Πού μπορεί να φτάσει η φαντασία του ανθρώπου όταν σχεδιάζει ένα κτήριο; Ποια είναι τα πιο ιδιαίτερα υλικά κατασκευής του; Ποια μπορεί να είναι η χρήση του;

Εξωκλήσια, ουρανοξύστες, διαστημική σταθμοί, απλά σπίτια, δημόσιες τουαλέτες, πάρκινγκ, μουσεία, παλάτια και ότι άλλο βάζει ο νους σας, υπάρχει σε… «μορφή» που ούτε καν φαντάζεστε.

Το newsbeast.gr θα σας παρουσιάσει τα 50 πιο παράξενα κτήρια του κόσμου!

Φανταστείτε τα!

No. 13. Nakagin Capsule Tower, Τόκιο, Ιαπωνία

Τοποθεσία: Τόκιο, Ιαπωνία
Ημερομηνία: Ολοκληρώθηκε το 1972
Αρχιτέκτονας: Kisho Kurokawa
Σκοπός:
Κτήριο Γραφείων και διαμερισμάτων

Ο πύργος Nakagin Capsule Tower σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Kisho Kurokawa, ως ένα κτήριο κατοικιών και γραφείων και κατασκευάστηκε στην περιοχή Shimbashi, στο Τόκιο της Ιαπωνίας.

Το κτίσιμο του ξεκίνησε το 1970 και ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα, ενώ αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα του Ιαπωνικού Μεταβολισμού, ενός αρχιτεκτονικού κινήματος, που συμβολίζει την μεταπολεμική, πολιτιστική αναβίωση της Ιαπωνίας.

Το κτήριο ήταν το πρώτο παράδειγμα στον κόσμο της αρχιτεκτονικής κάψουλας, που κατασκευάστηκε για μόνιμη και πρακτική χρήση.

Από τον Οκτώβριο του 2012, περίπου τριάντα από τις 140 κάψουλες παραμένουν σε χρήση, ως διαμερίσματα , ενώ οι υπόλοιπες χρησιμοποιούνται για αποθήκευση ή για γραφεία ή έχουν απλά εγκαταλειφθεί.

Το κτήριο αποτελείται στην πραγματικότητα από δύο αλληλένδετους πύργους, έντεκα και δεκατριών ορόφων, αντίστοιχα, που απαρτίζονται από 140 προκατασκευασμένες κάψουλες.

Οι διαστάσεις της κάθε κάψουλας είναι 2,3 μ. × 3,8 μ. × 2,1 μ. και η κάθε μια φιλοξενεί ένα μικρό χώρο γραφείου ή μιας κρεβατοκάμαρας. Μερικές από τις κάψουλες μπορούν να συνδεθούν, δημιουργώντας μεγαλύτερους χώρους.

Τα μικρού μεγέθους διαμερίσματα διαθέτουν έναν τοίχο με ντουλάπια και συσκευές, όπως ηλεκτρική κουζίνα, ψυγείο, τηλεόραση και ένα κασετόφωνο, ενώ στην απέναντι γωνία είναι τοποθετημένο το μπάνιο, σε μέγεθος τουαλέτας αεροσκάφους. Ένα μεγάλο κυκλικό παράθυρο πάνω από το κρεβάτι, ολοκληρώνει την εικόνα.

Στις 15 Απριλίου 2007, οι κάτοικοι του κτιρίου, επικαλούμενοι άθλιες και δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, καθώς και ανησυχίες σχετικά με τον αμίαντο, ψήφισαν για την κατεδάφιση του κτιρίου. Ακόμα και σήμερα δεν έχει αποφασιστεί η τύχη του.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…