Στα χνάρια του ήρωα του Ιουλίου Βερν, Φιλέα Φογκ, που γύρισε τον κόσμο σε 80 μέρες με αφορμή ένα στοίχημα, φαίνεται πως βαδίζει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το δικό της «στοίχημα» είναι να προβάλλει και να κάνει γνωστές τις ομορφιές της «Νύφης του Θερμαϊκού» σε κάθε γωνιά του πλανήτη, προσελκύοντας τουρίστες.
  
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας, τους επόμενους μήνες «βάζουν πλώρη» για τα Βαλκάνια, μια περιοχή που ήδη -σύμφωνα με τα στοιχεία- έχει αποφέρει «καρπούς» στον τομέα του τουρισμού, ενώ προγραμματίζονται ανάλογες εξορμήσεις, πολύ πιο μακρινές, σε περιοχές όπως o Καναδάς και η Αυστραλία.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα παρουσία τουριστών στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα από τους Βαλκάνιους. Οι Σέρβοι φέτος ήταν λίγο αδύναμοι λόγω των πλημμυρών που είχαν και θέλουμε να ξαναζεστάνουμε τις σχέσεις, όμως είχαμε αύξηση του αριθμού τουριστών από Βουλγαρία, Μαυροβούνιο και Αλβανία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πέγκας.
  
Στο πλαίσιο της προώθησης της Θεσσαλονίκης ως τουριστικό προορισμό, έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο συνέδριο στο Βελιγράδι. Στο ταξίδι αυτό, ο δήμαρχος θα περάσει και από τη Νις προκειμένου να θέσει σε τροχιά εκκίνησης τις σχετικές διαδικασίες αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με τη σερβική αυτή πόλη.
  
Μέχρι το τέλος του 2014, ανάλογα συνέδρια για την προβολή της Θεσσαλονίκης αναμένεται να γίνουν σε Πρίστινα (Κόσοβο) και Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη, Βουλγαρία), που θα αποφέρουν όχι μόνο επισκέπτες, αλλά και συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο πρόσφατο ταξίδι του κ. Μπουτάρη στην Αλβανία συζητήθηκε όχι μόνο η ανταλλαγή πάρκων με την Κορυτσά, αλλά και η παρέμβαση στον Δήμο Νάουσας ώστε οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες, το παραδοσιακό τοπικό καρναβάλι, να «ταξιδέψει» στη γειτονική χώρα!
  
Τα πλάνα, όμως, των ιθυνόντων του Δήμου δεν σταματούν στις γύρω περιοχές- επεκτείνονται και φτάνουν μέχρι το Μόντρεαλ του Καναδά και την Αυστραλία. Στην πρώτη περίπτωση, εξετάζεται η πιθανότατα να παρουσιαστούν οι γαστρονομικές γεύσεις της Θεσσαλονίκης -και συγκεκριμένα το πρωινό- στην «καρδιά» της καναδέζικης μεγαλούπολης, εκεί όπου έχει το μαγαζί του ένας Ελληνοκαδανός σεφ, ο Πίτερ Μινάκης. 
 
«Εμείς κάνουμε προσπάθειες, η πόλη γέμισε κόσμο, όμως οι υποδομές είναι σε οριακό επίπεδο. Το αεροδρόμιο είναι οριακά, το λιμάνι δεν έχει συνδέσεις, το info kiosk έκλεισε και δεν έχουμε μόνιμο χώρο πληροφόρησης, ενώ πρέπει να λύσουμε τα ζητήματα της καθαριότητας και το κυκλοφοριακό» τόνισε ο κ. Πέγκας.
  
Όσο για την Αυστραλία γίνεται συζήτηση για τουριστική προβολή της πόλης τον Νοέμβριο στη «χώρα των καγκουρό», με αφορμή τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η Ένωση Θεσσαλονικέων Μελβούρνης «Λευκός Πύργος» για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την αδερφοποίηση της Μελβούρνης με τη Θεσσαλονίκη και τη διοργάνωση του «Melbourne Food & Wine Festival».