«Παίρνω ένα ποδήλατο και φεύγω για τ’ αδύνατο, κρατάω στο χέρι το κλειδί», τραγουδούσε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ο Κώστας Μακεδόνας. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει, με το «αδύνατο» να μοιάζει όλο και πιο κοντινό, όσον αφορά στην επανάσταση στην τεχνολογία των ποδηλάτων. Η φάση αναγέννησης που περνάει η βιομηχανία των ποδηλάτων, προσφέρει στο κοινό δίκυκλα με προηγμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας και άνεσης. Η τεχνολογική έκρηξη στο design τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει αναδείξει το ποδήλατο ως το μέσο μιας νέας αντίληψης. Η απαράμιλλη ομορφιά και η ανεπτυγμένη αισθητική του διακρίνονται ξεκάθαρα στις κάτωθι φωτογραφίες από το BBC, από new age ποδήλατα.

BSG Wood.b Duomatic

bikes5Με χώρα προέλευσης τη Γαλλία, συνδυάζει κομμάτια μετάλλου με κόντρα πλακέ. Το εν λόγω ποδήλατο, το οποίο είναι εξίσου ακριβό όσο φαίνεται, (στοιχίζει 3.190 ευρώ), παραπέμπει σε έργο τέχνης. Μην σας ξεγελάει ωστόσο η εμφάνισή του, γιατί υπόσχεται εξαιρετική αντοχή, ενώ τα εξαρτήματα αλουμινίου διατηρούν το βάρος του στα περίπου δεκαπέντε κιλά.

Pashley Parabike

bikes6 Η βρετανική εταιρεία Bikemaker Pashley, χρονολογείται από την εποχή του βασιλιά Γεωργίου του 5ου και είναι γνωστή για το κλασικό της στυλ, με ρετρό κουδουνάκια και μεγάλα ψάθινα καλάθια. Το συγκεκριμένο ποδήλατο με τιμή 653 ευρώ, αναβιώνει ένα μοντέλο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με σκυφτό σωληνοειδές σκελετό όντας ταυτόχρονα νοσταλγικό και καινοτόμο.

Vanmoof S Series

bikes11 Το ποδήλατο κόστους περίπου 952 ευρώ, της ολλανδικής εταιρείας Vanmoof έχει κερδίσει την παγκόσμια υποδοχή με το εξελιγμένο design του. Το ποδήλατο της σειράς S, με ανθεκτικά υλικά και σκληρές γραμμές είναι έξυπνο, κομψό και παντοδύναμο.

Donky Bike

bikes8 Το μοντέλο Donky, από το Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να μην έχει την παραδοσιακή ομορφιά, ωστόσο είναι ένα ποδήλατο που δίνει προτεραιότητα στη δύναμη, την απλότητα και την αστική ευελιξία. Υποψήφιο για το πιο ντιζαϊνάτο της χρονιάς από το μουσείο Design του Λονδίνου, παραπέμπει σε BMX, με ανθεκτικούς τροχούς, και κοντόχοντρο πλαίσιο από ατσάλι. Μπορεί να φιλοξενήσει έως και τρεις επιβάτες, διατηρώντας την ευέλικτη μορφή του στη τιμή των 598 ευρώ.

Viks Steel Urban Cycle

bikes3 Φτιαγμένο για τους λάτρεις του μίνιμαλ, το ποδήλατο με καταγωγή από την Εσθονία, έχει αφηρημένο σχεδιασμό με ασύμμετρους σωλήνες και είναι κατασκευασμένο από ατσάλι. Με ασυνήθιστο σχεδιασμό, σίγουρα τραβάει τα βλέμματα και μπορεί να γίνει δικό σας κατόπιν παραγγελίας.

GreenChamp Original

bikes7 Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι αρκετά οικονομικό (στοιχίζει 150 ευρώ) και κατασκευάζεται στη Σιγκαπούρη. Φτιαγμένο από μπαμπού και άνθρακα έχει απαράμιλλη σταθερότητα και παραπέμπει σε… παιχνίδι. Και καθώς η διαφορά κρίνεται στη λεπτομέρεια, το συγκεκριμένο μοντέλο έχει ίνες μπαμπού εμποτισμένες με μέλι (ναι, μέλι) για την αποφυγή των ρωγμών.

