Τόπο στα (πολιτικά) νιάτα. Φρέσκα πρόσωπα, ολοκαίνουργιες ιδέες, προτάσεις του «κουτιού» ή μια από τα ίδια, ξαναζεσταμένο φαγητό και ξύλινη γλώσσα; Εδώ το «άγουρο» της ηλικίας δεν αποτελεί άλλοθι για λάθη αλλά μια καλή αφορμή για ανανέωση της δυσκίνητης και πολλές φορές βαλτωμένης πολιτικής σκηνής, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αλλαγή σκυτάλης, επιβάλλεται, αρκεί να συνοδεύεται από αντίστοιχες προοδευτικές αντιλήψεις, απαλλαγμένες από εμμονές του παρελθόντος.

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με τους νεότερους ηγέτες κρατών, από τον αμφιλεγόμενο kim Jong -un έως τον νεότερο πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Αλέξη Τσίπρα.

Kim Jong-un: Ηγέτης της Βόρειας Κίνας από το 2011, ετών 32

Το στρουμπουλό αγόρι που όλος ο πλανήτης αρέσκεται να διαβάζει τα καμώματά του, είναι ο νεότερος αρχηγός κράτους παγκοσμίως. Ο 32χρονος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, διαδέχτηκε τον πατέρα του Kim Jong- Il, μετά τον αιφνίδιο θάνατό του, στις 17 Δεκεμβρίου 2011. Ο περίεργος αυτός τύπος με το χαρακτηριστικό κούρεμα, έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του περιοδικού Time ως ένα από τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως για το 2012, και ένα χρόνο αργότερα, το 2013, το Forbes τον κατέταξε στην 46η θέση με τα ισχυρότερα πρόσωπα του κόσμου.
Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Κιμ Ιλ Σουνγκ όπου σπούδασε Φυσική, καθώς και στην Στρατιωτική Ακαδημία Κιμ Ιλ Σουνγκ. Είναι ανώτατος διοικητής του εθνικού στρατού της Βόρειας Κορέας, του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού και έχει το βαθμό του στρατηγού.

Irakli Garibashvili: Πρωθυπουργός της Γεωργίας από το 2013, ετών 32

Πριν αναλάβει τα ινία της χώρας του, διάθετε κύρος και εξουσία ως στέλεχος επιχειρήσεων. Ο πολιτικός με την καλοσυνάτη όψη, μεταπήδησε από το χρήμα στην πολιτική μαζί με τον πολυετή συνεργάτη του και επιχειρηματία Bidzina Ivanishvili, τον Οκτώβριο του 2012.
Όταν ο Ivanishvili, δημιούργησε τον πολιτικό σχηματισμό «Γεωργιανό Όνειρο – Δημοκρατική Γεωργία», ο Garibashvili αποφάσισε να συμμετέχει και αυτός στην εκλογική αναμέτρηση της 1ης Οκτωβρίου του 2012 μαζί του. Μετά τη νίκη του κόμματος, ο Γκαριμπασβίλι διορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών της Γεωργίας στη νέα κυβέρνηση, στις 25 Οκτωβρίου 2012.
Στα 32 του χρόνια, είναι ο δεύτερος, μετά τον Kim Jong-un, νεότερος αρχηγός κράτους. Είναι παντρεμένος με την επίσης 32χρονη Nunu Tamazashvili, με την οποία έχει αποκτήσει δυο γιους.

Tamim bin Hamad Al Thani: Εμίρης του Κατάρ, ετών 34

Αν και αρκετοί συνομήλικοί του είναι άτεκνοι και αδέσμευτοι, ο Εμίρης έχει καταφέρει στα 34 του χρόνια να έχει έξι παιδιά, και δυο γάμους. Ο Al Thani, είναι ο «άρχον» νους, από τις 25 Ιουνίου του 2013 οπότε ο πατέρας του Hamad παραιτήθηκε, «για τους περίπου 900.000 κατοίκους του ανεξάρτητου Εμιράτου της Μέσης Ανατολής.
Είναι πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας του και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, έχει τιμηθεί με διάφορα παράσημα και μετάλλια, ανάμεσα στα οποία και το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

Jigme Khesar Namgyel Wangchuck: Βασιλιάς του Μπουτάν, ετών 35

Αν δεν ήταν πολιτικός, θα μπορούσε κάλλιστα να ακολουθήσει καριέρα στον κινηματογράφο. Με τη διαφορά ότι θα έπρεπε να αποχωριστεί το όνομα-γλωσσοδέτης. Ο τίτλος που φέρει ο καλλίπυγος πολιτικός στη γλώσσα του Μπουτάν είναι επίσης γλωσσοδέτης: Mang-pos Bhur-ba’i rgyalpo, Druk Gyalpo. Ο πολιτικός με τα πλουμιστά ρούχα, στέφθηκε βασιλιάς μια κρύα ημέρα του Δεκεμβρίου του 2006 μετά την παραίτηση του πατέρα του από το θρόνο. Ο νεαρός Wangchuck τον Μάιο του 2011 ανακοίνωσε τους αρραβώνες του με την κοινή θνητή Jetsun Pema στο παλάτι Pungtang Dechen Photrang Dzong που σημαίνει «Το παλάτι της μεγάλης ευτυχίας».

