Στο άκουσμα ενός και μόνο ονόματος οι επικεφαλής πολυεθνικών κολοσσών τρέμουν στην κυριολεξία. Νταν Λεμπ. Ο άνθρωπος αυτός έχει καταφέρει με τις τακτικές του και τις δηλητηριώδεις επιστολές του να προκαλεί εγκεφαλικά στις εταιρείες που βάζει στο στόχαστρο. Πολλοί τον αποκαλούν «ακτιβιστή», άλλοι πάλι απλά έναν «βάρβαρο», έναν ανελέητο «γύπα» που επιλέγει προσεκτικά τους στόχους του και ξέρει να προκαλεί.

Τα παραδείγματα με τον ίδιο πρωταγωνιστή να βρίζει και να απειλεί τα αφεντικά των πολυεθνικών και μεγάλων επιχειρήσεων που δεν ακολουθούν τις οδηγίες του είναι πολλά…

Στην επικαιρότητα ήρθε στα μέσα του καλοκαιριού με τη Nestle. Σίγουρα προκάλεσε πολλά «εγκεφαλικά» όταν έκανε γνωστή την είδηση για την επένδυση-μαμούθ στην εταιρεία, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, που είχε κάνει ο Λεμπ.

Η κορυφαία εταιρεία έτοιμων τροφίμων στον κόσμο αντέδρασε και αναγκάστηκε να ανακοινώσει τρεις μέρες αργότερα μια θεαματική αγορά ιδίων μετοχών ύψους 20 δισ. ελβετικών φράγκων (20,8 δισ. δολ.) σε χρονικό ορίζοντα μιας τριετίας.

Η Third Point LLC, η εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων του δισεκατομμυριούχου επενδυτή όμως είχε κάνει ήδη τη δική της κίνηση. Εξαγόρασε 40 εκατ. μετοχές του ελβετικού ομίλου, ενισχύοντας το ποσοστό της σε 1,3% του μετοχικού κεφαλαίου, γεγονός που την καθιστά τον όγδοο μεγαλύτερο μέτοχο της Nestlé.

Ο Λεμπ, που φημίζεται για την επιθετική αλλά και επιδέξια τακτική του στον κόσμο των επενδύσεων, έχει στο παρελθόν κυνηγήσει μεγάλους στόχους αλλά κανέναν τόσο σημαντικό όσο η κορυφαία εταιρεία συσκευασμένων τροφίμων αγαθών στον κόσμο. Η επένδυση στη Nestlé ήταν η μεγαλύτερη που έχει επιχειρήσει ποτέ η Third Point από την ίδρυσή της το 1995 αλλά και η μεγαλύτερη σε χρηματιστηριακή αξία εταιρεία που έχει βάλει στο στόχαστρο. Σύμφωνα με το Bloomberg, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας φθάνει τα 263 δισ. δολάρια και είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Η Nestle διαχειρίζεται περισσότερες από 2.000 επωνυμίες σε όλον τον κόσμο και παράγει από παιδικές τροφές και γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι τροφές για κατοικίδια. Ωστόσο, σε επίσημη επιστολή προς τους μετόχους της εταιρείας, η Third Point επισήμανε ότι η Nestle θα πρέπει να επικεντρωθεί στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της, πουλώντας ορισμένα brands που ανήκουν στη δευτερογενή δραστηριότητά της. Ειδικότερα, παρότρυνε τον ελβετικό όμιλο «να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους του, να επαναγοράσει μετοχές και να απαλλαγεί από μη βασικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου 27 δισ. δολαρίων που κατέχει στη L’Oréal».

Ο «βάρβαρος» λοιπόν ίσα – ίσα που πρόλαβε να πει τι θέλει να γίνει και ο εκβιασμός έπιασε για να γλιτώσει η Nestle τις επιστολές – φαρμάκι, τη δημοσιότητα και τις βρισιές…

Τα τελευταία χρόνια η Third Point, επικαλούμενη τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και τη μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας στις χώρες της ζώνης του ευρώ αλλά και ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου, έχει επίσης προχωρήσει σε επενδύσεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς από διάφορους οικονομικούς τομείς, όπως η ιταλική τράπεζα UniCredit αλλά και η γερμανική εταιρεία ενέργειας EON. Το 2016, σύμφωνα με το «Forbes», οι αποδόσεις των επενδύσεων της Third Point που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 18 δισ. δολαρίων, ξεπέρασαν το 6%.

Ο Λεμπ μιλώντας, μάλιστα, στους πελάτες της Third Point είπε ότι αναμένει «οι αγορές να είναι πιο φιλικές για επενδυτές-ακτιβιστές όπως ο ίδιος με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο».

Όπως επισημαίνει και το Reuters, οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών έχουν γίνει δημοφιλείς στόχοι για τους ακτιβιστές-επενδυτές όπως ο Λεμπ, οι οποίοι στη συνέχεια ασκούν πίεση στους μετόχους για την εφαρμογή αλλαγών που θα αυξήσουν την αξία τους. Το 2015, ο επίσης δισεκατομμυριούχος διαχειριστής κεφαλαίων Μπιλ Άκμαν εξαγόρασε ένα μεγάλο μερίδιο του μετοχικού κεφαλαίου της στον γίγαντα των σνακ Mondelez International, αντί 5,6 δισ. δολαρίων.

Η καριέρα του Λεμπ και τα «γαλλικά»

dffd

Ο Νταν Λεμπ έχει χτίσει την καριέρα του αμφισβητώντας και πολλές φορές βρίζοντας τους ισχυρότερους CEOs του κόσμου. Ο δισεκατομμυριούχος στο παρελθόν στις φαρμακερές επιστολές του, απόρησε πώς το διοικητικό συμβούλιο μιας εισηγμένης δεν έχει δείξει την πόρτα της εξόδου στον CEO και τον οικονομικό διευθυντή της, «μαζί με μια κλωτσιά», ενώ σε κάποια άλλη έγραφε για το αφεντικό της εταιρείας ότι «ένα από τα πιο επικίνδυνα και ανίκανα αφεντικά στην Αμερική».

«Αναγνωρίζουμε ότι η Sotheby’s είναι μια εταιρεία πολυτελείας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι διευθυντές της πρέπει να ζουν μέσα στη χλιδή», έλεγε ο μεγαλοεπενδυτής για τον οίκο δημοπρασιών και κατηγόρησε τη διοίκηση ότι τρώει και πίνει σε ακριβά εστιατόρια, χρεώνοντας τον λογαριασμό των εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων στους μετόχους της εταιρείας.

Αργότερα τα «έβαλε» με τη Yahoo, πέτυχε να φύγει η Κάρολ Μπαρτζ από τη θέση της CEO, ενώ πίεσε για την απομάκρυνση και του νέου διευθύνοντος συμβούλου και την πέτυχε, αφότου αποκάλυψε ότι το ένα από τα δύο πτυχία του Σκοτ Τόμσον ήταν πλαστό.

Το 2013 είχε μεγάλη μάχη με τη Sony που τον έφερε αντιμέτωπο με τον Τζορτζ Κλούνεϊ. Ο γνωστός ηθοποιός εξαπέλυσε πρόσφατα σφοδρή επίθεση κατά του Λεμπ, αποκαλώντας τον τυχοδιώκτη που δεν έχει ιδέα για τη βιομηχανία του κινηματογράφου και προσπαθεί να χειραγωγήσει τις αγορές.

«Δεν γνωρίζει το παραμικρό για τη δουλειά μας και θέλει να πάρει κεφάλια στη Sony», είπε ο γνωστός ηθοποιός όταν η Third Point ζήτησε μεγάλες αλλαγές στη μονάδα ψυχαγωγίας του ιαπωνικού γίγαντα. «Με τρελαίνει», έλεγε ο Κλούνεϊ και τον αποκαλούσε επικίνδυνο.

Ποιος υποχώρησε; Τελικά ο Λέμπ και, όπως έγραψε η «New York Post» επικαλούμενη παλιό συνεργάτη του Λεμπ, το πιθανότερο είναι πως δεν ήθελε να τον «κόψουν» από τα πάρτι του Χόλιγουντ.

Κάποια στιγμή, το 2015, ο δισεκατομμυριούχος Νταν Λεμπ προσπάθησε να εκθέσει τον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου.

«Λατρεύω να διαβάζω τα γράμματα του Γουόρεν Μπάφετ. Και λατρεύω να αντιπαραθέτω τις λέξεις με τις πράξεις του».

Τα αρχικά λόγια του Νταν Λεμπ, του δισεκατομμυριούχου επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Third Point, ήταν ικανά να προκαλέσουν την ενθουσιώδη αντίδραση του κοινού που παρευρέθηκε στο συνέδριο της SkyBridge Capital στο Λας Βέγκας.

«Λατρεύω το πώς κάνει κριτική στα hedge funds», συνέχισε ακάθεκτος ο Λεμπ, «παρόλο που είχε ο ίδιος το πρώτο hedge fund. Ασκεί κριτική στους ακτιβιστές επενδυτές, παρόλο που ήταν ο πρώτος ακτιβιστής». «Πιστεύει πως πρέπει να πληρώνουμε όλοι μας περισσότερους φόρους αλλά λατρεύει να αποφεύγει να πληρώσει ο ίδιος», ανέφερε ο Λεμπ για την «ικανότητα» του Μπάφετ να ελαχιστοποιεί τους φόρους.

Ο Λεμπ δεν ξέχασε να αναφερθεί και στα σχόλια του Μπάφετ για την Wall Street. Στο πρόσφατο γράμμα του προς τους μετόχους της Berkshire, ο Μπάφετ χαρακτήριζε τους τραπεζίτες, τους δικηγόρους και τους συμβούλους ως «στόματα με σπάταλες γεύσεις» που καταφεύγουν σε χρηματοοικονομικές τεχνικές για την τεχνητή αύξηση των κερδών.

Αλλά ο επενδυτής της Third Point υπενθύμισε στο κοινό του συνεδρίου πως ο Μπάφετ «λατρεύει να επενδύει» σε φίρμες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Έβγαλε λεφτά και από την Ελλάδα

Όπως ήταν φυσικό μια τέτοια προσωπικότητα που μυρίζεται το χρήμα δεν μπορούσε να μείνει μακρυά από την Ελλάδα…

Το παράδειγμα του hedge fund «Third Point» που αποκόμισε το αστρονομικό ποσό των 500 εκατ. δολαρίων από τη διαδικασία επαναγοράς ελληνικού χρέους έγινε πρώτο θέμα στην έντυπη έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Financial Times το 2012.

Το Third Point έγινε κατά 500 εκατομμύρια δολάρια πλουσιότερο κι αυτό επειδή πόνταρε στη μη αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, και… κέρδισε το παραπάνω ποσό.

Σκοπός της διαδικασίας επαναγοράς ελληνικών ομολόγων ήταν η απομείωση του ελληνικού χρέους αφού προϋπόθεση της τρόικας για την αποδέσμευση της δόσης των 34,3 δισ. ευρώ ήταν να θεωρηθεί ότι το ελληνικό χρέος τείνει να γίνει βιώσιμο.

Το Third Point συμμετείχε στην επαναγορά, πιστεύοντας στη «σωτηρία» της Ελλάδας, με αποτέλεσμα μία άνευ προηγουμένου κερδοσκοπία και ενώ άλλα hedge funds της παγκόσμιας σκηνής έχουν υποστεί βαριά «ήττα» από την κρίσης στην Ευρωζώνη.

Η ελληνική κυβέρνηση αντάλλαξε τα ομόλογά της έναντι 34 λεπτών, στο ένα τρίτο της ονομαστικής αξίας τους, ενώ ο Νταν Λεμπ τα είχε αγοράσει προς μόλις 17 λεπτά (όταν κανείς δεν αγόραζε ελληνικά ομόλογα και όλοι πουλούσαν σε εξευτελιστικές τιμές) και τόσο απλά σε μερικούς μήνες διπλασίασε τα κέρδη του.