Πέντε παίκτες βρίσκονται κλειδωμένοι με μοναδική αποστολή να δραπετεύσουν από τον μυστηριώδη χώρο εκμεταλλευόμενοι όλα τα στοιχεία που βρίσκονται κρυμμένα στο δωμάτιο.

Ρεπορτάζ: Νίκη Παπάζογλου
Βίντεο/Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Αινίγματα, γρίφοι, κλειδιά και ένα χρονόμετρο που μετράει αντίστροφα, είναι ο νέος τρόπος διασκέδασης που ψηφίζουν τουρίστες και Αθηναίοι. To newsbeast.gr επισκέφτηκε και τους τρεις χώρους της πρωτεύουσας που φιλοξενούν το νέο trend της διασκέδασης, προσπαθώντας να λύσει τον γρίφο της επιτυχίας τους…

Παριστάνοντας τον Σέρλοκ

Έχετε φανταστεί ποτέ τον εαυτό σας να γίνεται παίκτης του αγαπημένους σας επιτραπέζιου παιχνιδιού; Όπως και στα επιτραπέζια έτσι και στα βιωματικά παιχνίδια απόδρασης, οι θεματικές ποικίλλουν. Στη δική μας περίπτωση, υπήρξαμε για μια ώρα τα δυνητικά πειραματόζωα ενός επιστήμονα προσπαθώντας να δραπετεύσουμε πριν επιστρέψει και ξεκινήσει τους πειραματισμούς.

Πριν ο χρόνος αρχίσει να μετράει αντίστροφα, βρίσκεσαι δεμένος με χειροπέδες σε κάγκελα που εμποδίζουν την πρόσβαση στα ενδότερα.. Ο game master, σου δείχνει το πολυπόθητο κλειδί της ελευθερίας και στη συνέχεια με ένα ελαφρύ μειδίαμα, που προδικάζει το αποτέλεσμα, το πετάει εκεί όπου όσο και να προσπαθήσεις δεν θα φτάσεις. Τα φώτα σβήνουν καθώς κλείνει πίσω του την πόρτα και η δράση αρχίζει.

Η οθόνη μετρά «00:59:55» κι εσύ πρέπει να ανακαλύψεις το κρυμμένο αντικλείδι. Θα γονατίσεις, θα τεντωθείς, θα κοπιάσεις αλλά στο τέλος θα κερδίσεις μια κάποια ελευθερία κινήσεων. Πρέπει να ψάξεις γρήγορα το υπόλοιπο δωμάτιο ώστε να ανακαλύψεις τα μυστικά συρτάρια, να αποκωδικοποιήσεις τα κρυφά μηνύματα, να χρησιμοποιήσεις ορθά τα επιστημονικά όργανα… Ο καθένας αναλαμβάνει κι από μια περιοχή κι όλοι μαζί συνδυάζουν τα στοιχεία που σχηματίσουν τον μυστικό κωδικό. Σαφώς απαιτείται συνεργασία και λογική.

Κάποτε η καγκελένια πόρτα ξεκλειδώνει. Στον επόμενο χώρο καλείσαι να ανακαλύψεις διαφορετικά στοιχεία που θα σου προσφέρουν το πολυπόθητο κλειδί της εξόδου… Όταν κάποια στιγμή η λογική στερεύει, η οθόνη δεν δείχνει πια το χρόνο, αλλά μια συμβουλή που σε βοηθά να προχωρήσεις παρακάτω. Ο χρόνος έχει φτάσει σχεδόν στην μέση. Το διάφανο κουτί με το στοιχείο δεν ανοίγει, έχει όμως μια μικρή σχισμή. Δεν μπορείς να φανταστείς πώς θα την εκμεταλλευτείς… ευτυχώς κάποιος άλλος από την ομάδα έχει μια ιδέα που αποδεικνύεται σωτήρια. Μόλις πάρεις το στοιχείο, μετά λύπης σου διαπιστώνεις πως υπήρχε και πιο εύκολος τρόπος…

Ακολουθούν νούμερα, μαυροπίνακες, μπουκάλια με νερά. Αφού όλα αυτά συνδυαστούν σωστά κρατάς και πάλι ένα κλειδί στο χέρι. Το επιδεικνύεις στην υπόλοιπη ομάδα και περπατάς σταθερά προς την πόρτα ενώ κοιτάς το ρολόι που δείχνει μόλις 00:29. Πριν κομπάσεις που κατάφερες να βγεις όχι απλώς εμπρόθεσμα αλλά και με υπόλοιπο μισής ώρας, διαπιστώνεις πως πίσω από την πόρτα σε περιμένουν άλλες δύο κλειδαριές που πρέπει να απασφαλίσεις και άλλα δύο δωμάτια να εξερευνήσεις.

Ο χρόνος πλέον κυλάει απειλητικά. Πρέπει να τα καταφέρεις. Ζυγαριές, φάκελοι, κλειδιά, αινιγματικές ερωτήσεις, απαντήσεις γρίφοι. Αναρωτιέσαι αν χρειάζεται να επιστρατεύσεις τις γνώσεις φυσικής της σχολικής περιόδου. Έχουν περάσει χρόνια από τότε και το εγχείρημα φαντάζει δύσκολο. Για άλλη μια φορά έκανες λάθος, τίποτα τέτοιο δεν απαιτείται. Η επιστράτευση της λογικής σου και ο συνδυασμός των στοιχείων είναι το μόνο που φέρνει αποτέλεσμα. Στο χαρτί που σου δίνουν κατά την είσοδο για να σημειώνεις ό,τι μπορεί να σου φανεί χρήσιμο για τη συνέχεια εντοπίζεις μια κάποια λύση… Άλλη μια πόρτα ανοίγει, τα έχεις σχεδόν καταφέρει.

Υπολείπονται δέκα λεπτά. Αρχίζεις και απογοητεύεσαι. Ψάχνεις τις ντουλάπες , τα κουτιά, τα τραπέζια. Τα μυστικά στοιχεία είναι διασκορπισμένα παντού, σε μυστικά περάσματα, σε κύβους του rubik, σε κλειδωμένα χρηματοκιβώτια…
Το τελευταίο λεπτό μετράει αντίστροφα, κι η καρδιά σου χτυπά, πρέπει να βάλεις τον κωδικό στο λουκέτο για να ανοίξει. Η εφίδρωση των χεριών αποτέλεσμα της αγωνιώδους προσπάθειας δεν βοηθά… 00:00: 29.
– «Το πέντε είναι πριν το τρία ή μετά; Δεν πατιέται, δοκίμασε εσύ»
– «Φέρε. Ποιος είναι ο κωδικός;»
– «Δέκα δευτερόλεπτα έχουν μείνει βιαστείτε»
– «Φύγε θα το κάνω εγώ»
«Πέντε»
– «Άνοιξε. Πάρε το…»
Μπιππππππππ. Η λήξη σήμανε κι μας βρήκε να κρατούσαμε ένα κλειδί που δεν προλάβαμε να βάλουμε στην τελευταία κλειδαριά.

Αδιαμφισβήτητα θα ήταν καλύτερα να τα είχαμε καταφέρει. Παρόλα αυτά και χωρίς την νίκη η εμπειρία ήταν μοναδική. Η μια ώρα έμοιαζε με πέντε λεπτά και οι αισθήσεις μας παρέμειναν οξυμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα μετέπειτα. Αυτοί οι δύο λόγοι έχουν κάνει τα βιωματικά παιχνίδια απόδρασης τόσο επιτυχημένα όπως μας ενημερώνουν οι ιδιοκτήτες τους.

Παρά την σύντομη ζωή τους, τα ζωντανά βιωματικά παιχνίδια απόδρασης αποτελούν μια φρέσκια ψυχαγωγική δραστηριότητα που έχει ανεβάσει τον πήχη της ελληνικής διασκέδασης. Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της, όντας ήδη δημοφιλή στο εξωτερικό, κέντρισαν το ενδιαφέρον τόσο του εγχώριου κοινού όσο και των τουριστών που επισκέπτονταν τη χώρα μας, κάνοντας την διασκέδαση να υπερσκελίζει ακόμα και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Εδώ και μερικούς μήνες οι χώροι αυτοί διατηρούν την πρώτη θέση στη λίστα του TripAdvisor με τα κορυφαία αξιοθέατα της Αθήνας, καταλαμβάνοντας μάλιστα την πρώτη και την δεύτερη θέση, πάνω από το μουσείο της Ακρόπολης (3η) και τον ναό του Ηφαίστου (4η).

