Οι «πορτοφολάδες» της Ευρώπης κάνουν αριστοτεχνικά τη δουλειά τους και είναι πιθανό να καταστρέψουν τις διακοπές όσων βρεθούν στο δρόμο τους.

Οι περισσότεροι δρουν σε συμμορίες και χρησιμοποιούν μεθόδους απόσπασης της προσοχής για να κλέψουν ανυποψίαστους ταξιδιώτες σε δημοφιλή αξιοθέατα και πολυσύχναστους δρόμους.

«Δεν είναι πάντα μια κλασική επιχείρηση ‘άρπαξε και τρέχα’, πολλές φορές οι πορτοφολάδες έχουν πιο περίπλοκες μεθόδους. Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι ενήμεροι για όλα τα τρικ που χρησιμοποιούνται για να τους αποσπάσουν την προσοχή- και τα λεφτά τους- όταν ταξιδεύουν σε δημοφιλείς προορισμούς», εξηγεί στη Daily Mail η επικεφαλής μάρκετινγκ του TripAdvisor Christine Peterson.

Οι πέντε ευρωπαϊκές πόλεις που οι ταξιδιώτες κινδυνεύουν περισσότερο από τους πορτοφολάδες είναι οι παρακάτω, σύμφωνα με το TripAdvisor, που δίνει και μερικές συμβουλές προστασίας.

Βαρκελώνη

victim1

Η εκπληκτική καταλανική αρχιτεκτονική, η υπέροχη παραλία της, αξιοθέατα με ιστορία βαριά και κόσμος εξαιρετικά φιλόξενος, γι’ αυτούς τους λόγους και για άλλους πολλούς η Βαρκελώνη είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Ωστόσο καθημερινά καταγγέλλονται περισσότερες από 300 κλοπές στην πόλη που έχει «κερδίσει» και τον τίτλο της πρωτεύουσας των πορτοφολάδων.

Από τα πιο επικίνδυνα μέρη για να δει κανείς ό,τι πολύτιμο κουβαλά να εξαφανίζεται είναι η διάσημη Las Ramblas, η Plaza Catalunya και η  Plaza Real αλλά η λίστα είναι μεγάλη…

Παρίσι

victim2

Οι επισκέπτες που συρρέουν για να απολαύσουν την ιστορία και την αρχιτεκτονική της πόλης την έχουν κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή και μεταξύ των πορτοφολάδων. Δεν είναι τυχαίο που πέρσι οι εργαζόμενοι στον πύργο του Άιφελ έκαναν κινητοποίηση ζητώντας βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τους κλέφτες που δρουν στο σημείο καθημερινά.

Το ίδιο έγινε το 2013 και στο Λούβρο.

Πέρσι έγινε μεγάλη επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας με στόχο τις συμμορίες πορτοφολάδων.

Μαδρίτη

victim3

Η πόλη, σύμφωνα με τη Daily Mail, είναι χώρος δράσης της διαβόητης «συμμορίας των Βόσνιων». Τέσσερις γυναίκες αποτελούν την κακόφημη προφανώς συμμορία που «διέπρεψε στη Βαρκελώνη, ληστεύοντας χιλιάδες τουρίστες, πριν μετακομίσει στην ισπανική πρωτεύουσα.

Το 2013 η είσοδός τους σε όλο το υπόγειο δίκτυο του μετρό της Μαδρίτης απαγορεύτηκε αλλά η απαγόρευση ήρθη λίγο αργότερα λόγω νομικών κωλυμάτων.

Όσο ωστόσο η απαγόρευση ίσχυε, οι κλοπές στο μετρό της ισπανικής πρωτεύουσας μειώθηκαν κατά 40%!

Πράγα

victim4

Συνήθης στόχος των πορτοφολάδων της Πράγας είναι οι επιβάτες των μέσων μεταφοράς, ειδικά από και προς το κάστρο και άλλα δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα.

Αντίθετα με άλλες πόλεις, εδώ φαίνεται οι πορτοφολάδες να μην δρουν συλλογικά αλλά ατομικά.

Ρώμη

victim5

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει χαρακτηρίσει «ενδημική» την κλοπή πορτοφολιών στη Ρώμη. Ειδικά στο Βατικανό, την Piazza di Spagna και το Κολοσσαίο οι πορτοφολάδες δίνουν… ρέστα.