Μπροστά σε κολοσσιαίες αλλαγές που θα αλλάξουν πλήρως το ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο βρίσκεται η χώρα. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα εμβληματικές επιχειρήσεις που έχουν υπάρξει οδηγοί των κλάδων τους θα αλλάξουν χέρια, καθώς οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να ξεκαθαρίσουν τα κόκκινα δάνεια.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων το 2017 διαμορφώθηκαν στα 42 δισ. ευρώ, ένα νούμερο που τρομάζει και αποτελεί το πρόβλημα στα βιβλία των τραπεζών.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα το τοπίο θα αλλάξει και όλες οι μεγάλες υποθέσεις, δηλαδή οι μεγάλες επιχειρήσεις με γιγαντιαία χρέη θα περάσουν σε άλλα χέρια.

Στα σχέδια των τραπεζών είναι οι ρυθμίσεις η πώληση σε τρίτους αλλά και ο εκτοπισμός μη συνεργαζόμενων διοικήσεων.

Επιχειρήσεις από όλο το φάσμα της οικονομίας, από τον τουρισμό, μέχρι τα τρόφιμα και τη χαλυβουργία θα βρεθούν στο επίκεντρο, αλλάζοντας πλήρως το τοπίο της επιχειρηματικότητας.

Ήδη τα περασμένα χρόνια υπήρξε ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα σε πολλούς κλάδους, επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, άλλες πωλήθηκαν με την παρέμβαση τραπεζών και πολλές οδηγήθηκαν σε διαδικασίες πτώχευσης.

Εμβληματικά ονόματα που για χρόνια μεσουρανούσαν στο ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο βρέθηκαν σε μια νύχτα εκτός, άφησαν χρέη σε πολλές περιπτώσεις ή απλά πέρασαν σε άλλα χέρια.

Βέβαια οι τράπεζες, εκτός από τις επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια ξεκίνησαν και πωλούν δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με την τραπεζική. Πρόκειται μάλιστα για επιχειρήσεις που είναι υγιείς και κατάφεραν να σταθούν μέσα στα χρόνια της κρίσης.

Άλλαξε χέρια η Εθνική Ασφαλιστική. Η Εθνική Τράπεζα μεταβίβασε το 75% στον όμιλο EXIN – Kalamos έναντι 718 εκατ. ευρώ.

Άνοιξαν οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του 100% της Avis από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ η Eurobank έχει δεχθεί προσφορές για την πώληση του King George στον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στον χώρο της υγείας το fund της CVC Capital Partners μετά την εξαγορά της πλειοψηφίας της κλινικής Metropolitan είναι έτοιμο να διεκδικήσει και το «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ έως το τέλος του έτους θα έχουν αλλάξει χέρια τα ψάρια, ο Νηρέας και η Σελόντα, που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τραπεζών.

Τα μεγάλα λουκέτα του 2016

2508972

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, αυτά είναι παραδείγματα επιχειρήσεων με προοπτικές για τις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον και πωλούνται από τις τράπεζες.

Μόνο το 2016 όμως, μεγάλες επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να σταθούν στην αγορά και κατέβασαν ρολά ή πουλήθηκαν.

Ποιος άραγε δεν θυμάται τον περίφημο «Αλέκο», τη γνωστή διαφήμιση της εταιρείας Ηλεκτρονική που εδώ και χρόνια αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν της επιχείρησης.

Η Ηλεκτρονική, που άνηκε στην οικογένεια Γιάννη και Παρασκευής Στρούτση από το 1958, είχε προβλήματα τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης ανάπτυξης που επιχείρησε όμως χάρη σε συντονισμένες κινήσεις αναδιάρθρωσης επιβίωνε.

Ο ιδιοκτήτης της Γιάννης Στρούτσης, πίστευε ότι θα μπορούσε να την θέσει ξανά σε κερδοφόρα τροχιά και κάθε φορά, οι ελπίδες του διαψευδόταν.

Η μείωση της ζήτησης, τα capital controls σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών κατέστησαν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της.

Παρά την κακή χρηματοοικονομική της κατάσταση, οι πιστώτριες τράπεζες δέχτηκαν τον Απρίλιο του 2015 να στηρίξουν την αλυσίδα, προχωρώντας σε ένεση ρευστότητας 3 εκατ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι ο κ. Στρούτσης θα προχωρούσε σε αναδιάρθρωση του δικτύου.

Έκλεισαν καταστήματα, μειώθηκαν μισθοί όμως τον Απρίλιο του 2016, μπήκε το λουκέτο.

Η αυτοκτονία Μαμιδάκη

2555380

Κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση της αυτοκτονίας μέσα στο σπίτι του στον Διόνυσο Αττικής του 84χρονου επιχειρηματία Κυριάκου Μαμιδάκη, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της εταιρείας πετρελαιοειδών Jetoil.

Η εταιρεία Jetoil είχε λάβει, από τις 10 Ιουνίου του 2016, προσωρινή προστασία, έως την εκδίκαση της αίτησής της για ένταξη στο άρθρο 99 τον Νοέμβριο.

Στην αίτησή της επικαλέστηκε πρόβλημα ρευστότητας, ενώ οι υποχρεώσεις προς τους πιστωτές και το Δημόσιο έφθαναν στο τέλος του 2015 τα 314 εκατ. ευρώ (από αυτά 173 εκατ. σε τράπεζες και 78 σε προμηθευτές) και τα ταμειακά διαθέσιμα περί τα 600.000 ευρώ – ενώ οι απαιτήσεις της εταιρείας από πελάτες κ.λπ. ήταν 174 εκατ.

Η εταιρεία καυσίμων, έφτασε να αποτελεί την τρίτη δύναμη της αγοράς, με μερίδιο 8,5%, με δίκτυο 600 πρατηρίων, με πέντε θυγατρικές στα Βαλκάνια.

Μετά την αίτηση πτώχευσης και την αυτοκτονία η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη, μέχρι την ώρα που μπήκε στο σκηνικό, η Cetracore Energy.

H αυστριακή εταιρεία, ρωσικών συμφερόντων, που ελέγχεται κατά 20% από τον ρωσικό κολοσσό Rosneft και κατά 80% από την UFG Europe Holdings, αποτελεί, το «όχημα» για την ενίσχυση της παρουσίας των Ρώσων κυρίως στην αγορά των Bαλκανίων, η οποία μπορεί να τροφοδοτηθεί μέσω των εγκαταστάσεων της Jet Oil στο Kαλοχώρι, αλλά ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της επέκτασης και στην Ελλάδα.

Ledra Athens

2544115

Με χρέη προς το ΙΚΑ, προμηθευτές και τις πιστώτριες τράπεζες μπήκε λουκέτο στο ιστορικό ξενοδοχείο Athens Ledra.

Οι εναπομείναντες 150 εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, ενώ η διαχειρίστρια εταιρεία «ΑΣΤΥ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις ΑΕ» ανακοίνωσε και επισήμως τη διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου την Τρίτη 31 Μαΐου 2016, λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Το ξενοδοχείο Athens Ledra κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον επιχειρηματία Γιώργο Παρασκευαΐδη. Επί 30 χρόνια, τη διαχείριση του γνωστού ξενοδοχείου, των 314 πολυτελών δωματίων, είχε η αλυσίδα Marriott International, η οποία όμως τον Νοέμβριο του 2013 αποφάσισε να αποχωρήσει.

Έτσι, το γνωστό σε όλους Ledra Marriott μετονομάστηκε σε Athens Ledra.

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι το ξενοδοχείο κταέληξε σε χέρια Αμερικανών. Συγκεκριμένα το ξενοδοχείο κατέληξε στην Hines, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο του real estate, έναντι 33,050 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επένδυση του ομίλου στην Ελλάδα και όπως όλα δείχνουν οι Αμερικανοί επενδυτές μαζί με τον επικεφαλής του παραρτήματος στην Ελλάδα, Πωλ Γομόπουλο, περίμεναν να πέσει η τιμή για να μπουν στην αγορά.

Μετά την εξαγορά του ακινήτου το ενδιαφέρον στρέφεται στο ποιος θα αναλάβει τη λειτουργία του ξενοδοχείου καθώς η Hines είναι αμιγώς εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων.

«Πυρσός Security»

151514

Μπορεί να μην πρόκειται για μια εμβληματική εταιρεία, όμως η «Πυρσός Security» ήταν μία από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές στο χώρο, ενώ έδινε δουλειά σε 800 εργαζόμενους.

Το καλοκαίρι του 2016 έβαλε αιφνιδιαστικά λουκέτο. Η εταιρεία «Πυρσός Security», που δραστηριοποιούνταν τα τελευταία 22 χρόνια στον χώρο της παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλειας, είχε προχωρήσει σε στάση πληρωμών ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι υπάλληλοί της έμαθαν τα άσχημα νέα την ώρα που εκτελούσαν χρηματαποστολή για λογαριασμό τράπεζας.

Λουκέτο στη Softex

2448042

Oριστικό λουκέτο μπήκε στις αρχές του 2016 στο εργοστάσιο της Softex από την πολυεθνική εταιρεία Βolton Group με έδρα την Ιταλία.

Αφορμή ήταν η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις αρχές Ιουλίου 2015 σε μία μονάδα του εργοστασίου της Softex που δημιούργησε προβλήματα στη παραγωγή.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες με διάφορες δικαιολογίες και καθυστερήσεις αποφάσισαν να αποζημιώσουν με ένα πολύ μικρό ποσό την εταιρεία.

Λίγους μήνες αργότερα η χαρτοβιομηχανία Intertrade Hellas, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας χάρτου στην Ελλάδα, ανέλαβε την ανάπτυξή της Softec, δίνοντας πνοή σε ένα ιστορικό brand.

Ειδικότερα, για την ανάπτυξη του brand συστάθηκε μια κεφαλαιουχική εταιρεία με την επωνυμία Softex Μονοπρόσωπη ΙΚΕ με σκοπό την αγορά και εμπορία προϊόντων χάρτου οικιακής και επαγγελματικής χρήσης, τη διανομή αυτών των προϊόντων, την εμπορία προϊόντων ατομικής υγιεινής, όπως πάνες, υποσέντονα κ.ά., καθώς και την εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία κάθε προϊόντος.

Μαρινόπουλος και Βερόπουλος

4064335

Τους περασμένους μήνες έγιναν μεγάλες ανατροπές στο χώρο των σούπερ μάρκετ. Τα ονόματα Μαρινόπουλος και Βερόπουλος δεν υπάρχουν πια στην ελληνική αγορά.

Η εξαγορά-διάσωση της αλυσίδας σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος, αποτέλεσε το μεγάλο στοίχημα της αλυσίδας σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης.

Το εγχείρημα, ένα από τα πιο δύσκολα που επιχειρήθηκαν στον ελληνικό επιχειρηματικό στίβο, ωστόσο ολοκληρώθηκε.

Είχε προηγηθεί η εξαγορά της αλυσίδας σουπερμάρκετ Bερόπουλος που ήταν το μεγάλο στοίχημα του Ομίλου Μετρό της οικογένειας Παντελιάδη με τα My Market και η η πρώτη μεγάλη συμφωνία-διάσωση που έγινε στο λιανεμπόριο, λαμβάνοντας χώρα τον Φεβρουάριο του 2016.

Αλυσίδες βιβλιοπωλείων

2528555

Ο κλάδος του βιβλίου μετρά το 2009 έως σήμερα περισσότερα από 500 λουκέτα μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων όπως και οι αλυσίδες Ελευθερουδάκης και Φλωράς.

Την τύχη ελληνικών εμπορικών εταιριών ακολούθησε και η αλυσίδα βιβλιοπωλείων Παπασωτηρίου, μια εκ των πιο πρωτοπόρων και ανθηρών επιχειρήσεων του κλάδου. Στις αρχές του 2016 έκλεισε ακόμη και το εμβληματικό της κατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου.

Το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου, υπήρξε ορόσημο του κέντρου της πόλης ενώ ο γνωστός εκδοτικός οίκος Μπράουν είχε συμπεριλάβει το 2013 το βιβλιοπωλείο αυτό στη λίστα του με τα 49 καλύτερα του κόσμου, στην έκδοση «Bookshops: Long established and the most fashionable ones».

Είχε προηγηθεί, το 2013 το λουκέτο στην Εστία, από τα πιο παλιά της πρωτεύουσας με συνεχή λειτουργία 128 ετών.