Δημόσιοι λιθοβολισμοί, αποκεφαλισμοί, ρίψη από ταράτσες, θάνατος στις φλόγες. Το «ρεπερτόριο» των τζιχαντιστών έχει ξεπεράσει σε βιαιότητα κάθε άλλη ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση.

Η ωμή βία και κοινοποίηση της εικόνας της σε παγκόσμιο επίπεδο είναι για το Ισλαμικό Κράτος μία συνειδητή επιλογή, κάτι σαν το ναρκωτικό του. Ερασιτεχνικά βίντεο και εικόνες φορτώνονται καθημερινά στο διαδίκτυο και διαδίδονται με ταχύτητα φωτός.

Ο σκοπός του διττός: από τη μία να εντυπωσιάσουν τους επίδοξους μαχητές και από την άλλη να εκφοβίσουν τους αντιπάλους.

Δεν κάνουν καμία προσπάθεια να μετριάσουν την ωμότητα. Το αντίθετο μάλιστα. Θέλουν ο κόσμος να μάθει τα κατορθώματά τους καθιστώντας σαφές πόσο αδίστακτοι είναι. Το Ισλαμικό Κράτος το οποίο επιχειρεί να επεκτείνει το χαλιφάτο του εκτός της Συρίας και του Ιράκ, γράφει τη δική του ιστορία στον πόλεμο της προπαγάνδας χρησιμοποιώντας μία επικοινωνιακή στρατηγική που θυμίζει… Χόλιγουντ.

Ενώ οι στρατιές των τζιχαντιστών πολεμάνε, πιάνουν ομήρους και στη συνέχεια τούς εκτελούν, μία άλλη ομάδα χειρίζεται με μαεστρία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μίντια.

Εκτελέσεις, αποκεφαλισμοί και απειλές μεταδίδονται σε απευθείας μετάδοση μέσω Youtube, Τwitter και Facebook. Η επικοινωνιακή τους τακτική περιλαμβάνει και οδηγούς για τις γυναίκες σχετικά με το πώς να είναι καλές τζιχάντ νύφες. Μάλιστα για το σκοπό αυτό, οι εξτρεμιστές, επιστρατεύουν ευπαρουσίαστους τζιχαντιστές για δόλωμα.

Ταυτόχρονα θέλουν να προσελκύσουν στους κόλπους του χαλιφάτου και νέα μέλη. Θέτουν το διαδίκτυο στην υπηρεσία τους «ψαρεύοντας» τα νέα τους μέλη μέσα από σάιτ και φόρουμ.

Άλλωστε με τη βοήθεια του ίντερνετ μυήθηκαν και οι τρεις βρετανίδες μαθήτριες που φέρεται να διέφυγαν πριν από μερικές μέρες στη Συρία όπως και πριν από αυτές οι γάλλοι τζιχαντιστές που αιματοκύλισαν το Charlie Hebdo, και το εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι τον περασμένο Ιανουάριο προκαλώντας σοκ σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Τόσο τα βίντεο όσο και οι φωτογραφίες περνούν από έλεγχο για την αξιοπιστία τους. Ωστόσο, η οργάνωση ανταγωνίζεται πλέον επάξια τις ταινίες δράσης του Χόλιγουντ αλλά και πολλά βίντεοκλιπ.

Ένα από τα πρώτα βίντεο που δημοσιοποίησε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ήταν αυτό με τον αποκεφαλισμό του ιάπωνα ομήρου Κέντζι Γκότο, του βετεράνου πολεμικού ανταποκριτή που είχε απαχθεί από τους τζιχαντιστές στα τέλη Οκτωβρίου όταν είχε πάει στη Συρία στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να απελευθερωθεί ένας άλλος ιάπωνας όμηρος, ο Χαρούνα Γιουκάουα, τον οποίο οι τζιχαντιστές είχαν εκτελέσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Το βίντεο δείχνει ένα μαυροντυμένο άνδρα που φοράει κουκούλα να στέκεται πάνω από τον Γκότο κρατώντας ένα μαχαίρι στο λαιμό του. Το επόμενο πλάνο απεικονίζει μια σορό με ένα κομμένο κεφάλι τοποθετημένο πάνω της.

