Το κρασί ως τοπικό προϊόν έχει ξεκινήσει την πορεία του προς την παγκοσμιοποιήση εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ακόμα περισσότερο, οι περιοχές που παράγουν κρασί ανεβαίνουν στις λίστες με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς!

Σε κάθε ταξίδι στόχος είναι να κερδίσει κανείς μοναδικές εμπειρίες, να γνωρίσει το μέρος και τους ανθρώπους του και να δοκιμάσει τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγει ο τόπος. Το κρασί μπορεί να γίνει ένα καθαρά τουριστικό προϊόν, αφού ο επισκέπτης μπορεί όχι μόνο να το γευτεί, αλλά και να το πάρει μαζί του στην χώρα του.

Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε έναν από τους 10 καλύτερους προορισμούς για κρασί, σύμφωνα με το περιοδικό Wine Enthusiast.

Rioja, Ισπανία

Η Rioja προσφέρει ένα ελιτίστικο μείγμα ιβηρικής ιστορίας, εντυπωσιακών τοπίων, παραδοσιακής κουζίνας και εξαιρετικού κρασιού. Μεταξύ των περιοχών της Ισπανίας που παράγουν κρασί, θεωρείται η πιο παλιά από όλες. Βρίσκεται στην βορειοανατολική Ισπανία και προστατεύεται στα βόρεια από τα όρη Cantabrian. Μπορεί κάλλιστα να υπερηφανεύεται για την μακραίωνη οινοποιητική της ιστορία. Η μετάβαση στη σύχρονη εμπορική εποχή έγινε τον 19ο αιώνα, όταν οι Γάλλοι παραγωγοί προσπαθώντας να ξεφύγουν από την φυλλοξήρα, διέσχισαν τα Πυρηναία και εγκαταστάθηκε στη Rioja. Με περισσότερα από 600 οινοποιεία στην ευρύτερη περιοχή η ποικιλία είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της. Η ποιότητα και οι τιμές ποικίλουν. Η κύρια ποικιλία σταφυλιού της περιοχής είναι το Tempranillo, ενώ υπάρχουν και τα Garnacha, Graciano και Mazuelo (Carignan) μεταξύ των κόκκινων κρασιών. Τα πιο γνωστά λευκά κρασιά είναι τα Viura (Macabeo) και Malvasia.

Δούναβης, Αυστρία

Ξεκινώντας από το επιβλητικό μοναστήρι του Melk εκτείνονται οι κυριότεροι τομείς της αμπελοκαλλιέργειας της περιοχής. Οι περιοχές Wachau, Kremstal, Traisental, Kamptal και Wagram βρίσκονται κατά μήκος του ποναμού Δούναβη στην Αυστρία. Η πλούσια παράδοση της περιοχής στην τέχνη του κρασιού δεν είναι ένα στοιχείο του παρελθόντος. Αντίθετα όσο περνούν τα χρόνια εξελίσσεται και ζει το σήμερα. Οι αμπελουργικές περιοχές του Δούναβη παράγουν μερικά από τα πιο εύγευστα κρασιά του κόσμου. Το πιο διάσημο από τα σταφύλια της Αυστρίας είναι η πιπεράτη Grüner Veltliner και αποτελεί την πιο παραγωγική ποικιλία. Επίσης η περιοχή είναι γνωστή για την κομψή ποικιλία Rieslings που αποπνέει τα αρώματα του βερίκοκου και ροδάκινου. Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναζητούσατε ένα μπουκάλι από το λεπτό, αρωματικό Veltliner Roter. Δεν θα είναι εύκολο να βρεθεί, αλλά αξίζει η προσπάθεια.

North & South Forks of Long Island, Νέα Υόρκη

Μόλις δύο ώρες με το αυτοκίνητο από το Μανχάταν η περιοχή προσφέρει ένα μοναδικό αμάλγαμα των μητροπολιτικών επιρροών με την πλούσια αγροτική παράδοση. Ανάμεσα σε αμμώδεις παραλίες και ψαροχώρια, η περιοχή του κρασιού στο Long Island είναι διαφορετική από κάθε άλλη περιοχή στην Αμερική. Οικογενειακά αγροκτήματα, βιοτεχνίες παραγωγής τροφίμων και μικρές επιχειρήσεις οινοποιών μοιράζονται τον πλούτο της περιοχής, τη θάλασσα και τα αμπέλια. Λόγω της ομοιότητας του θαλάσσιου κλίματος και του γεωγραφικού πλάτους της Μπορντό, το Long Island είναι η χώρα του Merlot. Τα τελευταία χρόνια η ποικιλία Cabernet Franc είναι πολλά υποσχόμενη προσφέροντας αρωματικά κρασιά. Επίσης τα Chardonnay και τα Sauvignon Blancs αξίζουν τη δοκιμή.

Stellenbosch, Νότια Αφρική

Η πόλη Stellenbosch, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Eerste, ιδρύθηκε το 1679 από τον κυβερνήτη του Cape, Simon van der Stel, και πήρε το όνομα του. Τα αμπέλια είναι μέρος του τοπίου από τον 17ο αιώνα και έχουν φυτευτεί σε όλη την ορεινή κοιλάδα, στις πλαγιές των βουνών και κοντά στη θάλασσα. Το Stellenbosch μπορεί να υπερηφανεύεται για τον αριθμό των οινοποιείων του που είναι μεγαλύτερος από οποιαδήποτε από τις περιοχές του Cape και είναι όλα προσβάσιμα σε απόσταση μιας ημέρας. Μεταξύ των κόκκινων κρασιών το Cabernet Sauvignon είναι ο βασιλιάς. Από τις θερμές πλαγιές της ενδοχώρας, τα κρασιά είναι δυνατά, με πλούσια γεύση, ενώ τα σταφύλια που καλλιεργούνται κοντά στη θάλασσα φτιάχνουν ένα πιο ελαφρύ κρασί. Σας προτείνουμε τα Sauvig-non Blanc, Chardonnay, Shiraz και το Chenin Blanc.

Monterey County, Καλιφόρνια

Είναι η πρώτη οινοπαραγωγική περιοχή της Καλιφόρνια και το κατάλληλο μέρος για τους ταξιδιώτες, αφού συνδυάζει πανέμορφα τοπία και πολλές δραστηριότητες. Τα glamorous θέρετρα προσφέρουν παγκόμιας κλάσης κουζίνα και εξαιρετικά τοπικά κρασιά. Η πόλη απέχει 100 περίπου χιλιόμετρα από το κέντρο του Σαν Φρανσίσκο, γεγονός που την καθιστά ιδανική για πολυήμερο ταξίδι. Το δροσερό κλίμα της περιοχής είναι ιδανικό για τις ποικιλίες Pinot Noir και Chardonnay. Αξιόπιστοι παράγωγοι είναι οι Testarossa Winery, Pessagno Winery, Roar, Morgan, Pisoni και Talbott Vineyards.

Vale dos Vinhedos, Βραζιλία

Ξεχάστε τις αμμώδεις παραλίες του Ρίο ντε Τζανέιρο και δείτε μια περιοχή που θυμίζει την ιταλική Piedmont. Στα τέλη του 1800, η νότια Βραζιλία γνώρισε μια μαζική εισροή Ιταλών μεταναστών, κυρίως από τη Βόρεια Ιταλία. Οι μεγαλύτερες και πιο σημαντικές περιοχές κρασιού της χώρας, η Serra Gaucha και η Vale dos Vinhedos, τώρα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 90% της παραγωγής κρασιού της Βραζιλίας. Τα κόκκινα κρασιά γίνονται με τη χρήση Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Tannat, Ancellotta, Pinot Noir, Touriga Nacional και Teroldego. Τα λευκά περιλαμβάνουν Riesling, Chardonnay, Malvasia και Glera (παλαιότερα γνωστή ως Prosecco). Οι αφρώδεις οίνοι που παράγονται σε ξηρό και γλυκό στυλ είναι μεταξύ των πιο περιζήτητων.

Willamette Valley, Όρεγκον

Η Willamette Valley είναι γεμάτη με φιλικά οινοποιεία, πανέμορφα τοπία, γραφικές πόλεις και μια απίστευτη ποικιλία από υπαίθριες δραστηριότητες. Το Newberg είναι ο κατάλληλος τόπος διαμονής για να εξερευνήσετε τις αμπελουργικές περιοχές και να επισκεφθείτε τα καλύτερα οινοποιεία μπουτίκ. Στην περιοχή παράγονται παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας Pinot Noir και Chardonnay. Ο καιρός είναι σχετικά ήπιος όλο το χρόνο, με δροσερούς, υγρούς χειμώνες, ξηρά, ζεστά καλοκαίρια και παράκτιες θαλάσσιες επιρροές. Οι ποικιλίες Pinot Noirs έχουν μια εντυπωσιακή ισορροπία μεταξύ των ώριμων φρούτων και της γης. Για τους λάτρεις του κρασιού πέρα από τα κλασικά, η κοιλάδα καλλιεργεί επίσης εξαιρετική Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling και Viognier, καθώς και παραδοσιακές ποικιλίες σαμπάνια.

Hunter Valley, Νέα Ουαλία, Αυστραλία

Η πόλη αυτή της Αυστραλίας βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία για τον τουρισμό κρασιού, μόλις δύο ώρες οδικώς από το Σύδνεϋ και είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Ως μία από τις παραδοσιακές αμπελοοινικές περιοχές της Αυστραλίας, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ανακαλύψει την ιστορία της μέσα από τις τεράστιες εκτάσεις της και τα καταπληκτικά κρασιά της που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον πλανήτη. Με δεδομένο ότι η περιοχή είναι ζεστή και δέχεται αρκετές βροχές, οι παραγωγοί μαζεύουν τα σταφύλια τους νωρίς. Η ποικιλία Semillon με την υψηλή οξύτητα και την πρασινωπή χροιά είναι ιδιάιτερα δημοφιλής, ενώ η Hunter Valley Shiraz είναι παραδοσιακά μέτρια σε αλκοόλ, τονίζοντας τα αρώματα και τις γεύσεις από μπαχαρικά.

Douro Valley, Πορτογαλία

Θα ερωτευτείτε το Douro, που θεωρείται η πιο όμορφη περιοχή παραγωγής κρασιού στον κόσμο. Λαξευμένοι στις βουνοπλαγιές, οι αμπελώνες βρίσκονται πάνω από έναν μεγαλοπρεπή ποταμό. Για αιώνες η πρόσβαση στην περιοχή ήταν πολύ δύσκολη, αλλά σήμερα τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Φημισμένο για τα κρασιά Port, το Douro προσφέρει επίσης υπέχοχα κόκκινα επιτραπέζια κρασιά. Πλούσια και ισχυρά, που συναγωνίζονται με κορυφαίες επιλογές στον κόσμο του κρασιού. Δεν υπάρχει καλύτερη εμπειρία από τη δοκιμή ενός Port μεγαλύτερου από την ηλικία σας. Μερικές από τις καλύτερες ποικιλίες είναι οι Touriga Nacional, Touriga Franca και Tinta Barroca.

Puglia, Ιταλία

Πλαισιωμένο από δύο θάλασσες, το μαγικό Puglia είναι μια λεπτή χερσόνησος κατάμεστη με τα ίδια χαρακτηριστικά που μας προσέλκυσαν στην Ιταλία πριν από δεκαετίες. Είναι μια ανεξερεύνητη γη με μια αξιοζήλευτη ποιότητα ζωής. Το οκταγωνικό Castel del Monte, ένα κάστρο του 13ου αιώνα, εμπνέει τους αρχιτέκτονες ακόμα και σήμερα και η ιστορική πόλη Lecce προσφέρει την πιο αγνή έκφραση του μαυριτανικού και ιταλικού μπαρόκ. Το Castel del Monte παράγει κόκκινα κρασιά από το Uva di Troia, Bombino Nero και Aglianico. Ενδιάφερουσα γεύση προσφέρει το Bombino Bianco και το γλυκό Moscato di Trani. Τα τελευταία χρόνια είναι αξιοσημείωτη η αύξηση της παραγωγής των λευκών κρασιών, όπως τα Greco, Fiano, Malvasia και Chardonnay.