Σε λιγότερους από έξι μήνες, η θητεία του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου μαύρου προέδρου στην Ιστορία των ΗΠΑ, φτάνει στο τέλος της. Οκτώ χρόνια στο τιμόνι του Λευκού Οίκου, οκτώ χρόνια κρίσιμων αποφάσεων, πίεσης, ευθύνης. Αλλά και πληθώρα απολαυστικών στιγμών γεμάτων χιούμορ μπροστά από τις κάμερες. Ακόμη και οι πρόεδροι των ΗΠΑ, όμως, χρειάζονται τις προσωπικές τους στιγμές χαλάρωσης, μακριά από όλους και όλα. Για τον Μπαράκ Ομπάμα, οι πολύτιμες αυτές ώρες είναι οι νυχτερινές, όταν απομονώνεται στον δικό του χώρο, για να κλείσει εκκρεμότητες τις ημέρας ή για να απολαύσει τις αγαπημένες του ασχολίες. obama1 Ο Μπαράκ Ομπάμα αποκαλεί τον εαυτό του «νυχτερινό τύπο» και ως πρόεδρος των ΗΠΑ έμαθε να εκτιμά ιδιαιτέρως τις νυχτερινές μοναχικές ώρες. Σχεδόν κάθε βράδυ που οι υποχρεώσεις δεν τον κρατούν μακριά από τον Λευκό Οίκο, τρώει με τη σύζυγό του και τις κόρες του στις 18:30 και στη συνέχεια αποσύρεται στο «Δωμάτιο της Συνθήκης» (Treaty Room), το ιδιωτικό του γραφείο στο τέλος του διαδρόμου όπου βρίσκεται και το υπνοδωμάτιό του στον δεύτερο όροφο της προεδρικής κατοικίας. Και, σύμφωνα με τους στενότερους συνεργάτες του που επικαλούνται οι New York Times, περνά σε αυτόν τον χώρο τέσσερις με πέντε ώρες σχεδόν αποκλειστικά μόνος τους. Επεξεργάζεται τις ομιλίες του, μελετά τα αμέτρητα ενημερωτικά σημειώματα που του αφήνει το επιτελείο του, διαβάζει 10 γράμματα αμερικανών πολιτών που επιλέγουν καθημερινά οι βοηθοί του. «Πώς γίνεται να επιτρέπουμε σε πολίτες να αγοράζουν αυτόματα όπλα; Είναι όπλα πολέμου», έγραφε η Λιζ Ο’ Κόνορ, καθηγήτρια από το Κονέκτικατ σε ένα γράμμα που ο Ομπάμα διάβαζε το βράδυ της 13ης Ιουνίου. obama6 Ο πρόεδρος βλέπει επίσης αγώνες, διαβάζει μυθιστορήματα ή παίζει παιχνίδια στο iPad του. Ορισμένες φορές, εμφανίζεται η Μισέλ Ομπάμα, η οποία όμως πέφτει για ύπνο πριν από τον σύζυγό της. Ο Ομπάμα ξενυχτά μέχρι αργά, με αποτέλεσμα να μην καταφέρνει να κοιμάται περισσότερες από πέντε ώρες κάθε βράδυ. Για τον ίδιο, οι μοναχικές του στιγμές είναι πολύ πιο σημαντικές. Ο Τζορτζ Μπους ήταν πρωινός τύπος, ξυπνούσε νωρίς και συνήθως βρισκόταν στο κρεβάτι από τις 10 το βράδυ. Ο Μπιλ Κλίντον ήταν νυχτερινός τύπος, όπως και ο Ομπάμα, αλλά περνούσε την ώρα αυτή σε τηλεφωνικές συνομιλίες με φίλους και πολιτικούς συμμάχους.

Αντιμέτωπος με «βουνά» χαρτιών

obama5
Παίζοντας μπιλιάρδο με τον κυβερνήτη του Ντένβερ το 2014
Όταν ο Ομπάμα πρωτοέφτασε στον Λευκό Οίκο, γύρω στις 19:15 μετά το δείπνο, του άρεσε να πηγαίνει στο δωμάτιο παιχνιδιών στον τρίτο όροφο του μεγαλοπρεπούς κτιρίου. Εκεί, παρέα με τον προσωπικό σεφ της οικογένειας, Σαμ Κας, έπαιζε μπιλιάρδο για περίπου 45 λεπτά. Για τον Κας, το μπιλιάρδο ήταν η ευκαιρία του Ομπάμα να αποσυμπιεστεί έπειτα από μια έντονη ημέρα στο Οβάλ Γραφείο. Έπειτα από κάθε παιχνίδι σημείωναν το συνολικό σκορ. «Είναι λίγο πιο μπροστά στο σκορ», δηλώνει ο Κας, ο οποίος έφυγε από τον Λευκό Οίκο στα τέλη του 2014. Τις ημέρες εκείνες, μετά το μπιλιάρδο, ο αμερικανός πρόεδρος περνούσε στη συνέχεια χρόνο με τις κόρες του πριν αυτές αποκοιμηθούν. Σήμερα, είναι και οι δύο έφηβες, με αποτέλεσμα ο Ομπάμα να κατευθύνεται μετά το δείπνο στο «Δωμάτιο της Συνθήκης», το οποίο πήρε το όνομά του από τα πολλά ιστορικά έγγραφα που υπογράφηκαν σε αυτό, μεταξύ αυτών και το Πρωτόκολλο για τον τερματισμό του Ισπανο-Αμερικανικού Πολέμου το 1898. «Το κανάλι με τα αθλητικά είναι ανοιχτό, με τον ήχο χαμηλωμένο», λέει ο Ραμ Εμάνουελ, ο επιτελάρχης του Ομπάμα στην αρχή της θητείας του στον Λευκό Οίκο. obama8 Γύρω στις 20:00, στον πρόεδρο φτάνει το δερματόδετο βιβλίο με το καθημερινό briefing, συνοδευόμενο από μια μεγάλη στοίβα εγγράφων και φακέλων που χρήζουν της προσοχής του. «Μια τεράστια ποσότητα εγγράφων», σημειώνει ο Κας. Ο Ομπάμα τα διαβάζει είτε καθισμένος στο γραφείο του, κάτω από το πορτρέτο του αμερικανού προέδρου Γκραντ, είτε στον καναπέ που διαθέτει το δωμάτιο. «Μελετά εξονυχιστικά κάθε κομμάτι χαρτί που λαμβάνει. Φτάνεις το πρωί και θα αρχίσει με ερωτήσεις, σημειώσεις, αποφάσεις», δηλώνει ο Τομ Ντονίλον, σύμβουλος ασφάλειας του Ομπάμα από το 2010 έως το 2013.

Το νυχτερινό σνακ του αμερικανού προέδρου

obama7 Για να μένει ξύπνιος, ο Ομπάμα δεν στρέφεται στην καφεΐνη. Σπάνια πίνει καφέ ή τσάι και συχνά έχει ένα μπουκάλι νερό δίπλα του. Οι φίλοι του λένε πως το μοναδικό του σνακ τη νύχτα είναι επτά ελαφρώς αλατισμένα αμύγδαλα. «Η Μισέλ και εγώ πάντα αστειευόμασταν: Όχι έξι, όχι οκτώ, πάντα επτά αμύγδαλα», σημειώνει ο Κας στους New York Times. Οι απαιτήσεις της δουλειάς συχνά διακόπτουν τη ρουτίνα του. Τις περισσότερες φορές όμως ο χρόνος του Ομπάμα στο δωμάτιο αυτό είναι αποκλειστικά δικός του. «Πιθανότατα θα διαβάζω έγγραφα ή θα γράφω διάφορα πράγματα μέχρι τις 23:30 και στη συνέχεια έχω περίπου μισή ώρα να διαβάσω μέχρι να πάω στο κρεβάτι, γύρω στα μεσάνυχτα, κάποιες φορές και αργότερα», δήλωνε ο ίδιος ο Ομπάμα το 2009 στο Newsweek. Το 2014, έλεγε στο ABC πως έμενε ξύπνιος ακόμη πιο αργά, «γύρω στις 02:00 τη νύχτα» και ξυπνούσε «σε μια λογική ώρα, συνήθως γύρω στις 07:00 το πρωί».

Τα ξενύχτια στον Λευκό Οίκο

Τα μεγαλύτερα βράδια του, αυτά που τραβάνε ακόμη και μέχρι τα ξημερώματα, είναι συνήθως εκείνα που σχετίζονται με κάποια ομιλία του. Ένα βράδυ του Ιουνίου, στις 21:00, ο Κόντι Κίναν, ο οποίος γράφει τις ομιλίες του προέδρου, είχε επιστρέψει σπίτι του από τη δουλειά και είχε παραγγείλει μια πίτσα, όταν έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Ομπάμα: «Μπορείς να επιστρέψεις απόψε;», τον ρώτησε. Συνάντησε τον πρόεδρο στον Λευκό Οίκο και εργάστηκαν μαζί μέχρι τις 23:00 περίπου το βράδυ. obama10 Τρεις μήνες νωρίτερα, ο Κίναν είχε επιστρέψει και πάλι στην προεδρική κατοικία, μεσάνυχτα αυτή τη φορά, για να συζητήσουν αλλαγές στην ομιλία του στην πόλη Σέλμα για τα 50 χρόνια από τη «Ματωμένη Κυριακή» της Αλαμπάμα, όταν διαδηλωτές δέχτηκαν επίθεση στη γέφυρα Edmund Pettus. Το 2009, ο προκάτοχος του Κίναν, Τζον Φαβρό, παρέδωσε στον Ομπάμα ένα προσχέδιο της ομιλίας του για το Νόμπελ Ειρήνης. Ήταν το βράδυ πριν από την αναχώρησή του για την τελετή στο Όσλο. Ο Ομπάμα ξενύχτησε μέχρι τις 04:00 τα ξημερώματα, διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας την ομιλία και παρέδωσε στον Φαβρό 11 χειρόγραφες σελίδες αργότερα εκείνο το πρωί. Στο αεροσκάφος για τη Νορβηγία, ο Φαβρό και άλλοι δύο συνεργάτες του πέρασαν άλλη μια νύχτα πάνω στην ομιλία. Όταν τελικά ο Ομπάμα την παρέλαβε, κάλεσε τον εξουθενωμένο Φαβρό στο ξενοδοχείο του. «Νομίζω ότι τελικά βγήκε OK», είπε ο Ομπάμα και πρόσθεσε: «Ας μην το ξανακάνουμε αυτό ποτέ».

Λίγος χρόνος για χαλάρωση

obama2
Τα παιχνίδια του Ομπάμα με την κόρη ενός μέλους του επιτελείου του
Οι καλύτερες στιγμές στο «Δωμάτιο της Συνθήκης» είναι αυτές της χαλάρωσης. Ο Ομπάμα παίζει συχνά στο iPad το Words With Friends, ένα διαδικτυακό παιχνίδι που μοιάζει με το Scrabble. Και ο ήχος της τηλεόρασης δυναμώνει όταν παίζει κάποιος σημαντικός αγώνας. Ο αμερικανός πρόεδρος ανατρέχει και στις ειδήσεις της ημέρας, διαβάζοντας κατά κανόνα τους τίτλους σε New York Times, Washington Post και Wall Street Journal στο iPad. Βλέπει επίσης τηλεόραση. Μάλιστα, ένα βράδυ είχε στείλει email σε παρουσιάστρια αφού είχε δει μια εκπομπή με φοιτητές που ήθελαν μια συνάντηση με τον ίδιο. «Γιατί δεν με έχουν συναντήσει;», αναρωτιόταν ο Ομπάμα. «Κάποιος αποφάσισε ότι δεν ήταν καλή ιδέα», ήταν η απάντηση που έλαβε. «Λοιπόν, εγώ είμαι ο πρόεδρος και νομίζω πως είναι καλή ιδέα», ανταπάντησε ο Ομπάμα. obama9 Ο Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ είναι επίσης θαυμαστές σειρών όπως το «Boardwalk Empire», το «Game of Thrones» και το «Breaking Bad». Οι Παρασκευές είναι βραδιές ταινιών στον Λευκό Οίκο και η οικογένεια Ομπάμα παίρνει τις θέσεις της στην ειδική αίθουσα στην ανατολική πτέρυγα και απολαμβάνει τις νέες κυκλοφορίες. Υπάρχει επίσης και λίγος χρόνος για σχέδια για τη ζωή μετά τον Λευκό Οίκο. Ο κ. Εμάνουελ, δήμαρχος του Σικάγο σήμερα, ο οποίος διατηρεί ακόμη στενές σχέσεις με τον Ομπάμα, λέει πως το προεδρικό ζευγάρι ονειρεύονταν κάποια στιγμή τη μετακόμιση στη Χαβάη, όπου θα λειτουργούσε ένα μαγαζί που θα πουλούσε μπλουζάκια ενός μεγέθους (μίντιουμ) και ενός χρώματος (λευκά). Το όνειρό τους ήταν να μην χρειάζεται πλέον να λαμβάνουν αποφάσεις! Σε δύσκολες συναντήσεις στον Λευκό Οίκο, όταν οι καλές αποφάσεις φαίνονταν εξαιρετικά δύσκολες, ο Εμάουελ θα στρεφόταν στον Ομπάμα και θα του έλεγε: «Λευκό». Και εκείνος θα απαντούσε: «Μίντιουμ».
obama4
Ο Ομπάμα απολαμβάνει τη θάλασσα στη Χαβάη
Ο Ομπάμα έχει πλέον λιγότερους από έξι μήνες μοναχικών βραδιών στο αγαπημένο του δωμάτιο στον Λευκό Οίκο. Και όπως είχε δηλώσει ο ίδιος τον περασμένο Μάρτιο, μόλις η θητεία του στην προεδρία των ΗΠΑ ολοκληρωθεί, «θα περάσω τρεις με τέσσερις μήνες στη διάρκεια των οποίων απλώς θα κοιμάμαι…». Δείτε όλα τα θέματα του Weekend