Cherubim HummingBird

bikes4 Με χώρα προέλευσης την Ιαπωνία και συμμετοχή στην εθνική ομάδα ποδηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στο Μεξικό, το ποδήλατο με την ονομασία «Χερουβείμ», μπορεί να υπερηφανεύεται για την ιστορία του. Με ατσάλινο σχεδιασμό και ρετρό αναφορές το «κολιμπρί» αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα ποδήλατα στον κόσμο.

Faraday Porteur

bikes2 Το αμερικανικό μοντέλο Faraday, κατασκευασμένο στη Μέκκα των ποδηλάτων, το Όρεγκον,  κρύβει έξυπνα όλα τα ηλεκτροτεχνικά του εξαρτήματα. Με μπαταρίες λιθίου για έως και 24 χιλιόμετρα, φώτα LED και τιμή 3177 ευρώ το συγκεκριμένο ποδήλατο λειτουργεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Στο μπροστινό μέρος, έχει και μια προαιρετική ενσωματωμένη σχάρα για να κρεμάτε βιβλία ή τρόφιμα.

Engeenius Cykno

bikes10 Με τιμή που ξεπερνάει αυτή ενός αυτοκινήτου, δεν υπάρχει τίποτα το λογικό πάνω σε αυτό το ηλεκτροκίνητο δίκυκλο. Αυτή η ιταλική ομορφιά διαθέτει μεταλλικό σχεδιασμό, δερμάτινη επένδυση, τροχούς ακτίνας 26 ιντσών από κράμα ανθρακονημάτων με βάρος στα 26 κιλά και τιμή… 19.965 ευρώ!

World Bicycle Relief Buffalo

bikes1   Για πολλούς μπορεί με την πρώτη ματιά το συγκεκριμένο μοντέλο να μην συγκινεί ιδιαίτερα. Ωστόσο, για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Αφρική που βασίζονται στην δύναμη του πεντάλ για να κινηθούν οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και τα προϊόντα τους, το «Buffalo» είναι πραγματικά όμορφο και οικονομικό (τιμή 136 ευρώ). Η ιδέα ανήκει στην αμερικάνικη φιλανθρωπική οργάνωση «World Bicycle Relief» και συναρμολογείται από εκπαιδευμένους τοπικούς εργαζομένους σε διάφορες αφρικανικές χώρες. Στη συνέχεια, δωρίζονται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις ή πωλούνται σε όλη την αφρικανική ήπειρο. Ο σχεδιασμός του φέρνει στο νου τα κλασικά βρετανικά μοντέλα ωστόσο έχει κατασκευαστεί με ανθεκτικά υλικά ικανά να προσαρμοστούν σε ανώμαλο έδαφος και σπάνια συντήρηση, καθώς το καθένα περιλαμβάνει μια μικρή εργαλειοθήκη και έξτρα ελαστικά.

The Aeolian Ride

bikes9 Με χώρα προέλευσης τις ΗΠΑ, το εν λόγω δωρεάν μοντέλο αφορά αξεσουάρ για το ποδήλατο και δημιουργήθηκε το 2004 στη Νέα Υόρκη από την καλλιτέχνη Jessica Findley. Οι αναβάτες φορούν κουκούλες, που φουσκώνουν, με τον άνεμο να περνά μέσα από αυτές ενώ φωτίζονται τη νύχτα. Το θέαμα των αναβατών του «Αιόλου», με όνομα που παραπέμπει στον Έλληνα θεό των τεσσάρων ανέμων, έχει γίνει γνωστό στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το Μιλάνο, το Χονγκ Κονγκ και το Λος Άντζελες, αλλά και σε μικρότερες πόλεις της Ευρώπης. Δείτε όλα τα θέματα του Weekend