Το βίντεο της εκτέλεσης του ιορδανού πιλότου τον οποίο οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έκαψαν ζωντανό σόκαρε τον πλανήτη με την βιαιότητά του. Οι τζιχαντιστές για άλλη μία φορά κατάφεραν να προσελκύσουν την παγκόσμια προσοχή με τη βιαιότητά τους. Ο άτυχος πιλότος, έπεσε στα χέρια τους, όταν το μαχητικό όπου χειριζόταν, καταρρίφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο έδαφος της Συρίας. Οι τζιχαντιστές τον κρατούσαν όμηρο και ζητούσαν να τον ανταλλάξουν με μια ιρακινή κρατούμενη σε ιορδανικές φυλακές.

Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους ανάρτησαν στο Twitter φωτογραφίες που φέρεται ότι δείχνουν το μαρτυρικό θάνατο του Ιορδανού Μάαζ αλ Κασάσμπεχ.

Ο άτυχος πιλότος φοράει την πορτοκαλί στολή που παραπέμπει σε κρατούμενο του Γκουαντάναμο. Τον βάζουν σε ένα μεταλλικό κλουβί, του βρέχουν τα ρούχα με εύφλεκτο υλικό και χωρίς κανέναν δισταγμό του βάζουν φωτιά. Η πύρινη φλόγα του καίει το σώμα με τον άτυχο άνδρα να βιώνει ένα φρικτό και μαρτυρικό θάνατο ο οποίος φαίνεται να μην τους αγγίζει. Στο βάθος διακρίνεται και μία μπουλντόζα έτοιμη να μαζέψει ό,τι θα έχει απομείνει από το άψυχο σώμα. Ως πιλότος της αμερικανικής συμμαχίας, ο Μάαζ αλ Κασάσμπεχ έριχνε εμπρηστικές βόμβες, άρα με το σκεπτικό του Ισλαμικού Κράτους έπρεπε να καεί ζωντανός.

Πέρα από την ωμότητα των φωτογραφιών, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι οι τζιχαντιστές ζήτησαν ιδέες μέσω Twitter για το πώς να σκοτώσουν τον ιορδανό πιλότο. Ένα αραβικό hashtag που μεταφράζεται σε «Προτείνετε έναν τρόπο για να σκοτώσουμε τον ιορδανό πιλότο», είχε κάνει retweet πάνω από χίλιες φορές.

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι φωτογραφίες που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας όπου οι τζιχαντιστές ρίχνουν στο κενό άνδρες τους οποίους κατηγορούν για ομοφυλοφιλία.

Με δεμένα μάτια τούς πετούν στο κενό ενώ συχνά έχουν και θεατές με κάποιους από αυτούς να τραβάνε το θέαμα με το κινητό τους.

Τα κύματα χτυπούν στην ακτή. Η εικόνα τρεμοπαίζει και σε προετοιμάζει για κάτι φοβερό που θα ακολουθήσει. Πέφτει η μουσική και κάνουν την εμφάνισή τους μαυροντυμένοι δολοφόνοι μαζί με τα υποψήφια θύματά τους. Ο φακός δείχνει τον τρόμο ζωγραφισμένο στα πρόσωπα των θυμάτων, το σασπένς και η δράση κορυφώνονται, τα πλάνα να εναλλάσσονται. Θα μπορούσε να είναι μία ταινία του Χόλιγουντ, ένα φιλμ που σε κρατά σοκαρισμένο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Όμως δεν πρόκειται για ταινία αλλά για ακόμη ένα βίντεο με τις φρικαλεότητες των τζιχαντιστών που αποκεφάλισαν τουλάχιστον δέκα άνδρες, οι οποίοι παρουσιάζονται ως Αιγύπτιοι χριστιανοί κόπτες οι οποίοι είχαν απαχθεί στη Λιβύη.

Την βιαιότητα του συγκεκριμένου βίντεο δεν διαθέτει ούτε το «Game of Thrones», το σίριαλ που φημίζεται για τον πρωτοφανή ρεαλισμό και τις βίαιες σκηνές του. Η διαφορά είναι ότι στο βίντεο του ISIS τα στοιχεία αυτά δεν χρειάζονται έξτρα δραματοποίηση γιατί απλά είναι αληθινά.

Η ακραία ισλαμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος δεν δίστασε να βάλει σε κλουβιά αιχμαλώτους Κούρδους πεσμεργκά προειδοποιώντας με αντίποινα τους Κούρδους που μάχονται τους τζιχαντιστές στο Ιράκ και τη Συρία.

