Ταξιδιώτες στους οποίους αρέσουν οι εκπλήξεις θα απολαύσουν τους παρακάτω προορισμούς. Την ώρα που τα περισσότερα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο φροντίζουν να γνωστοποιήσουν όλες τις παροχές και τις ανέσεις που θα κάνουν ονειρεμένες τις διακοπές όσων τα επισκεφθούν, κάποια άλλα κρατούν τα μεγαλύτερα «μυστικά» τους καλά κρυμμένα. Σε κάποιο ξενοδοχείο το μπάνιο είναι κρυμμένο πίσω από μια κινούμενη βιβλιοθήκη. Άλλο κρύβει ένα καταφύγιο. Στις Μαλδίβες υπάρχει μια μυστική παραλία που «εμφανίζεται» μόνο ορισμένες ώρες την ημέρα ενώ στη Βρετανία υπάρχει πολυτελές ξενοδοχείο μέσα σε φρούριο του 19ου αιώνα, στη θάλασσα. Για τους ταξιδιώτες λοιπόν που το ταξίδι σημαίνει ανακάλυψη, να μια ενδεικτική λίστα με μέρη που αξίζει να επισκεφθούν.

Υπόγειος σιδηροδρομικός σταθμός – The Waldorf Astoria, Nέα Υόρκη

Κρυμμένη κάτω από το πληθωρικό ξενοδοχείο Waldorf Astoria η αποβάθρα της «γραμμής 61» ήταν ένας από τους  τρόπους που ο πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ, χτυπημένος από την πολιομυελίτιδα και παράλυτος από τη μέση και κάτω από το 1921, έκρυβε την ασθένεια που τον βασάνιζε. Επισκεπτόμενος τη Νέα Υόρκη, συχνά από το οικογενειακό του σπίτι στο Hyde Park, κατάφερνε να φτάνει στην προεδρική σουίτα του Waldorf χωρίς να τραβά δημόσια προσοχή. keyahasofdm1 Το προσωπικό του βαγόνι έφτανε στον σταθμό από όπου η λιμουζίνα του έμπαινε απευθείας σε ανελκυστήρα συνδεδεμένο με το ξενοδοχείο. Πληροφορίες αναφέρουν πως όποτε Αμερικανός πρόεδρος μένει στο εν λόγω ξενοδοχείο, πλήρως επανδρωμένο και εξοπλισμένο τρένο τον περιμένει κάτω από τη γη σε περίπτωση που χρειαστεί να διαφύγει λόγω επίθεσης.

 

Φρούριο No Man’s Land, Σόλεντ, Αγγλία

Πόσες φορές δεν έχουμε πει «αχ, να βρισκόμουν σε ένα νησί στη μέση του πουθενά». Για τις περιπτώσεις αυτές ιδανικό είναι το φρούριο No Man’s Land, βικτοριανό οχυρό στη μέση του στενού Σόλεντ, που χωρίζει το Isle of Wight από την ηπειρωτική Βρετανία. keyahasofdm2 Το θεαματικό απομονωμένο φρούριο, ένα από τα τρία που «φυλάσσουν» το στενό, έχει μετατραπεί σε παράδεισο πολυτέλειας με τζακούζι στην ταράτσα, καταστήματα και το δικό του nightclub, ύστερα από ανακαίνιση που κόστισε πολλά εκατομμύρια. Απ’ έξω είναι αδύνατο να καταλάβει κανείς αν υπάρχει κάτι μέσα στο φαινομενικά θλιβερό και έρημο οχυρό. Ωστόσο το μοναδικό ξενοδοχείο, που μοιάζει να έχει βγει από ταινία του James Bond, μπορεί να φιλοξενήσει 44 άτομα για διαμονή και 200 σε πάρτι και εκδηλώσεις.

