Κάποιοι ονειρεύονται τις γαλλικές Άλπεις, άλλοι τις απότομες βουνοκορφές των Ιμαλαΐων. Για όσους όμως δε θέλουν να απομακρυνθούν και πάρα πολύ και να βρεθούν εκτός Ελλάδας, τι θα λέγατε για μια απόδραση στις ονειρεμένες ελληνικές οροσειρές;

Οι λάτρεις του βουνού θα ενθουσιαστούν με την οροσειρά Κρούσσια, μια χαμηλή σχετικά οροσειρά με υψηλότερη κορυφή το Μαυροβούνι στα 1.200 μέτρα υψόμτερο.

Η οροσειρά ξεκινά με κάθετη φορά από το όρος Κερκίνη (Μπέλλες) και αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στους νομούς των Σερρών και του Κιλκίς.

Εδώ θα βρείτε τις «πηγές» του Γαλλικού ποταμού, ενώ η δασώδης βλάστηση –κυρίως από βελανιδιές- θα σας χαρίσει εικόνες απίστευτης ομορφιάς, όποια εποχή του χρόνου κι αν επιλέξετε με επισκεφθείτε την περιοχή.

Η οροσειρά χαρακτηρίζεται από έντονες αντιθέσεις, με χαράδρες, ρεματιές, πλούσια δάση, εντυπωσιακή χλωρίδα και πανίδα, μονοπάτια για περιπάτους και φιλόξενους ξενώνες.

Στο Βαλκανικό Κήπο Κρουσσίων μπορείτε να δείτε πολλά ενδημικά είδη φυτών των Βαλκανίων και να θαυμάσετε το μεγαλείο της Φύσης όλες τις εποχές του χρόνου.

Μην παραλείψετε ακόμη μια επίσκεψη στον οικισμό Παλατιανό και τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο, όπου βρισκόταν μία από τις σπουδαιότερες πόλεις της αρχαίας Κρηστωνίας, που γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.