Στο συγκεκριμένο βίντεο δεν υπήρξαν εκτελέσεις. Οι 21 όμηροι, που είναι ντυμένοι και πάλι με πορτοκαλί στολές, οδηγούνται στα κλουβιά σε έναν χώρο που περιβάλλεται από τσιμεντένιους τοίχους. Μπροστά στο καθένα από αυτά στέκουν ένοπλοι κουκουλοφόροι άνδρες του ΙΚ. Στη συνέχεια τα κλουβιά με τους αιχμαλώτους φορτώνονται σε ανοιχτά φορτηγά που «παρελαύνουν» σε έναν δρόμο, ανάμεσα σε δεκάδες κατοίκους και ένοπλους άνδρες.

Τέλος, φρίκη προκάλεσε η ιστορία μιας μάνας που στην προσπάθειά της να βρει το γιο της, που είχαν απαγάγει οι τζιχαντιστές, έφτασε μέχρι το αρχηγείο τους και εκείνοι κατέληξαν να την ταΐζουν κομμάτια από το σώμα του, που είχαν πετσοκόψει.

Την ιστορία δημοσίευσε η Daily Mail, όπως την περιέγραψε στην εφημερίδα «The Sun» ο στρατιώτης Yasir Abdulla, ο οποίος ταξίδεψε στο Ιράκ για να πολεμήσει κατά του ISIS, όταν πληροφορήθηκε ότι οι τζιχαντιστές βρίσκονταν πολύ κοντά στον πλήρη έλεγχο του χωριού του στο Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με την ιστορία του στρατιώτη: «Οι τζιχαντιστές της ζήτησαν να καθίσει για να πιει και να φάει, μιας και είχε κάνει μεγάλο ταξίδι, πριν την πάνε να δει το γιο της. Της έφεραν ένα φλιτζάνι τσάι και ένα πιάτο με κρέας, ρύζι και σούπα. Αυτή σκέφτηκε ότι ήταν ευγενικοί. Όμως είχαν σκοτώσει το γιο της, τον είχαν κόψει και της τον έβαλαν να τον φάει. Όταν τελείωσε το φαγητό της, ζήτησε να δει το παιδί της και τότε εκείνοι γέλασαν και της είπαν «μόλις τον έφαγες!» λέει ο στρατιώτης.

Άλλον έναν «ευφάνταστο» τρόπο για να σκοτώνουν τα θύματά τους βρήκαν οι τζιχαντιστές. Προσαρμόζουν κάμερες υψηλής ανάλυσης στην άκρη των όπλων τους για να μαγνητοσκοπούν με κάθε λεπτομέρεια τις δολοφονίες, ώστε αυτές να μοιάζουν με βιντεοπαιχνίδια.

Οι εικόνες από το βίντεο δείχνουν μια ομάδα αιχμαλώτων, που αναγκάζονται να γονατίσουν, ενώ άντρες βαριά οπλισμένοι στέκονται από πίσω τους, τους σημαδεύουν και στη συνέχεια τους σκοτώνουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail. Και φυσικά για ακόμα μια φορά το πλήθος συγκεντρώνεται για να δει το «θέαμα», ενώ την ώρα της δολοφονίας ζητωκραυγάζουν για το κατόρθωμα των τζιχαντιστών.

Αυτή η μέθοδος είναι η τελευταία που χρησιμοποιούν για να απαθανατίσουν τις κτηνωδίες στις οποίες επιδίδονται, στοχεύοντας σε νέους και νέες από τη Δύση, με στόχο αυτοί να δουν τα κατορθώματά τους και να τους προσηλυτίσουν στις τάξεις τους.

Χόλιγουντ και video games

Το Ισλαμικό Κράτος διεισδύει και στο μυαλό με τη βοήθεια τής υψηλής τεχνολογίας. Ένα νέο βιντεοπαιχνίδι, το «Grand Thef Auto: Salil al-Sawarem» (Η ενωμένη φωνή των σπαθιών),  αντιγράφει τις πρακτικές του Ισλαμικού Κράτους, ταΐζοντας με μίσος τους παίκτες οι οποίοι καλούνται να ανατινάξουν στρατιωτικά οχήματα ντυμένοι τζιχαντιστές.

Στον αντίποδα, βρίσκεται ένα νέο απειλητικό βίντεο σκηνοθετημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να παραπέμπει σε πολεμική περιπέτεια του Χόλιγουντ. Ο τίτλος της Flames of War» (Φλόγες του Πολέμου. Η μάχη μόλις ξεκίνησε).
Το βίντεο – απάντηση στην απόφαση των αμερικανών να βομβαρδίσουν θέσεις τζιχαντιστών, κλείνει με τη φράση «Έρχεται σύντομα…», όπως ακριβώς και στα τρέιλερ των χολιγουντιανών ταινιών.

Σε αυτό καταγράφονται επιθέσεις των εξτρεμιστών κατά αμερικανικών στρατευμάτων, επί εποχής εισβολής στο Ιράκ υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους, ενώ απεικονίζονται και μαζικές εκτελέσεις κρατουμένων. Ο αφηγητής εκθειάζει το αιματηρό έργο των τζιχαντιστών και προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι δεν πρέπει να μπει στο δρόμο των εξτρεμιστών στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα ισλαμικό χαλιφάτο στο Ιράκ και τη Συρία. Παράλληλα, στην ταινία ακούγεται και ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, επικεφαλής του Ισλαμικού Χαλιφάτου να απειλεί πως «η μάχη έχει αρχίσει και στο όνομα του Αλλάχ θα είμαστε νικητές».

Τα προπύργια των τζιχαντιστών και το όραμα για ισλαμική αυτοκρατορία

Η Ευρώπη έχει αρχίσει να ανασαίνει φοβισμένα μπροστά στον επεκτατικό παραλογισμό της Τζιχάντ. Ο χάρτης της Μέσης Ανατολής αλλάζει όσο περνούν οι μέρες. Έχοντας καταλάβει κρίσιμα τμήματα της Συρίας το προηγούμενο έτος και πρόσφατα τεράστιες περιοχές του Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Συρία ελέγχει έδαφος που είναι μεγαλύτερο από ό, τι πολλές χώρες και συναγωνίζεται πλέον την Αλ Κάιντα ως η πιο ισχυρή ομάδα τζιχάντ του κόσμου.

Η οργάνωση βρίσκεται πίσω από πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γαλλία και τη Δανία, ενώ έχει υπό τον έλεγχό της περιοχές στο Ιράκ, τη Συρία και πιο πρόσφατα τη Λιβύη. Την ίδια στιγμή δομές της εντοπίζονται στην Τουρκία, την Υεμένη, τη Σαουδική Αραβία, το Αφγανιστάν, την Τυνησία και την Αλγερία. Ο πόλεμος κατά της Δύσης που έχει εξαπολύσει το Ισλαμικό Κράτος, φαίνεται να λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις, τη στιγμή που ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ προσπαθεί, με αεροπορικές κυρίως επιδρομές, να πλήξει στρατηγικούς στόχους της οργάνωσης, ενώ στο έδαφος, Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά δίνουν τη δική τους μάχη κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών.

Στον χάρτη που ακολουθεί με μαύρο χρώμα είναι οι περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. Το κόκκινο χρώμα αντιστοιχεί στα περιοχές όπου διεξάγονται οι συγκρούσεις και το ροζ στις ζώνες επιρροής του Ισλαμικού Κράτους που επικρατεί το σουνιτικό στοιχείο.  Με πράσινο χρώμα είναι το Ιρακινό Κουρδιστάν.

Πηγή φωτογραφίας: Institute for the study of war

Ο επεκτατικός τους παραλογισμός δεν έχει όρια.Οι τζιχαντιστές θέλουν να φτάσουν μέχρι την Ευρώπη και μεταξύ των χωρών που θέλουν να κατακτήσουν είναι η Ελλάδα.

Στο χάρτη που ακολουθεί με χρυσό χρώμα είναι όλες οι χώρες τις οποίες οραματίζονται οι τζιχαντιστές να θέσουν υπό τον έλεγχό τους. Όπως φαίνεται, θέλουν να επεκταθούν και σε χώρες που δεν κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο.

Θέλουν με άλλα λόγια να επεκτείνουν το χαλιφάτο προς την Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική αλλά και κομμάτια της Ευρώπης!

 Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία είναι κάποιες από τις χώρες που θέλουν να κατακτήσουν!

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr