Όλοι και όλα φαίνεται πως χωρούν στην πολιτική: από τον θρυλικό ρήτορα του δρόμου Αρμάνδο Δελαπατρίδη που υποσχόταν στις αρχές του 20ου αιώνα στους «ψηφοφόρους» του τη σύσταση υπουργείου Έρωτος μέχρι τη γνωστή σε όλους μας Τσιτσιολίνα και τη σταδιοδρομία της στην ιταλική πολιτική σκηνή.

Άλλωστε, «η πολιτική είναι πιθανότατα το μοναδικό επάγγελμα για το οποίο καμία προετοιμασία δεν κρίνεται αναγκαία», όπως εύστοχα είχε παρατηρήσει στα τέλη του 19ου αιώνα ο σκωτσέζος συγγραφέας Ρόμπερτ Λιούις Στίβενσον.

Είναι πολλές οι γραφικές εκείνες περιπτώσεις που, παρότι περνούν στα «ψιλά» γράμματα της ειδησεογραφίας και της ιστορίας, καταφέρουν να χαρίζουν χαμόγελα σε ένα συνήθως μουντό προεκλογικό κλίμα. Δίπλα στα σοβαρά με τα οποία μας βομβαρδίζουν άλλωστε, τι πειράζει και λίγη τρέλα;

«Υπουργείον Ερώτος»

Το όνομα του Αρμάνδου Δελαπατρίδη παραμένει μέχρι τις μέρες μας συνώνυμο της γραφικότητας. Πρόσφατα, μάλιστα, η εφημερίδα «Αυγή», εξαπολύοντας επίθεση στον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, τον αποκάλεσε… «Δελαπατρίδη με σακίδιο».

Ο Αρμάνδος Δελαπατρίδης -το πραγματικό του όνομα ήταν Τηλέμαχος Νατάλακας- ήταν ένας υπάλληλος συμβολαιογραφείου από τη Μυτιλήνη, που έφθασε στην Αθήνα το 1925 και σύντομα έγινε γνωστός στους κύκλους της πρωτεύουσας για τους δημόσιους πολιτικούς του λόγους, τους γεμάτους… ρομαντική τρέλα. Πάντα περιποιημένος και καλοντυμένος, συστηνόταν ως ο πρόεδρος του «Κόμματος των Κυανολεύκων» και υποσχόταν στους ψηφοφόρους του ότι θα συστήσει «υπουργείον Έρωτος». Έταζε μάλιστα και υπουργεία σε όσους όμως ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν το ποσό των δύο δραχμών.

«Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αγνοούν ποιος είναι ο υπουργός των Εσωτερικών (είμαι ένας εξ αυτών), αλλά κανείς ο οποίος να αγνοή τον Α. Δελαπατρίδην. Σ’ όποιο κέντρο κι αν εμβή, όπου και αν παρουσιάζεται, ο κόσμος τον υποδέχεται με χειροκροτήματα, του βγάζει το καπέλλο και τον προσφωνεί “κύριον Αρχηγόν” ή “κύριον Πρόεδρον”… Ηρκεσε να εμφανισθή ένα βράδυ του περασμένου καλοκαιριού εις την πλατείαν του Συντάγματος και να εκφωνήση έναν πολιτικό λόγο, ούτε χειρότερον, ούτε καλλίτερον από εκείνους που εκφωνούνται εις την Ελληνικήν Βουλήν, διά να γίνη αμέσως διάσημος», έγραφε ο ποιητής Κώστας Ουράνης το 1926.

Ο Δελαπατρίδης, που λατρεύτηκε αλλά και χλευάστηκε από τον κόσμο, θα νοσηλευτεί τελικά σε ψυχιατρείο και θα πεθάνει μόνος του τον Ιούνιο του 1960.

Ένα «υπερόπλο» να μας σώσει

Ο Μπάμπης Κωνσταντόπουλος κατέχει χωρίς αμφιβολία μια θέση στη λίστα των γραφικών πολιτικών που πέρασαν από τη χώρα. Το 1974, ως αρχηγός του «Κόμματος Ανθρωπιάς και Ειρήνης», δήλωνε πως διαθέτει «το υπερόπλο που θα μας σώσει από τους εξωγήινους» και σε απάντηση λάμβανε από το συγκεντρωμένο πλήθος φρούτα και ζαρζαβατικά, χωρίς ωστόσο να πτοείται.

