Πού μπορεί να φτάσει η φαντασία του ανθρώπου όταν σχεδιάζει ένα κτήριο; Ποια είναι τα πιο ιδιαίτερα υλικά κατασκευής του; Ποια μπορεί να είναι η χρήση του;

Εξωκλήσια, ουρανοξύστες, διαστημική σταθμοί, απλά σπίτια, δημόσιες τουαλέτες, πάρκινγκ, μουσεία, παλάτια και ότι άλλο βάζει ο νους σας, υπάρχει σε… «μορφή» που ούτε καν φαντάζεστε.

Το newsbeast.gr θα σας παρουσιάσει τα 50 πιο παράξενα κτήρια του κόσμου!

Φανταστείτε τα!

No. 23. Montreal Biosphère, Μόντρεαλ, Καναδάς

Τοποθεσία: Μόντρεαλ, Καναδάς
Ημερομηνία: Ολοκληρώθηκε το 1967
Αρχιτέκτονας: Richard Buckminster Fuller
Σκοπός: Μουσείο Περιβάλλοντος

Η Βιόσφαιρα του Μόντρεαλ είναι ένα εντυπωσιακό θολωτό κτήριο, που στεγάζει ένα μουσείο αφιερωμένο στη σημασία του περιβάλλοντος και του νερού στη ζωή μας και έχει χτιστεί στο πάρκο Jean-Drapeau, στο Île Sainte-Hélène.

Το οικοδόμημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στην έκθεση World Fair Expo ’67 των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου και απέσπασε διθυραμβικά σχόλια.

Ο αρχιτέκτονας Richard Buckminster Fuller σχεδίασε αυτό το μοναδικό κτίσμα, το οποίο κατασκευάστηκε από χαλύβδινους σωλήνες και μεγάλα κομμάτια από ακρυλική επένδυση και έχει 76 μέτρα διάμετρο και 62 μέτρα ύψος.

Μετά την έκθεση, τον Ιανουάριο του 1968, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δώρισε επίσημα τη βιόσφαιρα στην πόλη του Μόντρεαλ. Για πολλά χρόνια είχε χρησιμοποιηθεί για διάφορες δραστηριότητες αναψυχής και αναδείχθηκε ως τουριστικό αξιοθέατο.

Tο 1990 μετατράπηκε σε ένα διαδραστικό οικολογικό μουσείο με πολλές μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις. Κύριος στόχος του μουσείου είναι η ανάδειξη της σημασίας του νερού, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης για βιώσιμη ανάπτυξη.

Πέραν των άλλων, το κτήριο έχει χαρακτηριστεί και «πράσινο», καθώς ανεμογεννήτριες, ένα γεωθερμικό σύστημα και ένα εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων έχουν προστεθεί στις εγκαταστάσεις του, ενώ παράλληλα διαθέτει πράσινες στέγες στα οικοδομήματα που περικλείει και εσωτερικούς κήπους.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…