Ο ίδιος παρουσιάζεται πλέον ως μία διαφορετική προοπτική στην Ευρωζώνη που μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με το υπάρχον status quo στο ευρωπαϊκό διευθυντήριο, αλλά σίγουρα απαλλαγμένος από τα «βαρίδια» του παρελθόντος.

Πλέον στο εξωτερικό, μετά την δεδομένη σύγκριση με τον Γιάννη Βαρουφάκη, επικρατεί ως επί το πλείστον το διαλλακτικό προφίλ ενός πρωθυπουργού που αναζητά έναν έντιμο συμβιβασμό και μία πολιτική λύση για τη χάραξη μίας νέας τροχιάς για την πατρίδα του.

Σε δημοσίευμά της η αριστερή εφημερίδα Liberation την Πέμπτη με τίτλο «Η αρπαγή του Ωραίου Έλληνα» διερωτώνταν κατά πόσο ο Γιάννης Βαρουφάκης βρίσκεται μετά από δύο θυελλώδεις μήνες προς την έξοδο από την κυβέρνηση, μετά και το σιωπητήριο που φαίνεται να του έχει επιβληθεί. Μέχρι στιγμής η στήριξη του πρωθυπουργού παραμένει μέχρι νεωτέρας.

Ωστόσο άγνωστο είναι το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση εύρεσης μίας χρυσής τομής με τους δανειστές μετά τη λήξη της παράτασης της δανειακής σύμβασης το καλοκαίρι…

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr