Η Κοπεγχάγη είναι η πιο χαρούμενη πόλη στον κόσμο, με τους κατοίκους της Δανίας να είναι οι πιο ευτυχισμένοι σε όλη την υφήλιο, σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου Κολούμπια.

Μάλιστα, η Δανία τα τελευταία 40 χρόνια βρίσκεται συχνά στις υψηλότερες θέσεις διεθνών ερευνών που ασχολούνται με το θέμα της ευτυχίας, με πιο πρόσφατη αυτή του Οκτωβρίου του 2013 (World Happiness Report) από το Ινστιτούτο Earth Institute του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Η Κοπεγχάγη βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των πιο αγαπημένων τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Lonely Planet, ενώ έχει ανακηρυχτεί ως «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για τη χρονιά που διανύουμε, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα visitcopenhagen.com.

Επομένως, γιατί να μην είναι η πιο χαρούμενη πόλη στον κόσμο;

Διαθέτει πάρκα, παραλίες, ασφαλείς ποδηλατοδρόμους, βραβευμένους σεφ και ιδιαίτερη γαστρονομία.

Ας αφήσουμε όμως μερικούς από τους κατοίκους της, με τους οποίους συνομίλησε ο Michael Booth από τον Guardian, να μιλήσουν για τον τόπο τους…

Christian Puglisi, head chef και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Relæ

«Οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης αρχίζουν να ανοίγονται όλο και περισσότερο. Δεν είναι τόσο συγκρατημένοι όπως οι πολίτες άλλων σκανδιναβικών χωρών και αυτό αποτυπώνεται και στη γαστρονομία τους. Πλέον μπορεί να βρει κανείς εδώ όλων των ειδών τις κουζίνες: ταϊλανδέζικη, κινέζικη, γιαπωνέζικη κ.ά.

Η καλύτερη εποχή είναι το καλοκαίρι. Επειδή ο ήλιος είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο εδώ, στους Δανούς αρέσει πολύ να μαζεύονται στο κέντρο και να ρουφούν και την τελευταία αχτίδα φωτός. Από τον Απρίλιο και μετά ξεχύνονται στα πάρκα, παρότι μπορεί να μην έχει και πολλή ζέστη ακόμα. Μου αρέσει πολύ ο χώρος στο κοιμητήριο Assistens, όπου οι ντόπιοι συνηθίζουν να κάνουν… topless εμφανίσεις!».

David Madié, επιχειρηματίας

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους κατακτήσαμε την κορυφή ως το πιο χαρούμενο έθνος είναι γιατί εμείς οι Δανοί έχουμε εμπιστοσύνη στο πολιτικό μας σύστημα. Μισούμε τους πολιτικούς, όμως τους εμπιστευόμαστε.
Οποιοσδήποτε μπορεί να πάει να τους δει πώς εργάζονται στο Christiansborg, το κοινοβούλιο, κάτι που πιστεύω ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες αυτής της πόλης.

Δε ντύνονται επίσημα, δε φορούν γραβάτες και σακάκια. Μάλιστα, ορισμένοι βουλευτές φοράνε απλά τα τζιν τους. Τότε συνειδητοποιείς ότι ένας υπουργός μπορεί να είναι απλά ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας.

Η Christiania είναι μια αυτόνομη γειτονιά, που ορισμένοι βλέπουν ως μια μεγάλη κοινότητα. Αποτελεί ένα σύμβολο της δανέζικης ανοχής και ανεκτικότητας, παρότι μπορώ να παραδεχτώ ότι οι Δανοί δε φημίζονται αυτό το διάστημα για την ανεκτικότητά τους στους ξένους.

Για μια αυθεντική δανέζικη εμπειρία πρέπει να κατευθυνθεί κανείς προς τις βόρειες ακτές, όπου οι κάτοικοι έχουν τις καλοκαιρινές τους κατοικίες. Αποτελούν σημαντικό μέρος της κουλτούρας και της παράδοσής μας. Νομίζω ότι εκεί είμαστε πραγματικά χαρούμενοι».

Meik Wiking, διευθυντής του ινστιτούτου Happiness Research Institute

«Όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι της Κοπεγχάγης, έτσι κι εγώ νιώθω ότι είμαι χαρούμενος όταν κάνω ποδήλατο. Είναι μεγάλο προνόμιο να ζεις σε μια πόλη, όπου μπορείς να πας παντού με το ποδήλατο.

Πιστεύω ότι είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι κάτοικοι αυτής της πόλης λατρεύουν τον τόπο τους».

Signe Kierkegaard Cain, δημοσιογράφος και συγγραφέας

«Η χειμερινή κολύμβηση αρχίζει και κερδίζει έδαφος στις νεότερες γενιές. Μπορεί κανείς να το κάνει φυσικά… παντού, όμως υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι όπως η πισίνα στο Islands Brygge και η παραλία Amager Strandpark, που έχει κατασκευαστεί ακριβώς γι’ αυτό το λόγο.

Βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτών από το κέντρο της πόλης, στη διαδρομή για το αεροδρόμιο.

Έχετε υπόψη σαν ότι είναι απολύτως φυσικό να κολυμπά κανείς γυμνός!».

Trine Beckett, δημοσιογράφος και ντοκιμαντερίστας

«Όταν βγαίνει ο ήλιος τα κανάλια του Christianshavn γεμίζουν από κόσμο που πηγαίνει εκεί είτε για να φάει, είτε να πιει έναν καφέ ή ποτό.

Το Kongens Have (Το πάρκο του Βασιλιά) είναι ένα ακόμη πολύ ωραίο μέρος για να χαλαρώσει κανείς, να μιλήσει για δουλειές, να παίξει ή να ακούσει μουσική, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ της τζαζ».

Sandra Høj, σχεδιάστρια αξεσουάρ

«Η ευτυχία για μένα είναι να είμαι κοντά σε νερό ή δέντρα. Λατρεύω τις λίμνες που βρίσκονται μέσα στην πόλη.

Η γέφυρα Dronning Louises Bro (Queen Louise’s Bridge) ήταν πάντοτε το αγαπημένο μου μέρος στην Κοπεγχάγη, και ειδικά τώρα που έχουν κατασκευαστεί πιο μεγάλα πεζοδρόμια και πάγκοι έχει γίνει ο νούμερο ένα προορισμός για να χαζέψει κανείς το ηλιοβασίλεμα και τους περαστικούς.

Οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης δεν ασχολούνται με το τι γίνεται γύρω τους, τείνουν να κοιτάνε τη δουλειά τους και δεν χαμογελούν πολύ.

Θα μπορούσε να μπερδευτεί κανείς πώς εκεί ζουν οι πιο χαρούμενοι άνθρωποι στον κόσμο, όμως στην πραγματικότητα όταν χαλαρώσουμε… έχουμε πολύ πλάκα και είμαστε πολύ διασκεδαστικοί».