Πού μπορεί να φτάσει η φαντασία του ανθρώπου όταν σχεδιάζει ένα κτήριο; Ποια είναι τα πιο ιδιαίτερα υλικά κατασκευής του; Ποια μπορεί να είναι η χρήση του;

Εξωκλήσια, ουρανοξύστες, διαστημική σταθμοί, απλά σπίτια, δημόσιες τουαλέτες, πάρκινγκ, μουσεία, παλάτια και ότι άλλο βάζει ο νους σας, υπάρχει σε… «μορφή» που ούτε καν φαντάζεστε.

Το newsbeast.gr θα σας παρουσιάσει τα 50 πιο παράξενα κτήρια του κόσμου!

Φανταστείτε τα!

No. 12. Guggenheim Museum, Μπιλμπάο, Ισπανία

Τοποθεσία: Μπιλμπάο, Ισπανία
Ημερομηνία: Ολοκληρώθηκε το 1997
Αρχιτέκτονας: Frank Gehry
Σκοπός: Μουσείο

Το Μουσείο Guggenheim είναι ένα μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, σχεδιασμένο από την Καναδό – Αμερικανό αρχιτέκτονα Frank Gehry και βρίσκεται στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.

Το μουσείο εγκαινιάστηκε στις 18 Οκτωβρίου 1997 από τον βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας.

Είναι χτισμένο δίπλα στον ποταμό Nervion, που διασχίζει την πόλη του Μπιλμπάο και είναι ένα από τα πολλά μουσεία που ανήκουν στο ίδρυμα Solomon R. Guggenheim.

Το εντυπωσιακό του κτήριο θεωρείται ένα από τα πιο θαυμαστά έργα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και χαιρετίστηκε ως σήμα κατατεθέν της αρχιτεκτονικής κουλτούρας, διότι αποτέλεσε μια από εκείνες τις σπάνιες στιγμές που οι κριτικοί, οι πανεπιστημιακοί και το ευρύ κοινό υποκλίνονται στη μεγαλοπρέπεια του.

Οι καμπύλες στο εξωτερικό του κτηρίου μοιάζουν να έχουν σχηματιστεί τυχαία, αλλά ο Gehry ισχυρίστηκε ότι έχουν σχεδιαστεί ακολουθώντας το φως. Το εσωτερικό είναι σχεδιασμένο γύρω από ένα μεγάλο, γεμάτο φως αίθριο με θέα στις εκβολές του Μπιλμπάο και στους γύρω λόφους της Χώρας των Βάσκων.

Το αίθριο, στο οποίο ο Gehry έδωσε το παρατσούκλι «The Flower» , λόγω του σχήματός του , χρησιμεύει ως κέντρο οργάνωσης του μουσείου.

Το μουσείο είναι ενσωματωμένο στο αστικό περιβάλλον, ξεδιπλώνοντας τον σχεδιασμό του από πέτρα, γυαλί και τιτάνιο σε μια έκταση 32.500 τετραγωνικών μέτρων κατά μήκος του ποταμού Nervión, στην πρώην βιομηχανική καρδιά της πόλης.

Σε έντεκα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου έχουν διανεμηθεί πάνω από δεκαεννέα γκαλερί, δέκα από τις οποίες έχουν ορθογώνια κάτοψη. Οι υπόλοιπες εννέα γκαλερί είναι ακανόνιστου σχήματος.

Το μουσείο φιλοξενεί θεματικές εκθέσεις, έργα ζωγραφικής και γλυπτά.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…