Εκνευρισμένος, κατηφής, αγχωμένος με δόσεις αμηχανίας, αλλά και μαχητής, επίμονος και… «σκληρό καρύδι». Αυτός είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πενήντα περίπου μέρες μετά την εγκατάστασή του στο «καταθλιπτικό», όπως ο ίδιος θρυλείται ότι έχει πει, Μέγαρο Μαξίμου. Άλλωστε έκανε ορισμένες αλλαγές σε γραφεία και πίνακες και επιχείρησε να δώσει λίγο περισσότερο φως στο Μέγαρο αλλάζοντας θέσεις σε έπιπλα και γραφεία.

Όπως και να έχει η θέση του δεν είναι εύκολη. Καλείται να βρει την ισορροπία για να μείνει στη βάρκα του ευρώ με τη χώρα όρθια, τις προεκλογικές του υποσχέσεις ζωντανές σε ένα βαθμό και το κόμμα του ενωμένο…

Η μεταμόρφωση του Αλέξη Τσίπρα είναι ολοκληρωτική. Σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει τον Αλέξη όσο ήταν στα γραφεία της Κουμουνδούρου, με το πρόσωπο που πλέον βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Άλλωστε νομοτελειακά οι ευθύνες που πλέον κουβαλάει στις πλάτες τους δεν έχουν καμία σχέση με τις ευθύνες που είχε πριν ένα δίμηνο.

Έτοιμος για την ανατροπή

Πριν τις εκλογές όλα έδειχναν ρόδινα. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τη νίκη του κόμματός του, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν δυνατός και έτοιμος να πάει στην Ευρώπη για να κάνει την ανατροπή. Ήταν έτοιμος να πάει στην Ευρώπη και να την αλλάξει!

Σε κάθε ευκαιρία ο κ. Τσίπρας τόνιζε ότι θα αλλάξει την Ευρώπη και ότι θα επιβάλει κούρεμα στο ελληνικό χρέος για να γίνει βιώσιμο.

Στις συνεντεύξεις του εμφανιζόταν άνετος, επιθετικός όποτε και όσο χρειαζόταν και ο αέρας του νικητή τον περιέβαλε.

Άλλωστε στην ηλικία των 33 ετών είχε γίνει ο νεότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος και πλέον είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Το χθες και το σήμερα

Η πορεία όμως δεν ήταν εύκολη. Ίσως η δεύτερη -πλέον- πιο δύσκολη στιγμή της πολιτικής του καριέρας ήταν η σύγκρουση με τον Αλέκο Αλαβάνο. Άλλωστε δεν ήταν εύκολο να του πάρει τα κλειδιά της Κουμουνδούρου, αλλά τελικά τα κατάφερε…

Σήμερα όλα αυτά φαντάζουν μακρινά μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις, μπροστά στις πενήντα μέρες της νέας κυβέρνησης. Πλέον ο πρωθυπουργός εμφανίζεται σαφώς πιο σφιγμένος. Το μαρτυρά το σώμα του, οι κινήσεις του, η ρητορική του.

Έχει κόψει το… κούρεμα και υποχρεώθηκε να υποχωρήσει σε ορισμένες θέσεις του για να πετύχει μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους, αν και ακόμη τίποτα δεν έχει κριθεί.

Οι εμφανίσεις του στη Βουλή δεν έχουν σχέση με αυτές του παρελθόντος, ενώ δυσκολεύεται να αφήσει από τα χέρια του το handsfree του κινητού του…

Αγχωμένος και πιεσμένος

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας της κυβέρνησης ήταν ανοιχτό και βεβαίως εκτός από τη «δημιουργική ασάφεια» της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου καμία συγκεκριμένη απόφαση δεν υπάρχει που να εξασφαλίζει το μέλλον.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο πρωθυπουργός φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αγχωμένος και πιεσμένος. Πιεσμένος από τους Ευρωπαίους αλλά και από το ίδιο του το κόμμα. Άλλωστε δεν περνάει απαρατήρητη η κριτική που έχει δεχθεί από το Μανώλη Γλέζο…

Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι οριακά, μισθοί και συντάξεις πρέπει να πληρωθούν, όπως και δόσεις προς το ΔΝΤ…

Όλα αυτά έχουν ρίξει βαριά τη σκιά τους πάνω στον Αλέξη Τσίπρα. Καλείται να διαχειριστεί όλα τα καυτά θέματα τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε πραγματικό επίπεδο.

Η δυσπιστία, τα όχι και οι υποχωρήσεις

Είναι γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι περίμεναν τον Αλέξη Τσίπρα. Τον περίμεναν στη γωνία και αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή.

Από τις συναντήσεις που είχε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ματέρο Ρέντσι και τον Φρανσουά Ολάντ ήταν εμφανές το κλίμα που είχε δημιουργηθεί και προφανώς εισέπραξε ο κ. Τσίπρας. Οι Ευρωπαίοι ήταν… σκληρά καρύδια.

Η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε στο έκτακτο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου όταν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ (μετά το επεισόδιο στην Αθήνα) είπε στον έλληνα υπουργό ότι έπρεπε να αποδεχθεί τη συνέχιση του προηγούμενου προγράμματος ως την Παρασκευή επειδή η Φινλανδία είχε εκλογές.

Η ελληνική πλευρά εξέλαβε αυτή την πίεση ως προσπάθεια παγίδευσής της για να αποδεχθεί το πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Όταν στο δραματικό Eurogroup ο Γ. Βαρουφάκης τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα  (τέσσερις υπουργοί, μεταξύ τους και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχαν φύγει από τη συνεδρίαση θεωρώντας ότι υπήρχε συμφωνία για παράταση του προγράμματος), ο κ. Τσίπρας είπε το πρώτο όχι… Ακολούθησε μεγάλος εκνευρισμός, απειλές και πιέσεις…

Ο ίδιος επιμένει ότι το μνημόνιο δεν υπάρχει, όπως και η τρόικα, όμως έχει απέναντι του τη Γερμανία που συνεχίζει να χρησιμοποιεί τους συγκεκριμένους όρους προκαλώντας του μεγάλο πονοκέφαλο…

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κρύο αίμα…

Όταν χρειάζεται ο Αλέξης Τσίπρας έχει κρύο αίμα. Το απέδειξε στις κινήσεις που έκανε μετά την 20η Φεβρουαρίου στην κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος όπου δεκάδες βουλευτές απέρριπταν τη συμφωνία που είχε πετύχει με προσωπικές του παρεμβάσεις στο Eurogroup.

Εκεί μετά από 12 επεισοδιακές ώρες ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια κίνηση-ματ. Επιθυμώντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο, είπε ορθά-κοφτά: «Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε ή όχι. Αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε τη συμφωνία, να το πει εδώ».

Το «κατσάδιασμα» στους ξένους και στους βουλευτές του

Στο επικοινωνιακό κομμάτι το Μέγαρο Μαξίμου παίρνει άριστα και είναι από τις λίγες φορές που μια κυβέρνηση καταφέρνει κάτι τέτοιο… Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να σηκώνει το τηλέφωνο όποτε χρειάζεται, να μιλάει με ξένους ηγέτες και ενίοτε να τους… κατσαδιάζει. Άλλωστε δεν είναι και πολλοί οι πρωθυπουργοί που τα είπαν έξω από τα δόντια στο Μάριο Ντράγκι ζητώντας ίση μεταχείριση της Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει πάνω του αρκετές φορές τη διαπραγμάτευση με τους ξένους, ενώ όταν χρειάστηκε έδειξε ότι δεν υποχωρεί.

Εκεί που όμως δεν κατάφερε, ακόμη τουλάχιστον, να περάσει την άποψη του είναι στους ίδιους του του βουλευτές. Μπορεί να είπε πολλές φορές ότι δεν πρέπει να πάρουν τα βουλευτικά αυτοκίνητα, ωστόσο δεν τον άκουσαν. Ο λιτός βίος πήγε… περίπατο αφού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, πήραν τα βουλευτικά αυτοκίνητα, προκαλώντας – κατά πληροφορίες – την οργή του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού.

Ο δρόμος δεν είναι εύκολος

Όλα δείχνουν ότι ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος για τον πρωθυπουργό Για την ώρα η Ευρώπη δεν φαίνεται φιλική προς την Ελλάδα. Πρωτεργάτης της αρνητικής στάσης είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε και η Α. Μέρκελ εμφανίζεται πιο διαλλακτική, αν και αυτή είναι μια τακτική που συνηθίζουν από τη Γερμανία.

Όπως φαίνεται λοιπόν στις συνεδριάσεις στην Ευρώπη όταν οι πόρτες κλείνουν η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει και πολλούς συμμάχους. Εσχάτως φαίνεται ότι έχασε και την Κύπρο, όπως προκύπτει από όσα λέει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Χάρης Γεωργιάδης, ενώ ο ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε το μέτωπο που έχουν συστήσει Μαριάνο Ραχόι και Π. Κοέλιο κατά της ελληνικής κυβέρνησης.

Όλα συγκλίνουν τελικά στο γεγονός ότι ο «Αλέξης» που έγινε… «Τσίπρας» έχει αρκετό δρόμο μπροστά του και οι αλλαγές θα είναι πολλές μέχρι τον περιβόητο έντιμο συμβιβασμό ή την οριστική ρήξη…

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr