Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

66
loading

Τα τελευταία χρόνια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, επανέρχεται στη δημοσιότητα η συζήτηση περί «Τσαμουριάς». Η κουβέντα αυτή προκαλείται, συνήθως, από ακραία εθνικιστικά κέντρα της Αλβανίας που δεν εγκατέλειψαν ποτέ τις επεκτατικές τάσεις που είχαν και οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στην εποχή πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», άλλωστε, είναι τόσο παλιά όσο σχεδόν και το κράτος που βρίσκεται στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας. Η ιστορία των Τσάμηδων είναι παλιά, αιματοβαμμένη και αν και έχει ιστορικά κριθεί επανέρχεται με στόχο την αύξηση της έντασης σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή.

Για να αντιληφθεί πλήρως κανείς το ιστορικό υπόβαθρο αυτής της ιστορίας πρέπει να ανατρέξει στο παρελθόν κάνοντας μια «βουτιά» στο χρόνο και γυρνώντας χιλιάδες χρόνια πίσω.

Οι αρχαίοι κάτοικοι του μεγαλύτερου μέρους της περιοχής που καλύπτει σήμερα η Αλβανία (και του μεγαλύτερου μέρους της πρώην Γιουγκοσλαβίας) ήταν οι Ιλλυριοί.

Οι ιλλυρικές φυλές πριν τη ρωμαϊκή κατάκτηση, Αρχαϊκή Εποχή έως 168 π.Χ.
Οι ιλλυρικές φυλές πριν τη ρωμαϊκή κατάκτηση, Αρχαϊκή Εποχή έως 168 π.Χ.

Για τους αρχαιολόγους, γλωσσολόγους και ιστορικούς δεν συνιστούν μια μοναδική, ομοιογενή, εθνική ομάδα. Αρχαιολόγοι από το Σαράγεβο (Benac και Β. Čοvić) διατύπωσαν την θεωρία πως οι Ιλλυριοί σχηματίστηκαν γύρω στα 1000 π.Χ. την εποχή έναρξης της Εποχής του Σιδήρου.

Η γέννηση του Αλβανικού Κράτους

Ο εδαφικός πυρήνας του Αλβανικού κράτους σχηματίστηκε το Μεσαίωνα ως Πριγκιπάτο του Αρβάνου (Αλβανικά: Αρμπέρ) και Βασίλειο της Αλβανίας. Το Πριγκιπάτο του Αρβάνου ήταν το πρώτο Αλβανικό κράτος κατά το Μεσαίωνα και ιδρύθηκε από τον άρχοντα Πρόγονο στην περιοχή της Κρούγιας γύρω στα 1190.

Ακολούθησαν τα σκληρά χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας όπου πάρα πολλοί Αλβανοί εγκατέλειψαν τη γη τους προκειμένου να μεταναστεύσουν νοτιότερα.

tsam5

Εκείνη την περίοδο, ωστόσο, εμφανίστηκε για πρώτη φορά και ο αλβανικός εθνικισμός. Κεντρικός της ήρωας ο Σκερτέμπεης (Γεώργιος Καστριώτης) ο οποίος οδήγησε τους εξεγερμένους σε πολλές νίκες κατά των Οθωμανών. Παρ’ όλα αυτά βασικό σημείο αναφοράς του αλβανικού εθνικισμού -στη γέννηση του- δεν ήταν η αποτίναξη της Οθωμανικού ζυγού αλλά ο φόβος του διαμερισμό της Αλβανίας στη Σερβία και στην Ελλάδα μετά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1878.

Η Αλβανία παρέμεινε υπό την Οθωμανική εξουσία ως τμήμα της επαρχίας της Ρούμελης μέχρι το 1912, όταν ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της στις 28 Νοεμβρίου. Η «γέννηση» της Αλβανίας θεωρείται ακόμα και σήμερα ως  «καρπός» των επεκτατικών βλέψεων που είχαν η Αυστρουγγαρία και η Γερμανία προς τη Μεσόγειο και η ταυτόχρονη κόντρα τους με την Ιταλία που είχε βλέψεις προς την Αδριατική.

tsam4

Τα σύνορα του κράτους της Αλβανίας καθορίστηκαν με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας που υπογράφηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1913. Στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος συμπεριελήφθη και τμήμα της Ηπείρου, το οποίο από τότε ονομάσθηκε «Βόρειος Ήπειρος».

Οι Τσάμηδες και η Τσαμουριά

Συνηθίζεται Τσαμουριά να ονομάζεται η περιοχή της Ηπείρου, που εκτείνεται κατά μήκος της ακτής ανάμεσα στις εκβολές του ποταμού Αχέροντα και μέχρι το Βουθρωτό και ανατολικά μέχρι τους πρόποδες του όρους Ολύτσικας (Τόμαρος). Η συγκεκριμένη περιοχή ταυτίζεται με τη Θεσπρωτία και ένα μικρό της τμήμα ανήκει σήμερα στην Αλβανία με κέντρο την κωμόπολη Κονίσπολη.

Σε ότι αφορά την προέλευση του ονόματος υπάρχουν πολλές και διάφορες εκδοχές, ωστόσο, μια είναι αυτή που έχει επικρατήσει έναντι όλων των άλλων και πιθανότατα αυτή είναι και η σωστή. Στην ουσία, λοιπόν, «Τσάμης» είναι η παραφθορά του ονόματος του ποταμού Θύαμις (Καλαμάς): Θύαμις, Θυάμις, Τσ(ι)άμης. Τσάμης, δηλαδή, είναι εκείνος που κατοικεί κοντά στον Θύαμη ποταμό.

tsam2

Με την ίδια λογική φαίνεται πως προέκυψε και η «Τσαμουριά»:  την Θυαμυρία (Θιαμουρία), την Τσιαμουριά για να καταλήξει Τσαμουριά.

Σε αυτό το κομμάτι γης ζούσαν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. Η συνύπαρξή τους δεν ήταν αυτό που θα λέγαμε… «αρμονική». Μάλλον το αντίθετο. Οι κόντρες, πολλές φορές και αιματοβαμμένες, ανάμεσα στις δυο πλευρές ήταν συχνές. Το ελληνικό κράτος συχνά επενέβαινε με σκληρό τρόπο στις διαμάχες ανάμεσα στις δυο πλευρές, κάτι που προκαλούσε την οργή των Αλβανών οι οποίοι με γεωμετρική πρόοδο αύξησαν τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό καθώς τότε αναπτύχθηκε έντονα η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας»

Με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης το 1923 οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες κρίθηκαν «ανταλλάξιμοι». Τα πράγματα, ωστόσο, δεν έγιναν έτσι καθώς με παρασκηνιακές παρεμβάσεις της Ιταλίας προς την κυβέρνηση του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου εξαιρέθηκαν και παρέμειναν στη Θεσπρωτία.

tsam7

Όπως αποδείχτηκε μερικά χρόνια αργότερα οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες χρησιμοποιήθηκαν από το φασιστικό καθεστώς της Ρώμης για προπαγανδιστικούς λόγους προκειμένου να δικαιολογηθεί η επίθεση κατά της χώρας μας τον Οκτώβριο του 1940.

Η συνεργασία των τσάμηδων με τους Ναζί

Την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι τσάμηδες συνεργάστηκαν ανοιχτά με τις δυνάμεις του Άξονα. Αρχικά με τους Ιταλούς και στη συνέχεια με τους Γερμανούς οι οποίοι τους είχαν υποσχεθεί ανεξαρτησία.

Οι ναζί καταδρομείς της αιματοβαμμένης μεραρχίας «Εντελβάις» έκαναν κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με τους Τσάμηδες στη Θεσπρωτία, με στόχο την εξουδετέρωση των αντάρτικων ομάδων.

tsam9
Τσάμηδες υποδέχονται τα ναζιστικά στρατεύματα

Πρωτοπαλίκαρα των Γερμανών ήταν ο Μαζάρ Ντίνο και ο αδελφός του Νουρί αλλά και άλλοι γνωστοί Αλβανοί οι οποίοι, ωστόσο, έκαναν το λάθος να δώσουν στους Ναζί έναν κατάλογο με ονόματα Ελλήνων στο χωριό Παραμυθιά. Συνολικά 58 άτομα εκτελέστηκαν από τους Ναζί.

tsam8
Ο Μαζάρ Ντίνο (στο κέντρο) και ο αδελφός του Νουρί (δεξιά)

Ο πόλεμος, ωστόσο, δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελαν οι Τσάμηδες και έτσι από τις αρχές του 1944 άρχισαν να δυσκολεύονται βλέποντας πως οι Ναζί υποχωρούν την ίδια ώρα που οι αντάρτικες ομάδες ενισχύονται και προελαύνουν. Πολλοί ένιωσαν άβολα δεδομένου πως ήξεραν πως θα ήταν οι πρώτοι που θα πλήρωναν για όσα έγιναν την περίοδο της κατοχής.

Τον Αύγουστο του 1944, ένοπλες ομάδες του ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα κατατρόπωσαν τα τμήμα των Τσάμηδων που πλέον βλέποντας το τέλος να πλησιάζει πιο γρήγορα απ’ ότι υπολόγιζαν πήραν τις οικογένειες τους και έφυγαν από την περιοχή.

Μέχρι τα τέλη εκείνης της χρονιάς περίπου 18.000 Τσάμηδες έφυγαν από την Ήπειρο για την Αλβανία, όταν προπολεμικά υπολογίζονταν σε λιγότερο από 20.000!  Στην απογραφή  του 1951, μάλιστα, ήταν μόλις 127!

tsam1

Με αποφάσεις δικαστηρίων τούς αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια, ενώ η ακίνητη περιουσία τους απαλλοτριώθηκε και αποδόθηκε σε ντόπιους. Το 1945 το Ειδικό Δικαστήριο Δωσίλογων Ιωαννίνων καταδίκασε ερήμην σε θάνατο 1.930 Τσάμηδες που βαρύνονταν με εγκλήματα πολέμου.

Ο αλυτρωτισμός και η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας

Μέχρι και την πτώση του Κομμουνισμού στη γειτονική χώρα οι όποιες αλυτρωτικές βλέψεις των τσάμηδων περιοριζόταν αυστηρά μέσα στο «Σιδηρούν παραπέτασμα». Από την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και έπειτα, ωστόσο, το ζήτημα της Τσαμουριάς επανήλθε στην επικαιρότητα.

Αρχικά οι Τσάμηδες προσπάθησαν να ξαναγράψουν την ιστορία τονίζοντας πως ουδέποτε συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς ή τους Ιταλούς και πως έπεσαν θύματα της Ελληνικής εκδικητικότητας κάνοντας λόγο, μάλιστα, για «εθνοκάθαρση» την οποία υπέστησαν αλλά και «γενοκτονία των Τσάμηδων»!

tsam3
Τάγμα τσάμηδων. Στο φέσι που φορούν διακρίνεται ο αετός του Γ’ Ράιχ αλλά και η νεκροκεφαλή των SS

Τον Φεβρουάριο του 2016, μάλιστα, οργανώσεις Τσάμηδων  προσέφυγαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, που εξετάζει κυρίως εγκλήματα πολέμου, όπου κατατέθηκε ο φάκελος για τις διεκδικήσεις τους στην Ελλάδα.Και το επίσημο Αλβανικό κράτος, πάντως, δεν μένει πίσω και ρίχνει νερό στο μύλο του εθνικισμού. Πρόσφατες, άλλωστε, είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα που ανακινεί το ζήτημα.

tsam6

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια οι μαθητές στην Αλβανία διδάσκονται Ιστορία και Γεωγραφία των «αλβανικών εθνικών εδαφών»,  όπου στο βιβλίο «Ιστορία του Αλβανικού Έθνους» υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την Τσαμουριά, με την επισήμανση ότι «βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος της κάτω Αλβανίας», εννοώντας το νότιο τμήμα της Ηπείρου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

66
σχόλια
 1. avatar Ο ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ

  Αμά κάναμε τακτικά ευρείες στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα με την Αλβανία & τα Σκόπια...θα σου ΄λέγα εγώ τί διεκδικήσεις θα είχανε απο την Ελλάδα....
  Δεν μπορεί μιά φορά ένα mirage....να "χάσει" το ραντάρ του & απο "λάθος" να βρεθεί σε Τίρανα & Σκόπια και να πετάξει τόσο χαμηλά που να τους σπάσουνε τα τζάμια όλα;......θα σου ΄λέγα εγώ τί διεκδικήσεις θα είχανε απο την Ελλάδα....

 2. avatar Clock

  Ντου να τους παρουμε

 3. avatar Oikonomou

  Όλα ωραία και σωστά γραμμένα,μόνο που οι φωτογραφίες με τους φέσοφορους στρατιώτες δεν ειναι τσάμηδες ,αλλά Βόσνιοι μουσουλμάνοι της SS-μεραρχίας Hadjar.

 4. avatar Aygerinos

  Ακου μπιστ.............
  '' Ρωτά ο άλλος τη κοπέλα είσαι κουρασμένη ?
  __Απαντά αυτή οχι γιατί ?
  __Γιατί όλο το βράδυ έτρεχες στα όνειρα μου! "
  Δυο σχόλια μου έκοψες τελείως το ένα απάντηση στο αχ λουλίτσα
  δεν έβρισα αλλα μάλλον έθιξα.........λυπάμαι
  Αλήθειες χωρίς να βρίσω είπα!

 5. avatar Πεζοδρομιακος

  Αμεση ενσωματωση της αλβανιας στην Ελλαδα, αν επιδιωκουν την τσαμουρια οι ανθρωποι..

 6. avatar Aygerinos

  ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ...........
  .
  Τούρκοι κατέβασαν την ελληνική σημαία από το νησί

  Τούρκοι πράκτορες της Μ.Ι.Τ φέρονται να κατέβασαν την ελληνική σημαία από το φυλάκιο του νησιού και σήκωσαν την τουρκική.

  Η είδηση αυτή βάζει σε κατάσταση συναγερμού την Ελλάδα και ιδιαίτερα το νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας, αφού ο «τόπος του εγκλήματος» είναι το… Καστελλόριζο!
  Η είδηση, όπως αυτή εμφανίσθηκε, αναφέρει πως το συγκεκριμένο προκλητικό περιστατικό συνέβη περί τις 8μ.μ. της Παρασκευής και υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Αστυνομίας του ακριτικού νησιού, άνδρες της οποίας κατέβασαν την τουρκική σημαία και ύψωσαν την Ελληνική.

  Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, δεν μπόρεσε να υπάρξει πλήρης αναγνώριση των δραστών, τους οποίους ανέλαβαν να βρούνε έλληνες καταδρομείς, οι οποίοι με πολιτική περιβολή (για να μην υπάρξει αναστάτωση των τουριστών) διεξήγαγαν έρευνες οι οποίες απέβησαν άκαρπες.

  Στο Καστελλόριζο μετέβη άμεσα κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), ενώ η φρουρά του νησιού έχει τεθεί σε επιφυλακή.

 7. avatar Μολώνλαβέ336σειρά

  Μην γίνεστε γελοίοι δεν διεκδικώ τίποτα αλλά αν μου διεκδικήσουν θα τους κόψω τα απαυτα τους.Οποιος Αλβανός η άλλος Τσάμης η δεν ξέρω γω.Εδώ είμαστε περιμένοντας...

 8. avatar ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ

  1/2...... Κάπως έτσι θα είχαν τα πράγματα ....... ΑΝ ΕΚΑΝΕ Ο ΘΕΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ......!!
  ΄
  O Θεός βλέποντας την χρεοκοπία της Ελλάδας και τον κίνδυνο να καταστραφεί η ιστορική αυτή χώρα αποφασίζει να κάνει άμεση παρέμβαση.
  Κατεβαίνει στην Βουλή των Ελλήνων και μεταξύ των άλλων λέει τα εξής:
  "Ακούστε βουλευτές, αποφάσισα να σας εξοφλήσω όλο το χρέος και να πριμοδοτήσω την χώρα με άλλα τόσα ευρώ, ώστε να αναπτυχθεί και να μεγαλουργήσει.
  Επίσης αποφάσισα να λύσω τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Σκοπιανό και το Αλβανικό ζήτημα και εφεξής οι λαοί αυτοί θα ζούνε σε απόλυτη αρμονία μαζί σας.

  Τέλος θα ενωθεί η Κύπρος με την Ελλάδα, θα σας υποδείξω συγκεκριμένα μέρη, όπου θα βγάλετε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πολύτιμα μέταλλα και θα εξοφλήσω όλα τα δάνεια των Ελλήνων προς τις τράπεζές τους".

  Στο άκουσμα όλων αυτών το Ελληνικό Κοινοβούλιο σείεται από ιαχές, χειροκροτήματα και αγκαλιάσματα όλων των παρατάξεων.
  Ο Θεός όμως τους κάνει νεύμα να καθίσουν κάτω και τους λέει : "μισό λεπτό βουλευτές ακούστε και το τελευταίο, θέλω από εσάς όμως να κάνετε και μια μικρή ελάχιστη παραχώρηση σε όλα αυτά που δίνω στην χώρα που αγαπάτε............".

 9. avatar ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ

  ΣΥΝΕΧΕΙΑ....2/2
  .
  Οι βουλευτές ωρύονται από τα έδρανα ενθαρρύνοντας τον Θεό να συνεχίσει και αυτός λέει........." θα ήθελα όσοι έχουν εκλεγεί την τελευταία 30ετία να φύγουν και να μην ξαναβάλουν ποτέ ξανά υποψηφιότητα σε κυβερνητική θέση.

  Η Βουλή παγώνει και οι βουλευτές αποσύρονται για να το σκεφτούν.

  Μετά από δύο ώρες εκδίδονται πύρινες ανακοινώσεις από όλα τα κόμματα που καταγγέλλουν την επέμβαση ξένου παράγοντα στην χώρα και την προώθηση εκβιαστικών διλημμάτων για την υποδούλωση της χώρας και του λαού της, ενώ πολλά ΜΜΕ μιλούν για θεσμική εκτροπή από την χωρίς κανένα λόγω απρόκλητη και θρασεία επέμβαση του Θεού στο εσωτερικό μιας ανεξάρτητης δημοκρατίας.
  Δεν είναι ανέκδοτο αλλά η πραγματική αλήθεια. Μια αλήθεια που δεν θέλουμε να την δούμε.
  Με τη Σωστή μας Στάση και λέγοντας ΠΑΡΩΝ σε ότι συμβαίνει γύρω μας ΜΠΟΡΟΥΜΕ να διορθώσουμε Πολλά!!!!!!

  1. avatar mpla mpla

   και μετα ξυπνησες! Στην πραγματικοτητα, ομως, ο Θεος θα μπορουσε να ηταν ενας σκληρος δικτατορας οπου θα μπορουσε να γινει αυτο το πραγμα

   1. avatar Aygerinos

    Μεταφορά λόγου είναι οτι είμαστε άξιοι της τύχης μας ..Σε παρακαλώ οχι και μετά ξύπνησα
    πιο χαλαρά αν θες ευχαριστώ !!

 10. avatar K x

  προς την κυβέρνηση του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου ..Ποσο τομαρια ..

 11. avatar XHON

  Αρχαιος ελληνας την επομενη φορα ελα με την[...] !! [....] την kreta σου !!

 12. avatar Tα συνορα με την Αλβανια, επρεπε να ηταν ακομα κλειστα

  (και οσον αφορα τα εργατικα χερια -για τα προηγουμενα χρονια- υπηρχαν πχ Τσεχοι, Σλοβακοι, Ρωσοι κλ κλ) Τωρα πλεον θα ελθει ο λογαριασμος και θα ειναι τσουχτερος.

  1. avatar Μac5

   Σωστός!

 13. avatar καποιος τυχαιος

  ψωμι μπριζολα coca cola!εντι ραμα, μεγαλη αλβανια και δικεφαλη κοτα για σημαια!τι αλλο θα δουμε...

 14. avatar Richard 29

  Βομβαρδίστε τους!

 15. avatar κρις κλατς- με θεα τον λευκο Πυργο

  κυριοι, τα πραγματα ειναι απλα και σας το λεω εγω που εχω ζησει χρονια στη Γερμανια πριν ερθω στην ελλαδα
  και ξεκινησω καριερα στο χωρο της μπουγατσοποιιας στη Θεσσαλονικη....
  και τα γνωριζω πολυ καλα:
  η ελλαδα, η αλβανια, η βουλγαρια, τα σκοπια/μακεδονια, η ρουμανια κλπ για τους Ευρωπαιους ειναι
  απλα τα ΄΄βαλκανια΄΄!
  δηλ. ο,τι πιο σκουπιδε και παρακμιακο της νοτ.ανατολικης ευρωπης που ζει συνεχως με δανεικα
  του πολιτισμενου βορα της ευρωπης!
  τοσο απλα...γι αυτο και σιχαινονται τα βαλκανια οι ευρωπαιοι....
  τωρα τα ΄΄μεγαλη ελλαδα΄΄, ''μεγαλη αλβανια'' κλπ ειναι φυκια για μεταξωτες κορδελες και για να βγαινουν
  καθε τρεις και λιγο συνταξιουχοι 45χρονοι καραβαναδες στα καναλια και οι ΄΄ειδικοι πολεμολογοι΄΄ της
  παντειου να μας πουλανε εθνικιστικα παραμυθια και ρητορικη.... στα τσακιδια να πανε αμφοτεροι...

  1. avatar βγφηγξγξγμ

   Και 'γω εχω ζήσει και στη Γερμανία και στην Ελβετία και στην Αυστρία. Αυτο που λες είναι τελείως λάθος.
   Υπάρχει ενα ποσοστό που φοβάται-μισεί τους ξενούς -ακόμα και αν είσαι αμερικανός- και προσπαθεί να σου το δείξεί με 1002 τρόπους ένας εκ των οποίων είναι εσκεμένα να σε ταυτίζει με άλλες εθνηκότητες, δείχνοντας σου ετσι πως δεν υπάρχεις. Αυτό ομώς δε σημαίνει οτι δεν γνωρίζει την Ελλάδα και την συνεισφορά της στην παγκόσμια κληρονομιά. Είναι απλως ενα "mind-game".
   Και απο την άλλη μεριά υπάρχει και ενα ποσοστό που απλά είναι [...] με ένα πολύ χαμηλό επίπεδο γνώσεων (ναι, οσο περίεργο και αν σου φαίνεται).

 16. avatar Εθνικισμος = καρκινωμα

  Μεγαλη Αλβανια, Μεγαλη Ελλαδα, Μεγαλη Τουρκια, μεγαλοι [...] αυτοι που υποστηριζουν τετοιες ιδεες

  1. avatar κρις κλατς- με θεα τον λευκο Πυργο

   συμφωνω....αλλα στο ελλαδισταν εχουν ξαμολυθει οι συνταξιουχοι 45-50χρονοι αεργοι καραβαναδες
   στα καναλια και οι ΄΄ειδικοι πολεμολογοι '' και πολεμοχαρεις εθνικιστικες της παντειου που πετανε ολη την ωρα σανο στα σανοφαγα που τους
   ακουνε, αντι να τους γιαουρτωνουν και να αλλαζουν καναλι....μπεεεε...μπεεεε

 17. avatar ΑΤΛΑΣ

  Ελληνες και Αλβανοί είναι συγγενείς λαοί... με πολλές παρεξηγήσεις μεταξύ τους..... πρέπει αυτό να αλλάξει.. σε μερικά χρόνια ίσως δεν θα υπάρχουν καν κράτη.... ο κόσμος παγκοσμιοποιείται τάχιστα.... ας αναπτυχθούν σχέσεις καλής γειτονίας και εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού.
  Γενικά , καλύτερα όλα τα βαλκανικά κράτη να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να φτιάξουν ένα ισχυρό μπλόκο μέσα στην ΕΕ

 18. avatar cristopher- σ΄αναζητώ στη Σαλονίκη ξημερώματα…

  καποιοι πατριδοκαπηλοι και φασιστο- χρυσαυγο -εθνικιστες ελληναρες συμπατριωτες μου, που δεν εχουν ιδεα απο ιστορια και γεωγραφια, ειναι αγραμματοι
  και σκουζουν ανευ λογου κ αιτιας,
  καλυτερα να κοιταξουν την καμπουρα τους λεω εγω....οταν αυτοι κανουν λογο για ΄΄αγια σοφια που θα παρουμε πισω΄΄
  ΄΄ η αγια σοφια ειναι ελληνικη και θα την παρουμε πισω΄΄
  ΄΄της κυπρου οι ουρανοι ειναι ελληνικοι΄΄
  ΄΄ ο μεγαλος αλεξανδρος εφτασε μεχρι την ινδια΄΄
  και λοιπα καραγκιζιλικια....δεν ειναι καλυτερα....αιντε....

  1. avatar Την Κυπρο

   Μην την πιανεις στο στομα σου [...], αριστερε, [...].

 19. avatar cristopher- σ΄αναζητώ στη Σαλονίκη ξημερώματα…

  φιλτατοι και αγαπητοι , παρακαλω μην κουραζεστε στα σχολια σας να αναλυετε τα ζητηματα της μεγαλης
  αλβανιας κ της τσαμουριας....τζαμπα κοπος!
  αφου σε λιγο, απο στιγμη σε στιγμη, θα εμφανιστει ο καλτσας μας , ο περιφημος ''criskalts'',
  που ειναι
  το γνωστο καμαρι της τσαμουριας και θα μας τα αναλυσει ολα....χεχεχε
  υγ: λατρεμενε μου ποιητη, θελω
  ενα συντομο, αν εχεις εμπνευση φυσικα, πονημα για τον καλτσα μας, την τσαμισσα μας....χεχεχε

 20. avatar μη

  χτυπιεστε αδικα, γινεται παντα αυτο που θελουνε οι αμερικανοι

Παρακαλούμε περιμένετε ...