Το 2005 ξεκίνησε να προβάλλεται στην Ελλάδα η τουρκική σειρά «Yabanci Damat». Για τους Έλληνες γνωστή ως «Τα σύνορα της αγάπης». Το MEGA αγόρασε τότε τα δικαιώματα προβολής και κέρδισε το στοίχημα της τηλεθέασης, η οποία ξεπέρασε ακόμα και το 50%. Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης Η αισθηματική σειρά με τους τούρκους πρωταγωνιστές, εκπροσώπους μιας πραγματικότητας διαφορετικής από τη δική μας, κέρδισε εν μέσω καλοκαιριού -τότε άρχισε να προβάλλεται- τους Έλληνες που είχαν κουραστεί από τις επαναλήψεις του «Ρετιρέ» και των «Μικρομεσαίων». Έντεκα χρόνια αργότερα, ένας Τούρκος, ο οποίος σε καμία των περιπτώσεων δεν αποτελεί προϊόν τηλεοπτικής μυθοπλασίας, εξέφρασε την επιθυμία του να εισχωρήσει στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο, το οποίο τελεί υπό καθεστώς έντονων αναταράξεων. Το όνομα Ali Acun Ilicali, ίσως δεν σας θυμίζει τίποτα. Στην πραγματικότητα εάν δεν είχε σχετιστεί με την ελληνική τηλεοπτική επικαιρότητα, το όνομά του θα ήταν γνωστό, αποκλειστικά σε όσους σχετίζονται με το επιχειρηματικό γίγνεσθαι της Τουρκίας ή τις τηλεοπτικές εξελίξεις της γείτονος.

Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Το Νοέμβριο του 2015 οι δρόμοι του διασταυρώθηκαν με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Οι δύο άντρες βρέθηκαν στις ίδιες κερκίδες στο παιχνίδι Τουρκία-Ελλάδα, στην Κωνσταντινούπολη. kanali4 Οι δυο τους συζήτησαν το ενδεχόμενο ίδρυσης τηλεοπτικού σταθμού στη χώρα μας ενόψει της διαπραγμάτευσης για τις τηλεοπτικές άδειες. Έτσι, εάν κάποιος προσπαθούσε να απαντήσει στο ερώτημα «τούρκος καναλάρχης με επτά γράμματα», θα κατέληγε στο επώνυμο Ilicali. Ο ίδιος ο Ilicali δήλωνε αργότερα: «Θέλουμε να μπούμε στην ελληνική αγορά. Εμπιστεύομαι την Ελλάδα. Εμπιστεύομαι την ελληνική οικονομία και πρόθεσή μας είναι να επενδύσουμε στην Ελλάδα. Ετοιμαζόμαστε βέβαια για το διαγωνισμό, δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα πάρει η διαδικασία αυτή. Στον τηλεοπτικό τομέα έχουμε φτάσει ως εταιρία σε πολύ καλό επίπεδο και στόχος μας είναι να δείξουμε στην Ελλάδα τις ικανότητές μας». Σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα σημείωνε: «Το ξέρουν όλοι ότι συναντηθήκαμε. Βέβαια δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες, δεν αναλύσαμε το θέμα, αλλά του εκφράσαμε το ενδιαφέρον μας. Κι εκείνος μας ανέφερε πως θα γίνει ένας διαγωνισμός με διαφάνεια και θα έχουμε δικαίωμα να συμμετάσχουμε».

Η ίδρυση της ελληνικής ACUN MEDYA

Προετοιμάζοντας το έδαφος, ο Ilicali φρόντισε να ιδρύσει τον Ιανουάριο το παρακλάδι του μιντιακού ομίλου ACUN MEDYA, με τον εν Ελλάδι διακριτικό τίτλο «ACUN MEDIA A.E.». Σκοπός της είναι η παραγωγή και εκμετάλλευση ραδιοφωνικών, κινηματογραφικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων, καθώς και οι υπηρεσίες οπτικοακουστικής μετάδοσης. Επιπλέον, οτιδήποτε σχετίζεται με εκδόσεις, μουσικές παραγωγές και ανάλογες δραστηριότητες.

Η σύνθεση του Δ.Σ.

Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τους Άγγελο Χριστόπουλο, ο οποίος επιφορτίζεται με καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου. Επίσης, ο Ali Acun Ilicali, είναι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, ενώ στο Δ.Σ. συμμετέχει και η Ebru Atasav Tahranci η οποία ταυτόχρονα εκτελεί και χρέη γενικής διευθύντριας της ACUN MEDIA στην Τουρκία. Η υπόθεση όπως αναμενόταν ύψωσε τους τόνους και σε πολιτικό επίπεδο, με το θέμα να έρχεται στη Βουλή και τον Ανδρέα Λοβέρδο να επικαλείται ξενόγλωσσο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός διαπραγματευόταν την πώληση συχνότητας στον Ilicali. Σε απάντηση όλων των παραπάνω ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έσπευδε να διαψεύσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. «Δεν υπάρχει καμία δέσμευση από την κυβέρνηση προς κανέναν. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση προς κανένα, ούτε Έλληνα – όχι μόνο Τούρκο», σημείωνε χαρακτηριστικά. Δείτε εδώ τα έγγραφα σύστασης της εταιρείας.

Από αθλητικός ρεπόρτερ, καναλάρχης

Στη διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής ο Τούρκος έδειξε από νωρίς τις προθέσεις του. Γεννημένος στην Αδριανούπολη το ’69, αποφάσισε να μην ολοκληρώσει ποτέ τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Καθορίζοντας την τύχη του πραγματοποίησε την επιθυμία του και εισέβαλε στο επιχειρηματικό περισκόπιο της Τουρκίας των 80.000.000 κατοίκων. Από μικρός στην αγορά εργασίας, όντας ακόμα ανήλικος, ίδρυσε το πρώτο του κατάστημα, το οποίο εμπορευόταν ρούχα και κήρυξε πτώχευση όταν ήταν 21 ετών.

kanali1

Σύντομα στράφηκε προς τα τηλεοπτικά δρώμενα, καθώς το 2004 ίδρυσε τη δική του εταιρεία παραγωγής οπτικοακουστικών προγραμμάτων, ονόματι ACUN MEDYA. Ξεκίνησε την καριέρα του, κολυμπώντας στα ύδατα της δημοσιογραφίας, εργαζόμενος ως αθλητικός ρεπόρτερ. Στο πέρασμα του χρόνου ξεκίνησε να παρουσιάζει τη δική του τηλεοπτική εκπομπή γυρίζοντας τον κόσμο. Η επιτυχία που γνώρισε ήταν τόσο μεγάλη, γεγονός που γιγάντωσε τη φήμη του ακόμα και έξω από τα σύνορα της Τουρκίας. Η συγκεκριμένη εκπομπή αποτέλεσε την πρώτη παραγωγή της Acun Media.

Στο προσκήνιο ως επιχειρηματίας-παρουσιαστής

Παρά το γεγονός ότι ο Ilicali είναι ένας από τους ισχυρούς επιχειρηματίες της Τουρκίας, διάλεξε να παραμείνει στο τηλεοπτικό προσκήνιο. Και είναι ίσως από τις ελάχιστες περιπτώσεις επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στα media, ενώ ταυτόχρονα παρουσίαζε ή συμμετείχε ως σχολιαστής σε εκπομπές όπως: «The Voice», «Dancing with the stars», «Survivor», «Got talent» και «Deal or No Deal». kanali3

Δύο γάμοι, δύο διαζύγια, τέσσερα παιδιά

Ο Ilikali παντρεύτηκε και χώρισε δύο φορές. Είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών. Έχασε τους γονείς του μόλις γεννήθηκε ο πρώτος του γιος Banu, ενώ το 1993 πήρε διαζύγιο από την πρώτη του γυναίκα Seda, με την οποία ήταν παντρεμένος από το 1988. Το 2003, παντρεύτηκε τη Zeynep και μαζί απέκτησαν δύο κόρες, τη Leyla και τη Yasemin.

Η Seyma Subasi

Το 2010 του χρεώθηκε ότι είχε σχέση με την Seyma Subasi. H γυναίκα του διεκδίκησε διατροφή, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στη διάρκεια της δίκης, η περιουσία του υπολογιζόταν στις 50.000.000 τουρκικές λίρες, αντίστοιχη σε 25.000.000 ευρώ. Τελικά όμως, οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμβιβασμό. Το 2013 απέκτησε την τρίτη του κόρη, Melissa, με τη σύντροφό του Seyma Subasi. Πρόσφατα ορισμένοι σκανδαλοθήρες (;) αναφέρθηκαν στη σχέση του με την καλλίπυγο, Ανδριάνα Λίμα, κάνοντας λόγο για στενές επαφές… πρώτου βαθμού. Ωστόσο το μοντέλο και άγγελος της Victoria’s Secret, ήταν εκεί για να διαψεύδει κάθε δημοσίευμα. Συνήθιζε μάλιστα να σχολιάζει: «Αγαπώ τους Τούρκους και όταν πρόκειται να επισκεφθώ την Κωνσταντινούπολη, αισθάνομαι υπέροχα. Εκτός από τη Βραζιλία και το Μαϊάμι, έχω σπίτι και στην Κωνσταντινούπολη. Λατρεύω την ενέργειά της». limaΟι φήμες αναπτύχθηκαν όταν το μοντέλο άρχισε να πραγματοποιεί έκτακτες εμφανίσεις σε εκπομπές του Ilicali στην τηλεόραση, ενώ αρκετές φορές συνελήφθησαν φωτογραφικά να κυκλοφορούν μαζί και εκτός εργασιακού περιβάλλοντος. Το 2013 ο Ilicalι απέκτησε την τηλεοπτική συχνότητα του TV8 εδραιώνοντας ακόμα περισσότερο την παρουσία του στα τηλεοπτικά πράγματα της Τουρκίας. Κάποιοι έσπευσαν να αποδώσουν την ραγδαία επαγγελματική ανέλιξη του Ilicali στις… αλέκιαστες σχέσεις του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι συμπαθούντες ωστόσο τον καναλάρχη, δεν παύουν να υποστηρίζουν σε κάθε ευκαιρία πως πρόκειται για αυτοδημιούργητο επιχειρηματία και πως από μόνες τους οι καλές σχέσεις με τον τούρκο πρωθυπουργό δεν θα ήταν ποτέ αρκετές.    kanali5 Δείτε όλα τα θέματα του Weekend