Μυστικό πέρασμα – Penthouse suite, Ξενοδοχείο Fairmont, Σαν Φρανσίσκο

Η σουίτα του ξενοδοχείου Fairmont στο Σαν Φρανσίσκο κοστίζει 15.000 δολάρια τη βραδιά και είναι ένα από τα πιο αριστοκρατικά δωμάτια ξενοδοχείου σε όλη την πόλη. Σε αυτή έχουν μείνει στο παρελθόν  ο Μικ Τζάγκερ αλλά και ο πρίγκιπας Κάρολος και είναι προφανές πως οι ένοικοί της είναι τόσο διάσημοι που θα ήθελαν να αποφύγουν την έκθεση σε δημόσιους χώρους. keyahasofdm3 Έτσι, μέσα στη βιβλιοθήκη της σουίτας είναι κρυμμένο ένα μυστικό πέρασμα που οδηγεί στην ταράτσα του ξενοδοχείου. Στο παρελθόν σημαντικοί πολιτικοί χρησιμοποιούσαν το πέρασμα αυτό για να φτάσουν στο ελικοδρόμιο του ξενοδοχείου χωρίς να τους δουν ξένα μάτια.

Μυστικό καταφύγιο – Ξενοδοχείο Greenbrier, White Sulphur Springs, Δυτική Βιρτζίνια

Κάτω από το πολυτελές ξενοδοχείο Greenbrier στη Δυτική Βιρτζίνια υπάρχει ένα μυστικό καταφύγιο προστατευμένο από τσιμεντένιους τοίχους πάχους ενενήντα εκατοστών, το οποίο διαθέτει και σύστημα παροχής αέρα σχεδιασμένο να φιλτράρει πιθανά ραδιενεργά στοιχεία. Είχε κατασκευαστεί μυστικά με εντολή του προέδρου Αϊζενχάουερ το διάστημα 1958 και 1962 με την κωδική ονομασία «ελληνικό νησί», την ώρα που οι γόνοι των πολιτικών «τζακιών» των ΗΠΑ όπως οι Kennedy αλλά και ο Δούκας και η Δούκισσα του Windsor έκαναν διακοπές ακριβώς από πάνω. keyahasofdm4 Ολοκληρώθηκε το 1962 και πλέον το καταφύγιο είχε το μέγεθος πολυκαταστήματος και 1.100 κλίνες, η κάθε μία προορισμένη ονομαστικά σε λειτουργούς της αμερικανικής κυβέρνησης. Διέθετε κέντρο μετάδοσης, κουζίνα και νοσοκομείο εξοπλισμένο με προμήθειες επαρκείς για 30 χρόνια. Υπάρχουν επίσης και δύο μικρότερα καταφύγια, ένα με χωρητικότητα περίπου 470 ατόμων που χωρά τη Βουλή των Αντιπροσώπων κι ένα μικρότερο κατάλληλο για προσωρινή αίθουσα Γερουσίας.

Κρυμμένη αντλία μπύρας – The Crab Manor Hotel, North Yorkshire

Το ξενοδοχείο Crab Manor θέλει να είναι η «αφετηρία» για να ταξιδέψουν οι επισκέπτες του σε μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο και μάλιστα χωρίς να το εγκαταλείψουν. Έτσι οι ένοικοι μπορούν να επιλέξουν ένα από τα πολλά θεματικά δωμάτιά του που παραπέμπουν σε κτήμα του 18ου αιώνα, σκανδιναβική καμπίνα, καλύβα από ψάθα. keyahasofdm5 Ένα όμως από τα πιο δημοφιλή ατού του είναι η κρυμμένη αντλία μπίρας που βρίσκεται κάπου μέσα στο ξενοδοχείο. Όποιος την εντοπίσει μπορεί να απολαύσει δωρεάν την μπίρα του.

Μυστικό δωμάτιο – The Wellington Hotel, Μαδρίτη

Ξένοι ταξιδιώτες αλλά και Ισπανοί επιλέγουν το ξενοδοχείο Wellington στη Σαλαμάνκα τόσο για την τοποθεσία του όσο και για το βραβευμένο με αστέρι Μισελέν εστιατόριό του.   keyahasofdm6 Για εκείνους όμως που θα ήθελαν ένα ήσυχο μέρος μακριά από βαβούρα και φασαρίες το ξενοδοχείο διαθέτει μια καινοτόμα λύση: πίσω από μυστική πόρτα στη βιβλιοθήκη υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα. Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το ποτό τους και με ησυχία να διαβάσουν την εφημερίδα τους.

Καταφύγιο από τσιμέντο στον 5ο όροφο – Ξενοδοχείο Yanggakdo, Πιονγιάνγκ, Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα έχει μάλλον τα περισσότερα μυστικά από κάθε άλλη χώρα οπότε δεν αποτελεί έκπληξη που ένα από τα κυριότερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσά της είναι μέσα σε αυτή τη λίστα. Το ξενοδοχείο Yanggakdo στην Πιονγιάνγκ είναι το μεγαλύτερο της χώρας και το δεύτερο ψηλότερο κτήριο. Ωστόσο οι επισκέπτες που μπαίνουν στο ασανσέρ για να ανέβουν στα δωμάτιά τους διαπιστώνουν πως δεν υπάρχει ο 5ος όροφος στα κουμπιά των ορόφων. keyahasofdm7 Παλαιότεροι επισκέπτες του ξενοδοχείου που αναζήτησαν τον 5ο όροφο από τη σκάλα έπεσαν πάνω σε ένα παράξενο τσιμεντένιο καταφύγιο με κάθε τοίχο καλυμμένο με προπαγανδιστικά μηνύματα και πολλές κλειδωμένες πόρτες.

Κρυμμένο μπάνιο – Coombe Abbey Hotel, Warwickshire 

Το ξενοδοχείο Coombe Abbey στο Warwickshire είναι η επιτομή του αγγλικού εξοχικού θέρετρου. Το τετράστερο οίκημα είχε αρχικά κατασκευαστεί για να γίνει Αβαείο τον 12ο αιώνα. keyahasofdm8 Στη συνέχεια αναμορφώθηκε σε μοντέρνο ξενοδοχείο με 119 δωμάτια αλλά ακόμα διατηρεί μέρος της ατμόσφαιρας μυστηρίου του Αβαείο. Ένα από αυτά τα κρυμμένα μυστήρια βρίσκεται μέσα σε ένα από τα υπνοδωμάτια όπου οι επισκέπτες πρέπει να ψάξουν για το μπάνιο. Θα το ανακαλύψουν τελικά πίσω από μία μετακινούμενη βιβλιοθήκη.

Μυστικό απομονωτήριο – UXUA Casa Hotel & Spa, Trancoso, Μπαία, Βραζιλία

Κάθε ταξιδιώτης θέλει να νιώθει ξεχωριστός και ο καλύτερος τρόπος να του παρέχει την προνομιακή αυτή αίσθηση ένα ξενοδοχείο είναι να του προσφέρει κάτι που δεν είναι προσβάσιμο σε άλλους. keyahasofdm9 Στο ξενοδοχείο UXUA Casa Hotel & Spa είναι ένα οικολογικό και πολυτελές καταφύγιο στο απομακρυσμένο ψαροχώρι Trancoso της Μπαία. Μόνο οι επισκέπτες που έχουν ήδη βρεθεί μία φορά στο ξενοδοχείο αυτό έχουν την επιλογή του «μυστικού χώρου» Casa Dona Frozina καθώς αυτός δεν υπάρχει στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου και διατίθεται μόνο σε προηγούμενους πελάτες για ειδικές κρατήσεις. Κρυμμένο πίσω από την «κεντρική πλατεία» του ξενοδοχείου, το σπίτι διαθέτει μεταξύ άλλων ιδιωτικό κήπο, μπάνιο και μπανιέρα εξωτερικού χώρου και αιώρες.

Κρυμμένη παραλία – Kuramathi Island Resorts, Μαλδίβες

keyahasofdm10 Θεωρούνται ο παράδεισος των εξωτικών διακοπών. Οι Μαλδίβες διαθέτουν ένα «κρυμμένο μυστικό» που μάλιστα είναι ορατό μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Το θέρετρο Kuramathi Island Resorts έχει μια μυστική παραλία που εμφανίζεται μόνο στην άμπωτη. Δείτε όλα τα θέματα του Weekend