Οι περί ου ο λόγος είναι ο Αμερικανός Buck Perley και η Βρετανίδα Amy Mathieson. Οι δύο τους αποφάσισαν να κατακτήσουν το ρεκόρ μακρύτερου ταξιδιού όχι από χώρα σε χώρα, αλλά μέσα σε μία και μόνη χώρα.

Λογικά λοιπόν δεν επέλεξαν να ταξιδέψουν στην Ανδόρρα, το Μονακό ή την Ελλάδα. Όχι, το περιπετειώδες ζευγάρι αποφάσισε να κατακτήσει το σχετικό ρεκόρ του Βιβλίου Γκίνες ταξιδεύοντας με τη μοτοσυκλέτα τους μέσα στην Κίνα.

Πάλεψαν λοιπόν με την αδυσώπητη κινέζικη γραφειοκρατία, πήραν τις απαραίτητες άδειες και ταξίδεψαν επί 146 ημέρες στην αχανή χώρα, καλύπτοντας συνολικά 34.153 χιλιόμετρα.

Ξεκίνησαν τον άθλο τους στις 19 Ιουλίου του 2013 και επέστρεψαν στις 11 Δεκεμβρίου.

Υποζύγιό τους δεν ήταν ούτε κάποια μέγα BMW, ούτε κάποια Gold Wing αλλά μια ταπεινότερη: Η CF Moto650TR, μια κινέζικη κόπια της Honda Pan European.

Διέσχισαν την Κίνα οριζοντίως, καθέτως και διαγωνίως σαν να έπαιζαν τρίλιζα πάνω στο χάρτη της χώρας, περνώντας και από τις 33 επαρχίες της. Είδαν την απαγορευμένη πόλη στο Πεκίνο, αλλά και τη φοβερή έρημο Xinjang, τον Καταυλισμό Βάσης απ΄’ όπου ξεκινούν οι περισσότερες αναβάσεις στο Έβερεστ, αλλά και τις αχανείς στέππες της Μογγολίας.

Παράλληλα συγκέντρωσαν 10.000 δολάρια για έναν κοινωφελή σκοπό: την προσφορά γευμάτων σε παιδιά επαρχιακών σχολείων.

Στις 31 Ιανουαρίου 2014 παρέλαβαν και το πιστοποιητικό: το ταξίδι τους και πιο συγκεκριμένα τα 33.357,15 χλμ. αυτού, αποτέλεσαν και καταγράφηκαν επίσημα στο Guinness Book of World Records ως το μακρύτερο μέσα στα σύνορα μίας και μόνον χώρας.

Δείτε φωτογραφίες και διαβάστε περισσότερα στο The Great Ride of China