Ίσως να μην υπάρχει τίποτε πιο συγκλονιστικό για τους λάτρεις του βυθού και της υποβρύχιας εξερεύνησης από τους φυσικούς, απόκοσμους σχηματισμούς που υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Τα υποβρύχια σπήλαια προκαλούν δέος σε όσους τολμηρούς κατορθώσουν να τα προσεγγίσουν.

Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο συναρπαστικά υποβρύχια σπήλια στον κόσμο, στα οποία μπορείτε να κολυμπήσετε και να τα εξερευνήσετε κάνοντας καταδύσεις, όπως τα συγκέντρωσε το Condé Nast Traveller.

Dos Ojos, Γιουκατάν, Μεξικό

Το σπήλαιο διαθέτει δύο σημεία εισόδου (εξού και το όνομά του «Δύο μάτια»). Αποτελεί ιδανικό προορισμό για κολυμβητές και καταδύτες, ωστόσο πρέπει να είναι κανείς αρκετά έμπειρος στις καταδύσεις. Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε –αν έχετε το απαραίτητο θάρρος- και τη σπηλιά των νυχτερίδων… η οποία όπως λέει και το όνομά της αποτελεί το «σπιτικό» για χιλιάδες νυχτερίδες.

Piccaninnie Ponds, Νότια Αυστραλία

Το σπήλαιο Piccaninnie Ponds απαιτεί ειδική άδεια για να κολυμπήσει κανείς πάνω από το χάσμα του και να χαθεί χαζεύοντας τη μαγεία του βυθού.

Ginnie Springs, Φλόριδα, ΗΠΑ

Στη Φλόριδα των ΗΠΑ υπάρχουν αρκετές υποβρύχιες σπηλιές με φρέσκο νερό για να εξερευνήσει κανείς, όμως η Ginnie Springs ξεχωρίζει τόσο για την προσβασιμότητά της όσο και για τα πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά της.

The Grotto, Bruce Peninsula National Park, Οντάριο, Καναδάς

Στον κόλπο Georgian Bay του Οντάριο τα κύματα έχουν χαράξει ένα μαγευτικό υπόγειο πέρασμα και η περιοχή αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα μέρη, με τους επισκέπτες του να απολαμβάνουν τα υπέροχα, τιρκουάζ νερά.

Rio Secreto, Γιουκατάν, Μεξικό

Στη χερσόνησο του Γιουκατάν η «ημιβυθισμένη» σπηλιά, με ένα υποβρύχιο ποτάμι προσφέρει μοναδικές εμπειρίες υποβρύχιας κολύμβησης στους επισκέπτες της. Ανακαλύφθηκε πρώτη φορά το 2005, όταν ένας αγρότης σκόνταψε σε μια είσοδο ενώ κυνηγούσε ένα ιγκουάνα. Η σπηλιά άνοιξε το 2008 στο κοινό, προκειμένου να μπορεί να θαυμάσει από κοντά τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες, σταλαγμίτες και ελικτίτες του σπηλαίου.

Chandelier Cave, Μικρονησία

Πήρε το όνομά της από τους σταλακτίκες και σταλαγμίτες της που θυμίζουν «πολυέλαιους».

First Cathedral, Χαβάη

Ακτίνες φωτός διαπερνούν αυτό το 30 μέτρων βάθους σπήλαιο. Υπάρχει πλούσια θαλάσσια ζωή ενώ υπάρχει και ένα δεύτερο σπήλαιο, που έχει δημιουργηθεί από λάβα και σχηματίζει εντυπωσιακές υποβρύχιες καμάρες.

Homestead Crater, Γιούτα, ΗΠΑ

Στις θερμές πηγές της περιοχής Midway στη Γιούτα των ΗΠΑ υπάρχει μια υπόγεια γεωθερμική πισίνα 10.000 ετών. Κανείς μπορεί να κάνει κατάδυση σε βάθος 10 μέτρων σε νερά, όπου η θερμοκρασία φτάνει αρκετούς βαθμούς Κελσίου.