Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο και πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων και προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών δράσεων και απολαύσεων σε όσους επιλέξουν να περάσουν μερικές ημέρες διακοπών εκεί.

Η Χώρα της Νάξου υποδέχεται τους επισκέπτες του νησιού. Διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία των κυκλαδίτικων νησιών και μια πολύ εντυπωσιακή καστροπολιτεία (η Παλιά Χώρα) με ρομαντικά καλντερίμια και ένα ενετικό κάστρο.

Οι είσοδοι των σπιτιών κοσμούνται από βενετσιάνικα οικόσημα, ενώ τα στενά δρομάκια με τα στεγάδια, οι καθολικές εκκλησίες και οι οχυρώσεις δημιουργούν ένα μοναδικό ταίριασμα κυκλαδίτικης και μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής.

Στο κάστρο της Νάξου βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο, στο οποίο μπορεί να δει κανείς ευρήματα από τους νεότερους νεολιθικούς μέχρι τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους, καθώς και μια εξαιρετική συλλογή από κυκλαδικά ειδώλια.

Οι λάτρεις των περιπάτων και της πεζοπορίας θα βρουν πολλά σηματοδοτημένα μονοπάτια σε κάθε γωνιά του νησιού, με τη διαδρομή από την Απείρανθο προς την παραλία Μουτσούνα, διαμέσου των παλαιών σμυριδωρυχείων, να ξεχωρίζει, προσφέροντας εικόνες μοναδικής ομορφιάς με φόντο το απέραντο μπλε της θάλασσας.

Οι λάτρεις της ορειβασίας και του ποδηλάτου βουνού θα νιώσουν την αδρεναλίνη τους να χτυπά «κόκκινο» στο υψηλότερο βουνό των Κυκλάδων, το Ζα, με υψόμετρο 1004 μ. και το Φανάρι (908 μ.). Ανεβαίνοντας στο Ζα επιβάλλεται μια στάση στο ομώνυμο σπήλαιο (τόπος λατρείας του Δία κατά τους αρχαίους χρόνους), σε υψόμετρο 628 μέτρων, όπου θα συναντήσει κανείς εντυπωσιακούς σταλαγμίτες.

Το ναξιώτικο τοπίο σημαδεύουν οι πολυάριθμοι πύργοι, μάρτυρες της ενετικής παρουσίας στο νησί, καθώς η Νάξος αποτέλεσε την έδρα του Δουκάτου του Αιγαίου. Ενδεικτικά, αξίζει να εξερευνήσει κανείς τους εξής: Πύργος Μπαζαίου στο Σαγκρί, Πύργος Κρίσπι-Γλέζου στη Χώρα, Πύργος Μπελώνια στο Γαλανάδο, Πύργος Ντελα Ρόκα-Μπαρότσι στη Χώρα.

Τέλος, δε γίνεται να επισκεφθεί κανείς τη Νάξο και να φύγει χωρίς μια αναμνηστική φωτογραφία στη διάσημη «Πορτάρα», τη μαρμάρινη πύλη ενός ημιτελούς ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα.

(Με πληροφορίες από το Visit Greece)