Απέκτησε και νεολαία, τη λεγόμενη «νεολαία του Μπάμπη», ενώ οι ψηφοφόροι απαίτησαν ακόμη και… θάλασσα στα Τρίκαλα, αλλά και μακαρόνια χωρίς τρύπες από τον πολιτικό ηγέτη.

Ο «οραματιστής» ηγέτης όμως δεν κατόρθωσε τελικά να σώσει την Ελλάδα, καθώς δεν έλαβε παρά μόνο μερικές δεκάδες ψήφους…

Με σήμα τη «μετωπική θεοσφραγίδα της Αποκαλύψεως»

Έχοντας ως στέκι την πλατεία Συντάγματος και ως σήμα τη «μετωπική θεοσφραγίδα της Αποκαλύψεως», ο πρόεδρος της Χριστοπιστίας, Ευστάθιος Πατσαντζής, δεσμευόταν για ανάσταση νεκρών την επομένη των εκλογών.

Περιφερόταν στο Σύνταγμα με πλακάτ, το οποίο είχε κρεμασμένο στον λαιμό του, ενώ στο μέτωπό του έφερε το σύμβολο του κόμματός του. Υποσχόταν μάλιστα να θέσει στο μέτωπο κάθε ψηφοφόρου του «την ιερή θεοσφραγίδα της Αποκαλύψεως ως προστασία και διαχωρισμό από τους Αντίχριστους»

Το κόμμα του έλαβε μέρος σε εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές από το 1993 μέχρι το 2004. Το 1993 πήρε 66 ψήφους, στις ευρωεκλογές του 1994 18 ψήφους, 71 ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του 1996, 2.153 ψήφους(!) στις ευρωεκλογές του 1999, στις εκλογές του 2000 305 ψήφους, 45 ψήφους την 7η Μαρτίου 2004 και 95 ψήφους στις ευρωεκλογές του 2004.

Ο γυμνός οικολόγος Δ. Βεργής

Ο εκκεντρικός Δημοσθένης Βεργής αποτελεί τη μοναδική αναγνωρίσιμη προσωπικότητα του κόμματός του, των «Ελλήνων Οικολόγων» που ίδρυσε το 1986. Εξαίρεση αποτελεί ίσως το γνωστό μοντέλο και πορνοστάρ Τζούλια Αλεξανδράτου, που συνεργάστηκε μαζί του στις εκλογές του 2012, χωρίς μεγάλη επιτυχία ομολογουμένως…

Αίσθηση προκάλεσαν οι αφίσες του κόμματός του, όπου ο ηγέτης εμφανιζόταν είτε γυμνός είτε με ενδυμασία ελαφρώς… ασυνήθιστη.

Αξέχαστη θα μείνει και η προεκλογική του συγκέντρωση στις ευρωεκλογές του 2009, όταν αμόλησε στο Κολωνάκι ένα κοπάδι από πρόβατα, μετατρέποντας τη συνοικία σε… στάνη. Στο πλευρό του και ο «Κάτμαν», που έγινε διάσημος από τα «Παρατράγουδα» της Ανίτας Πάνια!

Τον Ιούνιο του 2014, ο… οικολόγος Βεργής καταδικάστηκε σε 37,5 χρόνια φυλάκιση, χωρίς αναστολή, για καταπάτηση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στον Μαραθώνα. Αν και του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, το δικαστήριο πέραν της ποινής φυλάκισης του επέβαλε επίσης και χρηματικό πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ.

«Χαρίζω… οικόπεδα»

«Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑ.Ε.Κ.Ε.)». Και όμως… πρόκειται για το όνομα πολιτικού κόμματος με πρόεδρο και μοναδικό υποψήφιο τον 85χρονο Μιλτιάδη Τζαλαζίδη που κατεβαίνει μάλιστα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Με τη γκλίτσα ανά χείρας, πέρασε από τη ΔΗΑΝΑ, την Ένωση Κεντρώων, το ΔΗΚΚΙ και το 2009 ίδρυσε το δικό του κόμμα, επιμένοντας μέχρι σήμερα να κερδίσει την ψήφο του λαού. Ο κ. Τσαλαζίδης, ο οποίος δηλώνει ιδιοκτήτης μιας έκτασης 30.000 στρεμμάτων στα Γρεβενά, έχει εξαγγείλει πως με την εκλογή του στη Βουλή θα τη… χαρίσει στον λαό!

Ο Κολοκοτρώνης και ο Παπαφλέσσας ζητούν την ψήφο σας

Η φετινή εκλογική μάχη κρύβει άλλο ένα μαργαριτάρι. Το προεκλογικό σποτ του Κινήματος ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ – Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Παπανικόλα, έχει γίνει viral. Ένα τραγούδι περιγράφει τις βασικές αρχές του κόμματος, τις οποίες αναλύουν στη συνέχεια οι κύριοι εκπρόσωποί του: ο κ. Παπανικόλας, ο νέος… Κολοκοτρώνης και ο πάτερ Νεκτάριος των Αγανακτισμένων Συντάγματος, που εκφράζει τον Παπαφλέσσα!



Η διεθνής εμπειρία

Η «τρέλα» στην πολιτική δεν αποτελεί βέβαια αποκλειστικό μας προνόμιο. Έχει και η διεθνής πολιτική σκηνή τις ιδιαίτερες περιπτώσεις της. Μόνο που στα ενδεικτικά παραδείγματα που ακολουθούν, οι υποψήφιοι φαίνεται πως τα κατάφεραν καλύτερα.

Η ουγγρικής καταγωγής Ιλόνα Στάλερ, γνωστή σε όλους μας ως Τσιτσιολίνα, κέρδισε μια θέση στο ιταλικό κοινοβούλιο με το Ριζοσπαστικό Κόμμα, σκαρφαλώνοντας στη δεύτερη θέση με τους δημοφιλέστερους βουλευτές του κόμματος. Θα συνεχίσει το 1991 ανεξάρτητη πολιτική σταδιοδρομία με το Κόμμα της Αγάπης (Partito dell’Amore), το οποίο ίδρυσε από κοινού με την καλή της φίλη και παλιά συνάδελφο στην πορνογραφία Moana Pozzi. Διεκδικούσε, μεταξύ άλλων, εντελώς απελευθερωμένα σεξουαλικά ήθη και αποποινικοποίηση των λεγόμενων «μαλακών» ναρκωτικά. Δεν θα καταφέρει όμως να κερδίσει ξανά τον ιταλικό λαό.

Στην ιστορία έχει μείνει η προκλητική της πρόταση να κάνει έρωτα με τον ιρακινό δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν με αντάλλαγμα την ειρήνη στην περιοχή!

Η λέξη «κλόουν» βρίσκει συχνά εφαρμογή όταν αναφερόμαστε στην πολιτική. Υπήρξε όμως ένα επαγγελματίας κλόουν, που έγινε πολιτικός. Ο λόγος για τον βραζιλιάνο Φρανσίσκο Ολιβέιρα Σίλβα, γνωστό και ως Τιριρίκα, που κατόρθωσε να κερδίσει άνετα μια θέση στη Γερουσία της Βραζιλίας. «Ξέρετε τι κάνει ακριβώς ένας γερουσιαστής; Εγώ δεν ξέρω. Ψηφίστε με και θα σας πω», ήταν το σύνθημά του.

Και για επίλογο, δύο περιπτώσεις που μας ξεπερνούν! Ο Σταμπς είναι ένας από τους μακροβιότερους δημάρχους των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια γάτα που από το 1997 κρατά τα ηνία της μικρής πόλης Ταλκίτνα, στην Αλάσκα. Τη χρονιά εκείνη, οι κάτοικοι της γραφικής πόλης, έκριναν ότι οι υποψήφιοι των δημοτικών εκλογών ήταν… άχρηστοι και αποφάσισαν -για πλάκα- να ψηφίσουν για δήμαρχο τον συμπαθή γατούλη. Διευκρινίζουμε πάντως πως ο Σταμπς είναι επίτιμος δήμαρχος. Η πόλη έχει δημοτικό συμβούλιο… χωρίς άνθρωπο επικεφαλής!

Ο Σταμπς δεν είναι το μόνο ζώο που ακολουθεί καριέρα πολιτικού. Ο «Ντιουκ», ένας γλυκύτατος σκύλος εξελέγη δήμαρχος σε χωριό της Μινεσότα τον περασμένο Αύγουστο. Για μισθό θα λαμβάνει σκυλοτροφή για έναν χρόνο!

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr