Η ιστορία που ακολουθεί ξεκινάει τη δεκαετία του ’60. Ο Gerald Foos αγοράζει μαζί με την σύζυγό του Donna, το Manor House, ένα μικρό μοτέλ στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Μία ιδέα τού γεννήθηκε ξαφνικά στο μυαλό. Γιατί να μην παρακολουθεί την ιδιωτική ζωή των πελατών τους μέσα από κρυφές κάμερες; Τοποθέτησε κρυφές κάμερες στα δωμάτια και παρακολουθούσαν μαζί με τη γυναίκα του όσα οι πελάτες τους έκαναν στο κρεβάτι ή  στο ντους, ενώ σχολίαζαν και τους καυγάδες τους. Με λίγα λόγια ζούσαν τις ζωές των άλλων πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ο Foos συνήθιζε να βλέπει το υλικό είτε μαγνητοσκοπημένο είτε σε real time στη σοφίτα του μοτέλ πότε μαζί με τη γυναίκα του και πότε μόνος του. Κάποιες φορές μάλιστα παρακολουθούσαν τα βίντεο και παράλληλα έκαναν σεξ. Η διαστροφή του δεν σταματούσε εδώ. Υπέβαλλε τους πελάτες του σε διάφορα… τεστ. Τους άφηνε βαλίτσες με χρήματα, τα οποία ήταν πλαστά χωρίς εκείνοι να το γνωρίζουν, μέσα στα δωμάτια για να δει ποιος θα τα γύριζε πίσω στη ρεσεψιόν ή ποιος θα τα έπαιρνε και θα έφευγε από το μοτέλ σαν κύριος. foos1 Το παράδοξο είναι ότι ο ίδιος ο Foos, όχι μόνο δεν είχε ενδοιασμούς για αυτό που έκανε αλλά ήθελε να μάθει και κάποιος άλλος να μάθει τα κατορθώματά του και αργότερα να διηγηθεί την ιστορία του. Έτσι τη δεκαετία του ’80 έστειλε μία επιστολή στον δημοσιογράφο Guy Talese με την οποία του αποκάλυπτε τα πάντα. Και κάπως έτσι ξεκίνησε και η γνωριμία των δύο αντρών… foos3 Στην επιστολή ο αυτοαποκαλούμενος ως «ο ηδονοβλεψίας», ομολογούσε ότι διάλεγε τους πιο εμφανίσιμους πελάτες τους οποίος έβαζε στα δωμάτια Big Brother για να έχει καλό υλικό. Εκεί αποκάλυπτε ότι στο ξενοδοχείο υπήρχε μία σοφίτα στην οποία παρακολουθούσε τις κάμερες πότε μόνος του και πότε μαζί με την σύζυγό του και μάλιστα κάλεσε τον δημοσιογράφο να την επισκεφτεί. Η απίστευτη ιστορία του Foos, έρχεται στο φως μέσα από το εκτενές άρθρο του Gay Talese για λογαριασμό του New Yorker. Ο ιδιοκτήτης του μοτέλ συμφώνησε να δημοσιοποιηθεί η ιστορία του, λέγοντας: «Εύχομαι να μην θεωρηθώ ανώμαλος, αλλά πρωτοπόρος ερευνητής του σεξ». Η ιστορία θα κυκλοφορήσει και σε βιβλίο με τίτλο: «Το ημερολόγιο ενός ηδονοβλεψία». Ο Foos περιγράφει τον εαυτό του ως έναν «σεξολόγο ερευνητή και κοινωνιολόγο επιστήμονα» που παρακολουθούσε τις ερωτικές περιπτύξεις των φιλοξενούμενων του με σκοπό, όπως λέει, να μελετήσει το ανθρώπινο είδος. Αρνείται κατηγορηματικά τον χαρακτηρισμό «εγκληματίας ηδονοβλεψίας» και δεν ανησυχεί αν το FBI του χτυπήσει την πόρτα. «Να με πιάσουν ποιοι; Εκείνοι που είναι ο ίδιος ο Big Brother;».

Οι μαρτυρίες ενός «ματάκια»

foos2 Στις σημειώσεις του ο Gerald Foos κατέγραφε τις μικρές ανθρώπινες ιστορίες που εκτυλίσσονταν στα δωμάτια. Όπως είναι φυσικό κάποιες από αυτές του τράβηξαν το ενδιαφέρον… Από το ημερολόγιο του για ένα ζευγάρι που είχε έρθει από το Σικάγο: «Μετά από χάδια και φιλιά, εκείνος έχει στύση. Χωρίς άλλα προκαταρκτικά, εισέρχεται μέσα της. Ο άντρας έρχεται σε οργασμό μέσα σε πέντε λεπτά στην ίδια στάση. Εκείνη δεν δείχνει να έχει οργασμό. Η γυναίκα σηκώνεται και πάει στο μπάνιο. Εκείνος δεν ενδιαφέρεται για τη σύζυγο του. Δεν μοιάζουν να είναι ένα πολύ ευτυχισμένο ζευγάρι. Ελπίζω τα πράγματα μεταξύ τους να βελτιωθούν στο μέλλον». Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Η γυναίκα βγάζει τα παπούτσια της και τα ψεκάζει με ένα άρωμα. Μετά από το μπάνιο της αφιερώνει μία ολόκληρη ώρα για τα μαλλιά της. Είναι 50 χρονών. Φαντάσου πόσο χρόνο έχει ξοδέψει στη ζωή της για τον καλλωπισμό της! Εκείνος κοιμάται, δεν θα κάνουν σεξ σήμερα. Το πρωί τον ξύπνησε κάνοντας του στοματικό έρωτα». Το 1977 μάλιστα έγραψε στον δημοσιογράφο ότι έγινε μάρτυρας ενός φόνου. Ένας άντρας στραγγάλισε μία γυναίκα μέσα στο ξενοδοχείο και ότι ο ίδιος είχε καταγράψει τα πάντα στην κάμερα. Ωστόσο ο δημοσιογράφος Talese ψάχνοντας στα αρχεία της αστυνομίας δεν μπόρεσε να βρει συμβάν που να ταιριάζει με όσα του περιέγραψε ο ηδονοβλεψίας ιδιοκτήτης μοτέλ.

Καταγραφή των σεξουαλικών τάσεων της εποχής

Μέχρι το 1995 που πούλησε το μοτέλ, ο Foos κρατούσε αναλυτικές σημειώσεις από τα όσα διαδραματίζονταν στα δωμάτια του μοτέλ τις οποίες στη συνέχεια έστελνε στον δημοσιογράφο Guy Talese. Μάλιστα, ως «ερευνητής-επιστήμονας» έβγαζε και τα συμπεράσματά του ως προς τις σεξουαλικές τάσεις της εποχής. Το 1973 κατέγραψε 184 οργασμούς ανδρών και 33 γυναικών αντιστοίχως. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά του, το 12% των ζευγαριών έκαναν σεξ παραπάνω από μία φορά το βράδυ, το 62% είχαν μέτρια σεξουαλική δραστηριότητα, το 22% είχαν χαμηλή σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ το 3% δεν έκαναν καθόλου σεξ. Στις αναφορές του, γράφει μεταξύ άλλων πως τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια συνήθιζαν να έρχονται σε επαφή με «ιεραποστολικό σεξ».

«Καμία ομοιότητα με την υπόθεση της Erin Andrews»

foos4 Ο Foos ζει σήμερα στο Denver με τη δεύτερη σύζυγο του, Anita, μετά τον θάνατο της Donna. Έχουν περάσει 18 χρόνια από τότε που ο Foos πούλησε το δεύτερο μοτέλ που είχε στην κατοχή του από το 1991 μέχρι το 1998. Έτσι, τα αδικήματα του που αφορούσαν τη ζωή στο μοτέλ, έχουν παραγραφεί… Ο ίδιος θέλησε να αναφερθεί και στην υπόθεση της Erin Andrews, της αμερικανίδας ρεπόρτερ αθλητικών εκπομπών Erin Andrews που κέρδισε μια δικαστική απόφαση ύψους 55 εκατ. δολαρίων εναντίον του άνδρα που την βιντεοσκόπησε γυμνή και του ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στο Νάσβιλ των ΗΠΑ. Η παρουσιάστρια είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του ξενοδοχείου και του Michael Barrett, όταν ο τελευταίος ζήτησε να του δοθεί το δωμάτιο δίπλα σε αυτό της παρουσιάστριας και εν συνεχεία άνοιξε μια τρύπα στον τοίχο και τη βιντεοσκόπησε γυμνή. Το 2009 βίντεο με τις γυμνές φωτογραφίες της έκανε τον γύρο του διαδικτύου προκαλώντας ψυχολογικό τραύμα στην Andrews, το οποίο δεν έχει ξεπεράσει μέχρι σήμερα. Ο Gerard Foos σε συνέντευξή του ξεκαθαρίζει ότι δεν βλέπει καμία ομοιότητα με την δική του περίπτωση: «Αυτός ο άνθρωπος έδωσε το βίντεο της Andrews στο διαδίκτυο. Εγώ δεν εξέθεσα ποτέ κανέναν δημοσίως. Τα βίντεο μου ήταν για προσωπική μου χρήση». Δείτε όλα τα θέματα του Weekend