Ήρθε το τέλος! Έρχεται, πλησιάζει απειλητικό. Για εκείνους που πιστεύουν (και προνοούν) σε μια επικείμενη καταστροφή του πλανήτη όπου ζούμε, τα καταφύγια είναι η μοναδική σωτήρια λύση για την μετέπειτα επιβίωση. Εξάλλου, δεν είναι δα και απίθανη μια πυρηνική καταστροφή ή η εισβολή ακόμα και εξωγήινων ή οποιαδήποτε άλλο απειλεί την ανθρώπινη ύπαρξη. Για πολλούς πάντως, οι υπόγειες κατασκευές, τα απόρθητα καταφύγια που είτε είναι ταπεινά ή σφύζουν από πολυτέλεια, είναι συνυφασμένα με απόρρητα μυστικά, με ιστορίες που ακροβατούν μεταξύ μύθου και πραγματικότητας και με το κλίμα φόβου του Ψυχρού Πολέμου. Για εκείνους όμως που τα κατασκευάζουν, αποτελούν απαραίτητα στοιχεία ενός αναγκαίου συστήματος θωράκισης από την οποιαδήποτε απειλή. Τα καταφύγια, είναι πλήρως εξοπλισμένα προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν σε συνθήκες πυρηνικού και βιοχημικού πολέμου. Πρόκειται για μικρές πολιτείες, που διαθέτουν σχεδόν τα πάντα: από κέντρα ελέγχου, μέχρι πισίνες και γυμναστήρια. Δείτε μερικές από τα καταφύγια που ίσως εξυπηρετούν στην αναχαίτηση του ανθρώπινου φόβου.

Το καταφύγιο που διαθέτει πισίνα!

katafugia1 katafugia9 https://www.youtube.com/watch?v=cLy6AXjwQK8 Το πολυτελές συγκρότημα κατοικιών στο Raven’s Ridge, κατασκευάστηκε σε ένα  εγκαταλελειμμένο σιλό πυραύλων στο Κάνσας των  ΗΠΑ, που στοίχισε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Εκτός από τους χώρους ξεκούρασης και σίτισης, διαθέτει πισίνα, αίθουσα κινηματογράφου και βιβλιοθήκη-με εγγύηση επιβίωσης σε περίπτωση καταστροφής, από πανδημία μέχρι τρομοκρατικό χτύπημα. Μέχρι στιγμής, τέσσερις αγοραστές έχουν ρίξει συνολικά το ποσό των 7 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να καταφύγουν εδώ όταν πλησιάσει το τέλος… Το όλο δημιούργημα, ανήκει στον Larry Hall ο οποίος ανακατασκευάζει άλλα τρία τέτοια σιλό του Ψυχρού Πολέμου, όταν το συγκεκριμένο γεμίσει με ενοίκους. Χτισμένο για να αντέχει μια πυρηνική έκρηξη, θα βρείτε την άνεση ανάμεσα σε τσιμεντένιους τοίχους, έτσι όπως «απλώνεται» στα 53 μέτρα μέσα στη γη.

Σπίτι αλά… μυστικές υπηρεσίες

kataksdfam10 Η κατοικία του Al Corbi στους λόφους του Χόλιγουντ, διαθέτει λευκούς τοίχους που καλύπτονται από έργα τέχνης και παράθυρα που προσφέρουν εκπληκτική θέα στο κέντρο της πόλης του Λος Άντζελες. Ωστόσο, το σπίτι αυτό έχει περισσότερα κοινά με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, από ό, τι με τα άλλα σύγχρονα σπίτια της γειτονιάς. Η οικογένεια Corbi δεν χρειάζεται κλειδιά (χάρη στο βιομετρικό λογισμικό αναγνώρισης), δεν φοβάται τους σεισμούς (χάρη στο οπλισμένο σκυρόδεμα) και μπορεί να αισθανθεί σιγουριά μέσα σε ένα σπίτι 232 τετραγωνικών μέτρων που αποτελεί ένα άρτιο καταφύγιο. Ο Al Corbi είναι ο ιδρυτής της εταιρείας ασφάλειας SAFE και η κατοικία του χρησιμεύει ως μια επίδειξη για τους υποψήφιους πελάτες.

Το κάστρο για την ημέρα της κρίσης!

kataksdfam1 Αυτή η οικογένεια Αμερικανών, έχτισε ένα κάστρο για την ημέρα της κρίσης! Ο Brent Bruns πιστεύει ότι η Αποκάλυψη θα πυροδοτήσει ισχυρούς ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς (EMP), που θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση ολόκληρου του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και θα βυθίσει την ανθρωπότητα πίσω στο Μεσαίωνα. Έτσι, για να προστατευτεί από το αναπόφευκτο, όπως δηλώνει, ο ίδιος και η οικογένειά του δημιούργησαν ένα οχυρωμένο κάστρο στις πρόποδες ενός δάσους, στη Νότια Καρολίνα με κινητή γέφυρα, σιδεριές και ένα υπόγειο καταφύγιο. Ο απόστρατος αξιωματικός, πεπεισμένος για το χάος και το τέλος του πολιτισμού όπως το ξέρουμε, ήθελε να εξασφαλίσει την ασφάλεια της οικογένειάς του…

Ο σωλήνας που «θάβεται» μέσα στη γη kataksdfam4

Αν δε διαθέτετε 2 εκατομμύρια δολάρια για το παραπάνω καταφύγιο του Κάνσας, τότε με μόλις 60.000 το Atlas Survival Shelter, υπόσχεται να σας εξασφαλίσει ασφάλεια από τυφώνες, ή άλλες καταστροφές. Η εταιρεία Altamonte Springs στη Φλόριντα των ΗΠΑ, εξασφάλισε από τον αμερικανικό στρατό, αυτόν τον κυματοειδή σωλήνα που «θάβεται» γύρω στα 7 μέτρα μέσα στη γη. Όπως μάλιστα λέει και ο υποδιευθυντής της εταιρείας, Jeremy Ross, αυτό το καταφύγιο είναι για «εκείνους που είναι προετοιμασμένοι για τα πάντα». Διαθέτει κουκέτες, καταπακτή διαφυγής, δωμάτια που κλειδώνουν,  πάγκους, κουζίνα με νεροχύτη, χαμηλής τάσης ηλεκτρικά φώτα και  τουαλέτα.

Η σύγχρονη Κιβωτός του Νώε

kataksdfam5 Το Svalbard Global Seed Vault βρίσκεται απομονωμένο στο αρχιπέλαγος του αρκτικού κύκλου στη Νορβηγία, μόλις 810 μίλια μακριά από τον Βόρειο Πόλο. Σχεδιάστηκε για να λειτουργεί σαν την Κιβωτό του Νώε, μόνο που αντί για ζώα, εδώ φυλάσσονται σπόροι από μια μεγάλη ποικιλία φυτών, όταν αυτά θα εξαφανιστούν μετά από μια φυσική ή άλλου είδους καταστροφή. Η εν λόγω κατασκευή, χτίστηκε με την αρωγή της νορβηγικής κυβέρνησης, και των Nordic Genetic Resource Center και Global Crop Diversity Trust. Επιπλέον, για τις ανάγκες της κατασκευής και της συντήρησης δόθηκαν περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια από Ιδρύματα, όπως το The Bill and Melinda Gates Foundation και από χώρες όπως οι: Βραζιλία, Ινδία, Σουηδία, Κολομβία, Βρετανία ακόμα και Αιθιοπία.

Το καταφύγιο που είναι προσβάσιμο μόνο με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο

kataksdfam7 Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές του 1960, όταν ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν σε πλήρη δράση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχτισε  εκατοντάδες σιλό βλημάτων για να προετοιμάσει τη χώρα για μια επίθεση, που όμως δεν ήρθε ποτέ. Σήμερα, τα περισσότερα από αυτά, είναι εγκαταλελειμμένα και αποτελούν μνημεία μιας άλλης εποχής. Όμως, δυο επιχειρηματίες, τα ξαδέλφια Bruce Francisco και Gregory Gibbons, έδωσαν ζωή σε ένα από αυτά τα σιλό που βρίσκεται στο Adirondack State Park κοντά στην λίμνη Placid, στη Νέα Υόρκη. Σημειωτέων, αυτό το καταφύγιο είναι προσβάσιμο μόνο με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο. Πάνω από το έδαφος, το Silohome διαθέτει ένα υπόστεγο και έναν ευρύχωρο ενιαίο χώρο που λειτουργεί ως καθιστικό με τζάκι και βεράντα. Κάτω από το έδαφος, υπάρχει ένα κέντρο ελέγχου –σε δυο επίπεδα-, βρίσκονται τρεις κρεβατοκάμαρες, 2 μπάνια, ένα ανοιχτό καθιστικό και μια κουζίνα που εφάπτεται με μια σπειροειδή σκάλα. Επιπλέον, σε αυτή την 1114 τ.μ. έκταση, υπάρχει και χώρος όπου φυλάσσονται πύραυλοι.

Με την συνταγή του Ψυχρού Πολέμου

kataksdfam8 Στα βουνά της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ, η κυβέρνηση κατασκεύασε ένα top secret καταφύγιο, φυσικά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Κατασκευασμένο κάτω από την πολυτελή κατοικία που βλέπετε, οι εγκαταστάσεις σχεδιάστηκαν για να λειτουργήσουν ως ένα καταφύγιο για τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και για τον Γερουσιαστή, σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης. Το καταφύγιο, πλέον, είναι ανοιχτό για το κοινό. Δείτε όλα τα θέματα του Weekend