Σε αυτά οι παίκτες καλούνται να συγκεντρώσουν στοιχεία, αντικείμενα, κλειδιά, κωδικούς, γρίφους και συνδυάζοντάς τα να βρουν τη λύση ενός αινίγματος. Η φαντασία, η συνεργασία και η ψυχραιμία σίγουρα βοηθούν στην διαλεύκανση μιας υπόθεσης. Όλο το παιχνίδι ελέγχεται από κάμερες που υπάρχουν στα δωμάτια ενώ δίπλα από κάθε πόρτα υπάρχει το «κουμπί πανικού» που σου επιτρέπει να βγεις πριν ολοκληρωθεί ο χρόνος.

Μόδα από το εξωτερικό

Το εγχείρημα που «ζωντάνεψε» τις πιο απίθανες ιστορίες βιντεοπαιχνιδιών (videogames) αποτελεί πόλο έλξης τουριστών και στο εξωτερικό. Ουσιαστικά πρόκειται για τον πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο τομέα στον χώρο της ψυχαγωγίας παγκοσμίως. Ιδιαιτέρως δημοφιλή είναι τα παιχνίδια απόδρασης σε Αγγλία, Αμερική, Ισπανία, Ιαπωνία, Κίνα, Ουγγαρία, Ολλανδία και Ρουμανία.

Τη μεγαλύτερη επιτυχία παγκοσμίως έχει γνωρίσει το «Escape Hunt Experience» στη Μπανγκόκ. Αν και ιδρύθηκε το 2013 έχει ήδη 16 παραρτήματα σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, τα οποία μέχρι το τέλος του 2014 αναμένονται να φτάσουν τα 50, ενώ μέχρι το τέλος του 2015 τα 300 σε όλον τον κόσμο. Ενδεικτικό της επιτυχίας του είναι το γεγονός πως στη Σιγκαπούρη, το εν λόγω παιχνίδι κατέκτησε τη δεύτερη θέση ανάμεσα στα 334 αξιοθέατα της πόλης. Παρόμοια επιτυχία σημειώνουν τα δωμάτια απόδρασης και στην Βουδαπέστη που ήδη είναι 100. Στην ουγγρική πρωτεύουσα μάλιστα πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου και το πρώτο φεστιβάλ «δωματίων απόδρασης», που σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς είχε μεγάλη απήχηση με εκατοντάδες συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο να μπαίνουν ανά δεκάδες στα δωμάτια. Κάθε άλλο παρά ασυνήθιστα είναι τα corporate events, στα οποία τράπεζες, εμπορικές εταιρείες και κάθε λογής μεγάλες επιχειρήσεις στέλνουν τα στελέχη τους για να «παίξουν», στο πνεύμα του team building.

Δωμάτια Απόδρασης αλά ελληνικά.

Athens Clue

«Είναι μια εναλλακτική επιλογή αντί του σινεμά ή του θεάτρου» αναφέρει η κ. Κλειώ Καλαμάκη, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Athens Clue, του πρώτου παιχνιδιού απόδρασης που άνοιξε στην χώρα μας και σήμερα όπως μας ενημερώνει αποτελεί το μεγαλύτερο της Ευρώπης. «Η ιδέα προέκυψε όταν επισκεφτήκαμε ένα αντίστοιχο παιχνίδι στο Λονδίνο. Ξεκινήσαμε το 2013, με δύο θεματικά δωμάτια, πίσω από το Hilton σε μια ατμοσφαιρική μονοκατοικία του 1930, κι αυτή τη στιγμή είμαστε η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ευρώπη, και σε τετραγωνικά μέτρα, 450 συνολικά και στους δύο χώρους, και σε ποικιλία δωματίων. Το συγκεκριμένο concept έχει αγαπηθεί στη χώρα μας, ίσως γιατί ο κόσμος έχει γίνει πιο απαιτητικός σε ό,τι αφορά την διασκέδασή του, έχοντας ανάγκη μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την καθημερινότητα».

Στο Athens Clue αυτή τη στιγμή λειτουργούν 7 δωμάτια και μέσα στον επόμενο μήνα θα προστεθούν άλλα 3 τα οποία στεγάζονται σε δύο διαφορετικά κτίρια. Ο στόχος είναι διπλός , περιλαμβάνει μια ανακάλυψη μέσα από στοιχεία που υπάρχουν διάσπαρτα στο δωμάτιο και την τελική απόδραση από αυτό. Οι ομάδες όσων συμμετέχουν στα παιχνίδια απαρτίζονται από 3 έως 5 άτομα, ηλικίας 9 ετών και άνω (ως τα 15 η συνοδεία του γονέα είναι υποχρεωτική). Ο χρόνος κυμαίνεται από 50 έως 70 λεπτά και η τιμή διαφοροποιείται ανάλογα με τα άτομα που συμμετέχουν, κοστίζοντας 11 ευρώ όταν συμπληρωθεί η πεντάδα.

«Η προώθηση κυρίως γίνεται από στόμα σε στόμα , αφού η διαφορετική εμπειρία ωθεί αυτούς που την ζουν να θέλουν να την διηγηθούν» αναφέρει η κ. Καλαμακη στο newsbeast.gr. Σύμφωνα με την κ. Καλαμάκη, τα δωμάτια απόδρασης είναι τους τελευταίους έξι μήνες ο δημοφιλέστερος τρόπος διασκέδασης στην Ευρώπη. Ο λόγος είναι πως κάθε επίσκεψη αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. «Σε κάθε δωμάτιο μπορεί να παίξει κανείς μόνο μια φορά. Η όλη εμπειρία ανεβάζει την αδρεναλίνη, αφού κινείσαι εναντίων του χρόνου και ταυτόχρονα ξεδιπλώνεις τον Sherlock που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Οι περισσότεροι που φεύγουν από εδώ είναι κατενθουσιασμένοι».

Τα δωμάτια στο νέο κτίριο του Συντάγματος είναι μέχρι στιγμής δύο. Στο Mission Impossible βρίσκεσαι στο χώρο ενός μοντέρνου διπλού πράκτορα και προσπαθείς εκτός από το να αποδράσεις να ανακαλύψεις την ταυτότητά του. Στο CSI Athens καλείσαι να εντοπίσεις τον εγκληματία και στη συνέχεια το αντικείμενο του εγκλήματος.

Λειτουργεί καθημερινά από τις 15:00 έως τις 23:00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 11:00 έως τις 23:00. Ο βαθμός δυσκολίας από δωμάτιο σε δωμάτιο διαφέρει με το δωμάτιο «Τake it» να αποτελεί ίσως το πιο εύκολο και το νέο «Mission impossible» το πιο δύσκολο.

Μια αληθινά ξεχωριστή περίπτωση επισκεπτών την οποία μας περιγράφει η κ. Καλαμάκη είναι δύο προτάσεις γάμου που έγιναν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. «Ένα ζευγάρι Ολλανδών όπου ο άντρας μας είχε στείλει ένα γράμμα και ένα ζευγάρι Ελλήνων που ο μελλοντικός σύζυγος μας είχε δώσει το δαχτυλίδι. Ενσωματώσαμε και τα δύο αντικείμενα στο παιχνίδι και η όλη εμπειρία ήταν άκρως συγκινητική. Το γράμμα στο ζευγάρι των Ολλανδών έγραφε πως αν αρνηθεί την πρόταση δεν μπορεί να βγει από το δωμάτιο ενώ η Ελληνίδα μέλλουσα σύζυγος ήταν τόσο αφοσιωμένη στο παιχνίδι που όταν βρήκε το δαχτυλίδι, άνοιξε το κουτί, το ξανάκλεισε και το πέταξε μακριά αφού δεν της χρησίμευε πουθενά. Στη συνέχεια το πήρε ο άντρας, γονάτισε έκανε την πρόταση».

Adventure Rooms

To Adventure Rooms λειτουργεί από την 1 Ιουλίου 2014. Έχει μέχρι στιγμής δύο δωμάτια, αυτό του Τρελού Επιστήμονα και εκείνο της Μαύρης Βασίλισσας, ενώ μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί και το τρίτο. Χάρη της δημοφιλίας του παιχνιδιού τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι κρατήσεις των τουριστών είναι περισσότερες από αυτές των Αθηναίων όπως μας ενημερώνει ο ιδιοκτήτης κ. Γιάννης Καλαμπόγιας γι’ αυτό και λειτουργεί από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 23:30 το βράδυ.

«Το adventure rooms ξεκίνησε στην Ελβετία. Σε ένα μας ταξίδι εκεί , συμμετείχαμε σε ένα παιχνίδι και στη συνέχεια αποφασίσαμε να ανοίξουμε ένα στην Αθήνα. Από την Ελβετία αγοράζουμε και τους γρίφους αν και υπάρχει δυνατότητα να τους εμπλουτίσουμε με δικά μας στοιχεία. Το σενάριο πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, για παράδειγμα, είναι δική μας προσθήκη» συμπληρώνει.

Μια στις τρεις ομάδες σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόγια καταφέρνει να βγει εντός του προκαθορισμένου χρόνου. Η ηλικία των παικτών που επισκέπτονται το χώρο κυμαίνεται από 8 – 9 χρονών (με συνοδεία) μέχρι και 60 χρόνων. Η επιτυχία του παιχνιδιού άλλωστε φαίνεται και από την αναμονή που συναντά κανείς στην προσπάθειά του να κάνει κράτηση. «Όταν πρόκειται για απογευματινές ώρες και ιδιαίτερα για Σαββατοκύριακο, μπορεί να περιμένει κανείς και τρεις εβδομάδες» μας λέει ο ιδιοκτήτης.

Σύμφωνα και με τον κ. Καλαμπόγια, ο αποτελεσματικότερος μέχρι στιγμής τρόπος προώθησης είναι η διάδοση της εμπειρίας από στόμα σε στόμα. «Μεγάλο ποσοστό όσων έρχονται τους το έχουν συστήσει κάποιοι φίλοι» μας ενημερώνει.



Sir Lock’s House

Το πιο πρόσφατο, με ζωή μόλις δύο εβδομάδων, είναι το Sir Lock’s House. Σε ένα ατμοσφαιρικό νεοκλασικό κτίριο των Εξαρχείων, στεγάζει τα μέχρι στιγμής δύο δωμάτια απόδρασης τα οποία μελλοντικά uα γίνουν οκτώ. Τα σενάρια εδώ είναι ελληνικής έμπνευσης, φτιαγμένα από τον ιδιοκτήτη του χώρου, κ. Γιώργο Καλαμποκίνη, ηλεκτρολόγο μηχανικό στο επάγγελμα , και λάτρη των escape room games του υπολογιστή.

Στο Sir Lock’s House, η κεντρική ιδέα είναι εν μέρει διαφορετική αφού κάθε δωμάτιο αποτελεί τμήμα της κεντρικής ιστορίας.

«Ουσιαστικά βρισκόμαστε στο σπίτι του κυρίου Lock, ενός ερευνητή που προσπαθεί να αλλάξει γνωστά και άγνωστα γεγονότα της ιστορίας με τη βοήθεια των συνεργατών του. Εν δυνάμει συνεργάτες του, είναι φυσικά οι παίκτες, οι οποίοι κρίνονται στο τέλος κάθε δοκιμασίας. Στο τέλος κάθε μήνα ο ταχύτερος συνεργάτης επιβραβεύεται με κάποιον τρόπο που δεν θα σας αποκαλύψουμε» αναφέρει ο ιδιοκτήτης.

Τα δύο δωμάτια του σπιτιού του κυρίου Lock, είναι αυτό του Τιτανικού, όπου οι συνεργάτες πρέπει να καταφέρουν να καλέσουν σε βοήθεια το κοντινότερο πλοίο έχοντας μια ώρα μέχρι να βουλιάξει, και εκείνο του Da Vicni όπου οι παίκτες πρέπει να βρουν το μυστικό του Leonardo που έχει ανακαλύψει αλλά κρύβει από την ανθρωπότητα ένας ερευνητής μας εξηγεί ο κ. Καλαμποκίνης. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας ο ιδιοκτήτης Lock εμφανίζεται στην οθόνη του χρόνου, βοηθώντας όπου υπάρχει ανάγκη, ενώ μουσική επένδυση αντίστοιχη του ύφους κάθε δωματίου, συμπληρώνει την ιδιαίτερα φροντισμένη ατμόσφαιρα.

Ο κ. Lock περιμένει να υποδεχτεί τους νέους του συνεργάτες καθημερινά από τις 19:30 έως τις 22:30 ενώ τα Σαββατοκύριακα από τις 15:00 έως 22:30.

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr