«Λένε ότι εγώ ξεκίνησα τη σεξουαλική επανάσταση», δηλώνει το ηλικιωμένο σύμβολο του σεξ Bettie Page.

Η αμφιλεγόμενη άνοδος και η παταγώδης πτώση της αρχετυπικής σεξοβόμβας αλλοτινών εποχών δεν μπορεί να περάσει στα «ψιλά» της Ιστορίας, καθώς η βιογραφία της είναι συνυφασμένη με τα πεπραγμένα του star system.

Το μυθικό pin-up girl, που πέθανε σε ηλικία 85 ετών τον Δεκέμβριο του 2008, βγήκε ξαφνικά από τους προβολείς της δημοσιότητας στα τέλη της δεκαετίας του ’50, στον κολοφώνα μάλιστα της καριέρας της, με το κοινό και τον Τύπο να σπεκουλάρει όλα αυτά τα χρόνια για το τι πράγματι της είχε συμβεί.

Η ίδια αποκαλύπτει την άγνωστη ζωή της στα 40 χρόνια της αινιγματικής απομόνωσής της, μέσω συνεντεύξεων που είχε ηχογραφήσει ο σκηνοθέτης Mark Mori το 1996 και το 1999, το φιλμ κάνει λόγο για τον χρόνο που πέρασε σε ψυχιατρική κλινική όταν η γενετική προδιάθεσή της για σχιζοφρένεια έκανε αναπάντεχα την εμφάνισή της.

«Είχε συσσωρευτεί σε τέτοιον βαθμό που το μυαλό μου έσπασε», διηγείται η Page για την ένδοξη καριέρα της και την ξαφνική απόσυρσή της από τη δημόσια ζωή.

Το όνομά της, συνώνυμο θα ‘λεγε κανείς της σεξουαλικής απελευθέρωσης, συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες, μουσικούς και μόδιστρους στα 50 και πλέον χρόνια μετά την τελευταία προκλητική φωτογράφισή της, κάνοντας τον Χιου Χέφνερ του Playboy να μιλά για «ιδανικό συνδυασμό προκλητικότητας και ομορφιάς».

«Η Bettie Page ήταν επαναστάτρια», ισχυρίζεται ο ιδρυτής του θρυλικού ανδρικού περιοδικού, ο οποίος επέλεξε την Page ως Playmate του Μήνα το 1955.

Η ίδια ωστόσο, μετριοπαθής και σεμνή καθώς ήταν, αρνείται τέτοιους χαρακτηρισμούς: «Έκανα απλώς τη δουλειά μου και απολάμβανα κάθε στιγμή της».

Στο αποκαλυπτικό φιλμ του Mori μαθαίνουμε για τα ταραγμένα παιδικά της χρόνια, με την ίδια να περνά ένα σύντομο χρονικό διάστημα σε ορφανοτροφείο, αλλά και τα όνειρά της για κινηματογραφική καριέρα.

Η άνοδος ωστόσο της Page στη φήμη, που συνέπεσε χρονικά με τη συντηρητική εποχή του Μακαρθισμού, έμελλε να είναι βραχύβια: «Το όλο Bettie Page φαινόμενο αναπτύχθηκε όταν η ίδια ήταν εκτός οθόνης», εξηγεί ο Χέφνερ στο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ.

Άσεμνες και ιδιαίτερα «πικάντικες» για τα πουριτανικά ήθη της εποχής, οι φωτογραφίες της κατασχέθηκαν σε έφοδο της αστυνομίας, και παρά το γεγονός ότι η ίδια συνεργάστηκε με το FBI, αυτό δεν εμπόδισε τις διωκτικές Αρχές να τη σύρουν στο δικαστήριο για τις σέξι pin-up εικόνες της.

Ο δικαστής ανάγκασε τους φωτογράφους που την είχαν απαθανατίσει ημίγυμνη να καταστρέψουν τα αρνητικά των φωτογραφιών της, με την ίδια ωστόσο να αρνείται σθεναρά να πράξει το ίδιο: «Δεν είμαι άσεμνη, δεν θα δηλώσω ένοχη γι’ αυτό! Θα πρέπει τότε να με κατηγορήσετε και για διατάραξη της κοινής ειρήνης», είπε αποστομωτικά η Page στη δίκη της.

«Όπως κανείς άλλος ποτέ, η ζωή της Bettie Page ενσαρκώνει την αμερικανική μάχη ανάμεσα στη σεξουαλική απελευθέρωση και τη σεξουαλική καταπίεση, ανάμεσα στη λογοκρισία και την ελευθερία της έκφρασης, ανάμεσα στο απαράδεκτο και το περίφημο», δηλώνει ο Mori.

Η μοναδική καριέρα της Bettie Page και η επιβλητική παρουσία της μπροστά στον φακό βοήθησε πράγματι την απελευθέρωση των σεξουαλικών ηθών, λειτουργώντας ως πρότυπο για νεαρά κορίτσια να αποκτήσουν επαφή με τη σεξουαλικότητά τους αλλά και να απαλλαγούν από τον καταπιεστικό πουριτανισμό της εποχής.

Η επίδραση του θρυλικού pin-up gir στη μουσική βιομηχανία, τον κινηματογράφο, τη μόδα και την ποπ κουλτούρα γενικότερα υπήρξε όντως καταιγιστική…

Διαβάστε όλα τα θέματα του Weekend στο newsbeast.gr