Κατά την αρχαιότητα, η πρωθιέρεια του Θεού Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών, Πυθία, μετέφερε σε κατάσταση έκστασης τη χρησμοδότηση του Θεού προς αυτόν που είχε κάθε φορά απέναντί της. Με τρόπο συνήθως λακωνικό, δυσνόητο και αινιγματικό. Πριν δώσει το χρησμό της έπινε νερό από την Κασταλία πηγή, μασούσε φύλλα δάφνης και ανέβαινε σ’ έναν τρίποδα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπίρης

Τα πράγματα με το πέρασμα των ετών απλοποιήθηκαν και εξελίχθηκαν, με αποτέλεσμα να μπορούμε να λαμβάνουμε εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα ή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλά και για τα ποσοστά των κομμάτων που θα μπουν στην επόμενη Βουλή.

Ο διαισθητικός σύμβουλος, Κοσμάς Πανούτσος, ο οποίος μίλησε στο newsbeast.gr, προσφέρει τις δικές του εκτιμήσεις. Εκτιμήσεις που θέλουν υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή και αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Φώτης Κουβέλης φαίνεται, με βάση τα όσα λέει, να ολοκληρώνει την πολιτική του καριέρα, μένοντας εκτός της οκτακομματικής Βουλής που θα αναδείξει η κάλπη την Κυριακή 25 Ιανουαρίου.

Όπως σημειώνει, δε θα πάμε σε δεύτερη εκλογική Κυριακή, καθότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν και δεν θα αποσπάσει την αυτοδυναμία θα προβεί σε συνεργασία με κόμματα της κεντροαριστεράς.

Διαβάστε τι είπε στο newsbeast.gr o Κοσμάς Πανούτσος…

– Κύριε Πανούτσο ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα λάβει την πρώτη θέση στις εκλογές;
Ο Σύριζα θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές .

– Θα καταφέρει το πρώτο κόμμα να κερδίσει την αυτοδυναμία και να σχηματίσει κυβέρνηση;

Οι εκλογές δε θα βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρει για λίγες ψήφους -περίπου 4 έδρες- να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

– Εκτιμάτε ότι θα χρειαστεί να πάμε για περισσότερες από μία φορά στις κάλπες για να ψηφίσουμε;

Δε θα χρειαστεί να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές. Με δεδομένο ότι θα φέρουν μεγάλη αναστάτωση στη χώρα, τη στιγμή που το κεντρικό διακύβευμα είναι η οικονομική κατάσταση στη χώρα, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια:

Το πρώτο είναι να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη κεντροαριστερών κομμάτων και το δεύτερο να λάβει ψήφο ανοχής από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ . Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε αρκετά κοντά σε συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, δεν φαίνεται ότι θα ευοδωθεί η διάθεση αυτή για σύμπραξη των δύο πολιτικών κομμάτων.

Δείχνοντας τη διάθεση να συνεργαστεί με άλλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα δείξει ότι μπορεί μεν να ήθελε να κατακτήσει την αυτοδυναμία, αλλά ακόμα και αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αποδείξει ότι υπολογίζει περισσότερο το καλό της χώρας. Η συνεργασία θα είναι διαπιστευτήριο για τους Ευρωπαίους, το να μην πάει δηλαδή η Κουμουνδούρου σε δεύτερες εκλογές.

– Βλέπετε ότι το νεοσύστατο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου θα καταφέρει να λάβει το απαιτούμενο 3% και να εισέλθει στη Βουλή;
Πιστεύω ότι έστω και δύσκολα, την τελευταία στιγμή θα εισπράξει ένα ποσοστό της τάξεως του 3,1% και θα εισέλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο, δεδομένου ότι υπάρχουν ορισμένοι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι, οι οποίοι πίνουν ακόμα και σήμερα νερό στο όνομα Παπανδρέου.

– Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου; Θα μπορέσουν να μπουν κι εκείνοι με τη σειρά τους στη Βουλή;
Τα διαφημιστικά σποτ των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι πολύ επιτυχημένα επικοινωνιακά .Το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα συγκεντρώσει ένα ποσοστό γύρω στο 3-3,2% και θα μπει στη Βουλή. Επικοινωνιακά επιτυχημένα είναι επίσης και τα τηλεοπτικά σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με αυτά της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία δεν είναι τόσο «καλοστημένα».

– Προβλέπετε ότι θα έχουμε κάποια έκπληξη σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα;

Αν ένα γεγονός μπορεί να θεωρηθεί έκπληξη, αυτό θα είναι το χαμηλό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ.

– Πόσα είναι τα κόμματα που τελικά θα μπουν στο ελληνικό κοινοβούλιο;

Εκτιμώ ότι θα στην επόμενη Βουλή θα συμμετάσχουν οκτώ κόμματα.

– Μπορούμε να έχουμε μία κατά προσέγγιση πρόβλεψη των ποσοστών για τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή;

Εξετάζοντας τα ποσοστά, τα οποία θα συγκεντρώσουν τα κόμματα, με απόκλιση συν πλην μια μονάδα, έχουν ως εξής:
– ΣΥ.ΡΙΖ.Α 35%
– Ν.Δ 31%
– ΠΟΤΑΜΙ 8%
– ΚΚΕ 5.5%
– Χρυσή Αυγή 5%
– ΠΑΣΟΚ 4,5%
– ΑΝ.ΕΛ 3,3
– ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ 3,1%
– Άλλο κόμμα 4,6

– Θα αλλάξει κάτι ως προς την εικόνα της χώρας – γεγονός που απασχολεί πολύ κόσμο – αν και εφόσον εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ; (είτε θετικά, είτε αρνητικά)
Η χώρα μας έχει πολύ δρόμο να διανύσει και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πολύ δύσκολο έργο, από την στιγμή που θα εκλεγεί κυβέρνηση και μετά. Η χώρα δεν πρόκειται να αλλάξει εικόνα δια μαγείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ μεγάλες ευθύνες σε ό,τι αφορά στον τρόπο που θα επιλέξει να διαπραγματευτεί και οι δανειστές μας δεν αστειεύονται. Γι’ αυτό και χρειάζεται σύνεση, διπλωματία και διαπραγμάτευση από την πλευρά του. Επομένως είμαι πολύ συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με το αν θα επιτύχει ή όχι να εκπληρώσει το έργο που έχει να φέρει εις πέρας.

Είναι απαραίτητο σε κάθε περίπτωση, να προβεί η Κουμουνδούρου στις απαραίτητες διαπραγματεύσεις, διατηρώντας χαμηλό προφίλ με σύνεση και αίσθημα ευθύνης.

Ποιος θα είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών; Ακόμα και από τα μικρότερα κόμματα…
Ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι εκτιμώ ο μεγάλος ηττημένος. Θα αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος το 1ο εξάμηνο του 2016 και πιθανοί υποψήφιοι να τον αντικαταστήσουν θα είναι ο Κώστας Καραμανλής και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε με τον Καραμανλή είναι πάρα πολύ καλές σε ό,τι αφορά μία πιθανή υποψηφιότητά του για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν όμως ο Καραμανλής θελήσει να ασχοληθεί και πάλι ενεργά με την πολιτική, ο δρόμος είναι ανοιχτός για να το κάνει.

– Βλέπετε δηλαδή ότι πέρα από τον Καραμανλή, δεύτερος πιθανός υποψήφιος για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όχι Ντόρα Μπακογιάννη;
Η Ντόρα έχει κάνει τον κύκλο της σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ανάληψης της αρχηγίας της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος όμως μπορεί να σταθεί απέναντι στον Τσίπρα και ηλικιακά και έχει δείξει ότι είναι άνθρωπος, ο οποίος μπορεί να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, ίσως μάλιστα είναι ο μοναδικός από την κυβέρνηση Σαμαρά.

– Πόσο σύντομα εκτιμάτε ότι θα έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Όπως σας είπα, μυαλωμένα ο Τσίπρας δεν θα πάει σε επαναληπτικές εκλογές. Θα είναι καταστροφή να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές, κάτι που κατά τη γνώμη μου δεν θα γίνει. Η χώρα δεν αντέχει δεύτερες εκλογές. Έτσι, μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα έχουμε εκλογή νέου πρόεδρου. Για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει πρόσωπο της κεντροδεξιάς με επικρατέστερο τον Κώστα Καραμανλή. Δεν αποκλείεται πάντως η Κουμουνδούρου να επαναφέρει και το όνομα του Σταύρου Δήμα.

– Πόσο σύντομα θα έχουμε κυβέρνηση;

Κυβέρνηση θα έχουμε μέσα στο 1ο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδείξει ότι ματαίως κινδυνολογούν κάποιοι, δείχνοντας ένα ευρωπαϊκό προφίλ.

– Ο Φώτης Κουβέλης θα έχει κάποιο ρόλο στην πολιτική σκηνή την επόμενη ημέρα των εκλογών;

Ο Φώτης Κουβέλης «θα τιμωρηθεί» από τους ψηφοφόρους και το κόμμα του θα αποσπάσει ψήφους που ισοδυναμούν με ποσοστό μικρότερο του 1% .Η πολιτική του καριέρα έχει φτάσει στο τέλος. Ο κόσμος τον πίστεψε, ο Κουβέλης όμως φέρει μεγάλη ευθύνη και για το γεγονός ότι οδηγήθηκε η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

– Ποιο θα είναι το τρίτο κόμμα; Θα είναι πάλι η Χρυσή Αυγή;

Τρίτο κόμμα θα είναι το Ποτάμι. Η Χρυσή Αυγή θα διατηρήσει μέρος των δυνάμεών της. Αρκετός κόσμος την ψήφισε για να πιέσει κάποιες καταστάσεις, ωστόσο υπάρχει κι ένα ξενοφοβικό ρεύμα, το οποίο την στηρίζει.

– Ο Αλέξης Τσίπρας παρά το γεγονός ότι δεν εμφανίζεται ως ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός στις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις έναντι του Σαμαρά, θα καταφέρει να γίνει στη συνέχεια ο πιο κατάλληλος, ανταποκρινόμενος στις ευθύνες που θα βρει στο δρόμο του;
Θεωρώ ότι θα καταφέρει να διαχειριστεί τις καταστάσεις. Θα πρέπει να διατηρήσει σιδηρά πειθαρχία στο εσωτερικό του κόμματός του. Αν δεν ξεκινήσει από εκεί θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο μέλλον.

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr