Βιώνουν την εγκατάλειψη και τη… μοναξιά. Η αίσθηση που προκαλούν μόνο ευχάριστη δεν είναι. Καλύτερα, ανατριχιαστική θα τη λέγαμε, καθώς ανά τον κόσμο υπάρχουν πόλεις, χωριά και κτίρια που -σε αρκετά- εδώ και χρόνια δεν έχει πατήσει ανθρώπινο πόδι.

Έχουν αφεθεί στην τύχη τους και ο χρόνος στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο γιατρός δεν είναι. Προκαλούν… εφιάλτες και σίγουρα κάποιος δε θα πήγαινε χωρίς πολλές σκέψεις εκεί. Δείτε τα μέρη που μπορούν να στοιχειώσουν τον ύπνο σας…

Το Σπίτι του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του το 1981. Ήταν το κέντρο αρκετών πολιτικών και αποφάσεων κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Εποχής. Με την πτώση του Σιδηρούν Παραπετάσματος όμως, λιγότερο μια δεκαετία μετά, το κτίριο που συμβόλιζε το κίνημα του Κομμουνισμού εγκαταλείφθηκε. Έμεινε άψυχο να κείτεται εκεί… Ένα μεγάλο μέρος του ψηφιδωτού του ταβανιού του κλάπηκε. Πάντως, κάποιοι επιδιώκουν την επισκευή του με στόχο να γίνει τουριστικό αξιοθέατο. Προς το παρόν είναι μόνο… τρομακτικό.

Kolmanskop, Ναμίμπια

Βρέθηκε στις αρχές του 1900 από Γερμανούς άποικους που έψαχναν πολύτιμα πετράδια. Πρόκειται για την πόλη Kolmanskop στην έρημο της Ναμίμπια, η οποία αφέθηκε στους κατοίκους, αλλά και στη… φύση το 1950. Τα κτίρια καταρρέουν με την άμμο να κάνει εισβολή σε αυτά και πολλές φορές να τα καλύπτει ολόκληρα. Ένα μουσείο φτιάχτηκε το 1980 με στόχο να αποτελέσει τουριστικό προορισμό, αλλά πλέον αποτελεί ένα από τα πιο τρομακτικά ερείπια των πόλεων-φαντασμάτων ανά τον κόσμο.

Πάρκο ψυχαγωγίας Wonderland – Πεκίνο, Κίνα

Ξεκίνησε να κατασκευάζεται με στόχο να αποτελέσει την «απάντηση» του Πεκίνου στη Ντίσνεϊλαντ. Μάταια όμως. Η κατασκευή σταμάτησε το 1998 όταν προέκυψαν διαφορές στις τιμές -μεταξύ εργολάβων και αρμοδίων. Από τότε εγκαταλείφθηκε. Ένα μέρος της γης χρησιμοποιείται από τοπικούς αγρότες για καλλιέργειες, αλλά λέγεται ότι προγραμματίζεται να κατεδαφιστεί και στη θέση του να ανεγερθεί ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο.

Νησί Hashima – Ναγκασάκι, Ιαπωνία

Το παρατσούκλι του είναι Battleship Island (στην ουσία Νησί Θωρηκτό). Οι περισσότεροι όμως το αποκαλούν Νησί Φάντασμα. Το Hashima φιλοξενούσε ανθρακωρυχεία από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου. Το νησί διέθεται επίσης νοσοκομείο, σχολείο και εστιατόρια. Τώρα πλέον, διαθέτει μόνο εγκαταλελειμμένα κτίσματα καθ στοές. Α, μπορεί να το αναγνωρίσετε βέβαια από το φιλμ Skyfall (Τζέιμς Μποντ), στο οποίο το νησί χρησίμευσε ως καταφύγιο του… κακού ήρωα της ταινίας.

Isla de las Muñecas-Μεξικό

Βρίσκεται έξω από την πόλη του Μεξικό. Η ονομασία του σημαίνει το Νησί με τις Κούκλες. Εκεί είναι το… σπίτι των σπασμένων, εξαθλιωμένων και ανατριχιαστικών παιχνιδιών –κούκλες πάντα. Ο μύθος λέει ότι ο πρώην επιστάτης του νησιού ανακάλυψε κάποια στιγμή ένα κορίτσι νεκρό σε κανάλι του νησιού και έτσι άρχισε να μαζεύει κούκλες από τα σκουπίδια και να τις κρεμά παντού για να κατευνάσει το πνεύμα του κοριτσιού που τριγυρνούσε στο νησί. Και σα να μην ήταν αυτό από μόνο του αρκετά ανατριχιαστικό, ο ίδιος ο επιστάτης βρέθηκε νεκρός το 2001 στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου είχε ανακαλυφθεί το πτώμα του κοριτσιού.

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Marlboro – Νιου Τζέρσεϊ, ΗΠΑ

Κι όμως δεν πρόκειται για σκηνικό του ασύλου στο American Horror Story. Αν και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Marlboro διαθέτει παρελθόν που εύκολα θα μπορούσε να γίνει ταινία. Λειτουργούσε από το 1931 μέχρι το 1998, αλλά άρχισαν να συμβαίνουν διάφορα περίεργα, με ασθενείς να εξαφανίζονται, να πνίγονται και άλλους να πεθαίνουν από το κρύο. Στα τέλη του 1970 ξεκίνησαν έρευνες των Αρχών στο νοσοκομείο και αργότερα εγκαταλείφθηκε. Πλέον, το κράτος σχεδιάζει να το κατεδαφίσει και στη θέση του να ανεγερθεί χώρος ψυχαγωγίας.

Garnet – Μοντάνα, ΗΠΑ

Περί τα τέλη του 19ου αιώνα το Garnet στη Μοντάνα διέθετε αρκετούς κατοίκους. Πλέον, το πλησιάζουν κυρίως όσοι αναζητούν παράνομα χρυσό. Εγκαταλείφθηκε περί το 1930 και αποτελεί μια από τις πόλεις-φαντάσματα των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, αν κάποιος είναι τολμηρός μπορεί να κάνει μια ξενάγηση στην πόλη και να δει παλιά ξενοδοχεία, μαγαζιά και ένα σχολείο.

Pripyat – Ουκρανία

Το Pripyat είναι γνωστό λόγω Τσέρνομπιλ. Της πυρηνικής έκρηξης του 1986. Κάποτε ζούσαν εκεί αγρότες και οι οικογένειες τους, αλλά μετά την τραγωδία (Τσέρνομπιλ) ολόκληρη η πόλη έπρεπε να εκκενωθεί όταν το ατύχημα προκάλεσε διαρροή ραδιενέργειας. Τώρα, στέκεται έρημη με μόνα «στολίδια» της τα απομεινάρια των τότε κατοίκων της.

Κεντρικός Σταθμός Michigan –Ντιτρόϊτ, Μίτσιγκαν, ΗΠΑ

Πριν από περίπου 100 χρόνια τρένα άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους στο Michigan. Οι αφίξεις τους ξεκίνησαν στον Κεντρικό Σταθμό του Ντιτρόϊτ, ο οποίος ήταν από τότε ο ψηλότερος σταθμός τρένων στον κόσμο. Πλέον, μόνο τρένα… φαντάσματα μπορεί να εμφανιστούν εκεί. Ο σταθμός έχει αφεθεί στην τύχη του εδώ και δεκαετίες. Πολλές από τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες που άλλοτε αποτελούσαν σήμα κατατεθέν του σταθμούς είτε έχουν κλαπεί, είτε έχουν πέσει θύματα βανδαλισμών. Πάντως, η θέση που έχει κερδίσει ανάμεσα στα Ιστορικότερα Μέρη, κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι αργά ή γρήγορα το κτίριο θα ανακαινιστεί.

Ολυμπιακό Πάρκο-Έλκηθρο Σαράγεβο– Σαράγεβο, Βοσνία Ερζεγοβίνη

Μέλος της Γιουγκοσλαβίας ακόμη, η πόλη του Σαράγεβο φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1984. Η χρησιμότητα του εν λόγω Πάρκου-αθλητικού χώρου αδιαμφισβήτητη. Η σημερινή; Καμία. Η εικόνα που παρουσιάζει πια προκαλεί μόνο θλίψη. Από τότε έχει μείνει ανέπαφο, όχι όμως από νεαρούς που βρήκαν χώρο για τα γκράφιτι τους. βέβαια, όλα αυτά αφότου η διαδρομή του ελκήθρου χρησιμοποιήθηκε από τους Βόσνιους στον πόλεμο.

Craco – Ιταλία

Μια μικρή πόλη «σκαρφαλωμένη» σε βράχο. Η ιστορία της μπορεί να γυρίσει κάποιον 1.000 χρόνια πίσω. Αρχικά το Craco ήταν ένα φυλάκιο και άρχισε να αναπτύσσεται προ 500 ετών. Δυστυχώς, η τοποθεσία της πόλης έγινε ο… δολοφόνος της. Λόγω των κατολισθήσεων και της συνεχιζόμενης «αστάθειας» του εδάφους εγκαταλείφθηκε ολοκληρωτικά στις ατχές του 1990.

Hotel del Salto – San Antonio del Tequendama, Κολομβία

Κατασκευάστηκε το 1923. Τότε το όνομα του ήταν La Casa del Salto del Tequendama,. Αργότερα έγινε «Hotel del Salto». Βρίσκεται κοντά στους καταρράκτες του Tequendama στην κεντρική Κολομβία. Μερικές δεκαετίες μετά την έναρξη της λειτουργίας του έμελλε να έρθει η… καταστροφή του. Η μόλυνση του ποταμού και η συνεχής επιδείνωση της κατάστασης έγιναν η αιτία. Πρόσφατα μετατράπηκε σε μουσείο. Παρόλα αυτά πολύς κόσμος δεν το πλησιάζει, καθώς το θεωρεί στοιχειωμένο. Ο λόγος; Κατά τη διάρκεια της λαμπρής πορείας του σημειώθηκαν πολλές αυτοκτονίες μέσα σε αυτό.

Villa Epecuén – Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Αρχικά σχεδιάστηκε ως τουριστικό χωριό στις όχθες της λίμνης Epecuén. Η βίλα Epecuén χτίστηκε στις αρχές του 1920 και παρέμεινε ως ένας άκρως επιτυχημένος προορισμός ως και το 1980. Το 1985 όμως το φράγμα της λίμνης δε μπορούσε να συγκρατήσει τα νερά πλέον και σύντομα το χωριό πλημμύρισε. Παντού υπήρχε μόνο νερό, το οποίο σιγά-σιγά υποχώρησε μεν, παραμένει εγκαταλελειμμένο από τότε δε.

Dadipark – Dadizele, Βέλγιο

Το Dadipark ήταν ένα πάρκο ψυχαγωγίας, αλλά έκλεισε πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια, καθώς ένα αγόρι έχασε το χέρι του σε ένα από τα παιχνίδια. Τότε οι υπεύθυνοι του πάρκου ισχυρίστηκαν ότι βάζουν προσωρινό λουκέτο για να κάνουν ανακαίνιση. Δεν άνοιξε ξανά ποτέ όμως. Από τότε, κείτεται καλυμμένο με σκουριά και γκράφιτι. Παρόλα αυτά κάποια μέρη του χρησιμοποιούνται ως υπόγειες διαδρομές για λάτρεις του σκέιτμπορντ.

Ross Island – Νήσοι Ανταμάν, Ινδία

Η όψη του πρώην αρχηγείου των Βρετανών στους Νήσους Ανταμάν –κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας στην Ινδία- προκαλεί πλέον μόνο θλίψη και… τρόμο. Το Ross Island καλύπτεται πια από ερείπια και κλαδιά. Το νησί εγκαταλείφθηκε το 1940 λόγω των σεισμών, αλλά και της ιαπωνικής εισβολής κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Witley Court – Worcestershire, Αγγλία

Η επιβλητική και άκρως εντυπωσιακή έπαυλη του 19ου αιώνα, το Witley Court, δεν «ανάρρωσε» ποτέ από τη φωτιά που τη… χτύπησε. Οι φλόγες ήταν ανελέητες με το «παλάτι». Από τότε έγιναν μόνο μερικές επισκευές ώστε να μπορεί όποιος θέλει να το επισκεφθεί. Βέβαια, δεν το κάνουν πολλοί, γιατί ο φόβος κυριεύει όποιον πλησιάζει και βλέπει το καμένο πρώην ανάκτορο, στο οποίο υπάρχουν ακόμη απομεινάρια γλυπτού με τον Περσέα και την Ανδρομέδα, το οποίο αποτελούσε και σήμα κατατεθέν του.

Dhanushkodi – Νησί Pamban, Ινδία

Απέχει μόλις 28 χιλιόμετρα από τη Σρι Λάνκα. Η πόλη Dhanushkodi θεωρείται ότι έχει μυθολογική σημασία για τον Ινδουισμό. Ωστόσο, η θέση της πόλης την έκανε επιρρεπή σε κυκλώνες, όπως εκείνο του 1964 που τελικά οδήγησε στην εγκατάλειψη της περιοχής.

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr