Πού μπορεί να φτάσει η φαντασία του ανθρώπου όταν σχεδιάζει ένα κτήριο; Ποια είναι τα πιο ιδιαίτερα υλικά κατασκευής του; Ποια μπορεί να είναι η χρήση του;

Εξωκλήσια, ουρανοξύστες, διαστημική σταθμοί, απλά σπίτια, δημόσιες τουαλέτες, πάρκινγκ, μουσεία, παλάτια και ότι άλλο βάζει ο νους σας, υπάρχει σε… «μορφή» που ούτε καν φαντάζεστε.

Το newsbeast.gr θα σας παρουσιάσει τα 50 πιο παράξενα κτήρια του κόσμου!

Φανταστείτε τα!

No. 24. Robot Building, Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Τοποθεσία: Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Ημερομηνία: Ολοκληρώθηκε το 1986
Αρχιτέκτονας: Sumet Jumsai
Σκοπός: Κτήριο γραφείων

Το κτήριο «Ρομπότ», που βρίσκεται στην επιχειρηματική συνοικία Sathorn της Μπανγκόκ στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της United Overseas Bank. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας ζήτησαν από τον ταϊλανδό αρχιτέκτονα Sumet Jumsai να σχεδιάσει ένα κτήριο, που θα αντανακλά τον εκσυχρονισμό των τραπεζών και εκείνος εμπνεύστηκε από ένα παιχνίδι ρομπότ του γιου του.

Η αρχιτεκτονική του είναι μια αντίδραση ενάντια στη νεοκλασική και τη μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική και κύρια χαρακτηριστικά του κτηρίου είναι οι κλιμακωτοί τοίχοι, οι κεραίες και τα μάτια, που απεικονίζουν ξεκάθαρα την όψη ενός ρομπότ.

Το οικοδόμημα ολοκληρώθηκε το 1986, κόστισε 10 εκατομμύρια δολάρια και είναι ένα από τα τελευταία παραδείγματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στη Μπανγκόκ.

Με 20 ορόφους, το «Ρομπότ» έχει συνολικό εμβαδόν 23.506 τ.μ. και λόγω του κλιμακωτού του σχήματος η επιφάνεια των ορόφων μειώνεται σταδιακά στον 4ο, 8ο, 12ο, 16ο, και 18ο.

Το εξωτερικό του κτηρίου συμβάλλει στη ρομποτική του εμφάνιση, αν και εξυπηρετεί συχνά πρακτικές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα οι δυο κεραίες στην οροφή του, που χρησιμεύουν στην επικοινωνία και ως αλεξικέραυνα.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…