Taavi Rõivas: Πρωθυπουργός της Εσθονίας, ετών 35

Είναι ο γιος που ονειρεύεται κάθε μητέρα, ο γαμπρός που θέλει για την κόρη της κάθε πεθερά, ο σύζυγος που φαντασιώνεται κάθε γυναίκα. Ο πρασινομάτης Εσθονός, αν και δεν έχει ουδεμία σχέση με τον Έλληνα σταρ Σάκη Ρουβά – το όνομά του είναι Ταάβι Ρούιβας-, είναι σύντροφος με την ποπ τραγουδίστρια Luisa Värk, με την οποία έχει αποκτήσει μια κόρη. Ο επικεφαλής του Εσθονικού Μεταρρυθμιστικού Κόμματος ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας τον Μάρτιο του 2014 ενώ προτού γίνει πρωθυπουργός, χρημάτισε υπουργός Κοινωνικών Θεμάτων, από το 2012 ως το 2014.

Charles Michel: Πρωθυπουργός του Βελγίου, ετών 39

Τον Δεκέμβριο του 2014, δύο ακτιβίστριες που διαμαρτύρονταν για τη λιτότητα κατάφεραν και τον πλησίασαν σε απόσταση βολής και έριξαν στο καλοσιδερωμένο κοστούμι του μαγιονέζα και πατάτες τηγανιτές. Σύμφωνα με τα βέλγικα μέσα, οι δύο γυναίκες ήταν μέλη της οργάνωσης «Λίλιθ» (μέχρι πρόσφατα γνωστής ως Femen) και διαμαρτύρονταν για τις περικοπές. Στο βίντεο όπου καταγράφτηκε το γεγονός, κατά τη διάρκεια συνεδρίου επιχειρηματιών, φαίνεται ο Michel να αντιμετωπίζει το γεγονός με γέλιο παρά με αμηχανία ή οργή. Ο… cool πολιτικός, ηγέτης του γαλλόφωνου φιλελεύθερου κόμματος Μεταρρυθμιστικό Κίνημα, χρήστηκε πρωθυπουργός στις 11 Οκτωβρίου του 2014.

Atifete Jahjaga: Πρόεδρος του Κοσόβου, ετών 39

Είναι αδιαμφισβήτητα μια σιδηρά κυρία. Όχι μόνο γιατί είναι η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό, αλλά και επειδή είναι η πρώτη ανεξάρτητη υποψήφια, η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους στα σύγχρονα Βαλκάνια και η νεότερη εκλεγείσα σε αξίωμα. Επιπρόσθετα, υπηρέτησε ως υποδιευθύντρια της Αστυνομίας του Κοσόβου. Η Jahjaga φέρει τον τίτλο της Υποστρατήγου, ο ανώτατος βαθμός για τις γυναίκες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson: Πρωθυπουργός της Ισλανδίας, ετών 39

Το βόρειο άκρο της Ευρώπης, η παγωμένη νησιωτική χώρα στο βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, απέκτησε τον Gunnlaugsson για πρωθυπουργό στις 10 Μαϊου 2013. Στις εκλογές του 2013, το Προοδευτικό Κόμμα και το Κόμμα Ανεξαρτησίας κέρδισαν από 19 έδρες το καθένα και αποφασίστηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων. Ο αρχηγός του Προοδευτικού Κόμματος- εξελέγη το 2009-, παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Ισλανδίας, Ólafur Ragnar Grímsson.

Matteo Renzi: Πρωθυπουργός της Ιταλίας, ετών 41

Παρακολουθεί φανατικά την αμερικανική πολιτική σειρά «House of cards», είναι νυμφευμένος με τη δασκάλα Agnese Landini με την οποία έχει αποκτήσει δυο γιους, είναι Αιγόκερως στο ζώδιο και είναι ο 56ος πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας. Στο πλούσιο βιογραφικό του, απόρροια μιας πλούσιας πολιτικής καριέρας, σημαντική θέση έχει η θητεία του ως δήμαρχος της Φλωρεντίας το 2009, έχει εκλεγεί Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος στις 15 Δεκεμβρίου του 2013 και μεταξύ του 2004 και του 2009 διατέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επαρχίας της Φλωρεντίας.

Αλέξης Τσίπρας: Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ετών 40

Στις 26 Ιανουαρίου, ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας, μια ημέρα μετά τις κρίσιμες εκλογές της χώρας. Είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της πολύπαθης από την οικονομική κρίση Ελλάδα και ο πρώτος που ορκίστηκε με πολιτικό όρκο. Άθεος εκ πεποιθήσεως, δεν έχει τελέσει θρησκευτικό γάμο με την σύντροφό του Περιστέρα Μπαζιάνα ή θρησκευτική βάπτιση για τα δυο του παιδιά.

Η πολιτική του δράση ξεκίνησε από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια συμμετέχοντας σε αριστερές οργανώσεις και το 2006 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, με τη στήριξη του Συνασπισμού (ΣΥΝ).
Στο 5ο Συνέδριο του ΣΥΝ, τον Φεβρουάριο του 2008, εξελέγη πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 70% και στις εκλογές του 2009 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, ως επικεφαλής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), συμμαχικό σχήμα στο οποίο συμμετείχε ο ΣΥΝ, στην Α’ Αθήνας. Ακολούθως, ανέλαβε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr