Σε μεγάλο πονοκέφαλο για το Podemos εξελίσσεται ο κατά ορισμένους Θεοδωράκης ή… Τζήμερος της Ισπανίας, ο αρχηγός των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα.

Οι Ciudadanos  που σημαίνουν πολίτες, στα καταλανικά Ciutadans, γεννήθηκαν το 2006 στην Καταλονία ως αντίδραση των πολιτών στα παραδοσιακά κόμματα της περιοχής, είτε της δεξιάς είτε της αριστεράς.

Στην πρώτη προεκλογική αφίσα ο 27χρονος τότε Άλμπερτ Ριβέρα εμφανίστηκε γυμνός. «Γεννήθηκε το κόμμα σου» ήταν το σύνθημά του. «Δε μας αφορά πού γεννήθηκες, τι ρούχα φοράς, τι γλώσσα μιλάς», έλεγε το σύνθημα του.

Στις τοπικές καταλανικές εκλογές του 2006 πήρε 3% και 3 έδρες. Αντίστοιχο ποσοστό έλαβε και στην αναμέτρηση του 2010, ενώ το 2012 εκτοξεύθηκε στο 7,56% με 9 έδρες.

Πλέον ο το κόμμα του Ριβέρα φαίνεται ότι ωρίμασε. Και αυτή τη στιγμή απειλεί το Podemos και αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη στις δημοσκοπήσεις. Το ποσοστό του αγγίζει το 18% και εμφανίζεται ως η τρίτη δύναμη της χώρας.

Το Podemos και οι Ciudadanos έχουν διαφορετικό προφίλ αλλά στοχεύουν στο εκλογικό σώμα που μέχρι τώρα παραδοσιακά αποτελούσε «κτήμα» των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας.

Η υποστήριξη προς τους Ciudadanos έχει αυξηθεί τους τελευταίους δύο μήνες σε τέτοιο βαθμό ώστε το  κόμμα να δίνει μάχη στήθος με στήθος με το αριστερό Podemos, τους συντηρητικούς κυβερνώντες και την σοσιαλιστική αντιπολίτευση, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα El Pais.

Οι Ciudadanos εξασφαλίζουν στην πρόθεση ψήφου 18,4% ενόψει των εθνικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το τέλος του χρόνου. Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) φέρεται να εξασφαλίζει το 18,6%.

Η αύξηση της υποστήριξης των Ciudadanos από 8,1% τον Ιανουάριο και 12,2% τον Φεβρουάριο τοποθετεί το κόμμα στην τρίτη θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων. Το κόμμα έχει προσελκύσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς.

Παρότι οι Podemos εξακολουθούν να έρχονται στην πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, η υποστήριξη προς το κόμμα μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα με το 22,5% των ερωτηθέντων να απαντούν ότι θα το ψήφιζαν σε σχέση με το 27,7% του Φεβρουαρίου.

Ποιος είναι ο αρχηγός των Ciudadanos

Ο αρχηγός των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα δεν μοιάζει και πολύ με τον ηγέτη των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. Δεν έχει κοτσίδα, είναι ξυρισμένος, κοντοκουρεμένος και φοράει κουστούμια.

Το κοινό στοιχείο τους είναι ότι μιλάει με καταγγελτικό λόγο κυρίως για τη διαφθορά και το παλιό, σάπιο όπως λέει πολιτικό δικομματισμών των δεξιών και των σοσιαλιστών. Όπως είναι φυσικό μαζεύει και όσους ψηφοφόρους είναι απογοητευμένοι αλλά τρομάζουν μόνο που ακούν τους αριστερούς των Podemos.

Ο Ριβέρα έχει ήδη καλέσει σε ντιμπέιτ τον Ιγκλέσιας, αλλά δεν έχει πάρει απάντηση, όπως λέει. Αυτό πάντως φαίνεται να συμβαίνει καθώς ο Ιγκλέσιας προτιμά να στρέφει τα πυρά και το ενδιαφέρον του στην πολιτική του Μαριάνο Ραχόι.

Το 2006, η εφημερίδα El Periódico de Catalunya αποκάλυψε ότι Ριβέρα ήταν μέλος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) μεταξύ του 2002 και του 2006. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι ήταν πλήρες μέλος του κόμματος, και αναγνώρισε ότι μετείχε σε ορισμένες από τις δράσεις του τμήματος νεολαίας του κόμματος.

Στο επικοινωνιακό επίπεδο αξιοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυξάνοντας καθημερινά, κατά χιλιάδες, τους ψηφοφορόρους που παρακολουθούν την εκστρατεία τους μέσω YouTube, Facebook και Twitter. Απαντούν στις ερωτήσεις των πολιτών «24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο» όπως λένε οι ίδιοι.

Τι λένε όσοι ψηφίζουν Ciudadanos

Νέοι άνθρωποι αλλά και μεγαλύτεροι που κινούνται στα κοινωνικά δίκτυα, άνθρωποι των μεγάλων αστικών κέντρων που έχουν δουλειά αλλά όσοι οργίζονται με τη διαφθορά του δικομματισμού ψηφίζουν το κόμμα.

Πρόσφατα ο Κάρλος Πέρεθ Γκονθάλεθ, υπάλληλος σε τράπεζα είπε στην El Pais: «Ψήφιζα Ραχόι μέχρι που κατάλαβα ότι διαφθορά τους είναι συστημική. Ο δικομματισμός είναι σαν έναν σικέ ποδοσφαιρικό αγώνα».

Για το Podemos λένε ότι είναι ένα κόμμα με παλιές ιδέες… «Το Podemos είναι ένα νέο κόμμα με παλιές ιδέες. Αν το δικό τους μοντέλο είναι η Βενεζουέλα, το δικό μας είναι η Δανία» λέει ο Χεσούς ντε Λόθαρ στην El Pais.

Ο Χεσούς Ορτέγο, ψυχολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βαγιαδολίδ, σημείωσε: «Γνωρίζω τη Λατινική Αμερική, όπου αναπτύχθηκαν αρκετά κόμματα τύπου Podemos. Aυτό που συμβαίνει με αυτά τα κινήματα είναι ότι βγάζουν μια κοινωνική τάξη από την εξουσία και την αντικαθιστούν με μια άλλη, αλλά είναι ανίκανοι να λύσουν σε βάθος τα προβλήματα».

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και το Podemos

Όπως φαίνεται λοιπόν από τις δημοσκοπήσεις οι «πολίτες» αποτελούν πονοκέφαλο για του Podemos, καθώς αν και δεν απευθύνονται στο ίδιο κοινό εμφανίζονται ως η εναλλακτική απέναντι στον δικομματισμό. Άλλωστε οι Ciudadanos εμφανίζονται ενισχυμένοι, ενώ οι Podemos, αν και πρώτοι, χάνουν μεγάλο μέρος της δύναμής τους πέριξ του 4%.

Ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο πως ο Πάμπλο Ιγκλέσιας μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατέκτησε τους αγανακτισμένους Ισπανούς, αλλά και τους Έλληνες!

Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, βρέθηκε στο ιδρυτικό συνέδριο των Podemos όπου και απηύθηνε χαιρετισμό, καταχειροκροτούμενος από τους εκατοντάδες ενθουσιώδεις παρευρισκόμενους. Μια επίσκεψη που ανταπέδωσε προεκλογικά ο Ιγκλέσιας.

Το ισπανικό πολιτικό κίνημα Podemos, («Μπορούμε») έχει ως αρχηγό τον Πάμπλο Μάνουελ Ιγκλέσιας.

Είναι γεννημένος το 1978 από μητέρα δικηγόρο και πατέρα καθηγητή Ιστορίας, ο Ιγκλέσιας σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, ενώ από μικρός άρχισε να μελετά κείμενα του Καρλ Μάρξ και του Βλαντιμίρ Λένιν. Εντάχθηκε στην κομμουνιστική νεολαία σε ηλικία 15 ετών….

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr