Επισκεφθείτε την πανέμορφη Καστοριά, μια πόλη που θα σας γοητεύσει από την πρώτη ματιά, έτσι όπως δεσπόζει περήφανη πάνω από τη μεγαλόπρεπη λίμνη Ορεστιάδα.

Τρία είναι τα σημεία που χαρακτηρίζουν την ταυτότητα αυτής της πόλης, που είναι και η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της Δυτικής Μακεδονίας, τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της, το μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον της λίμνης και φυσικά η ξακουστή βιοτεχνία γουναρικών.

Η Καστοριά υπήρξε μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Ελλάδας, λόγω του γουνεμπορίου και ακόμα και σήμερα δηλώνει δυναμικά την παρουσία της σε αυτόν τον τομέα, με την ΕΔΗΚΑ, τη μεγαλύτερη έκθεση γουναρικών στον κόσμο.

Το Εκθετήριο-Δημοπρατήριο Γούνας του συνεταιρισμού γουναράδων αποτελεί από μόνο του προορισμό στην πόλη, παρουσιάζοντας κομμάτια μοναδικής αισθητικής και ποιότητας.

Μια βόλτα στη λίμνη

Αποτελεί αναμφισβήτητα το σήμα κατατεθέν της πόλης! Επιλέξτε να κάνετε το μικρό ή το μεγάλο γύρο της λίμνης και απολαύστε το υπέροχο θέαμα της πόλης που καθρεπτίζεται στα κρυστάλλινα νερά, όταν το χιόνι δεν έχει καλύψει την επιφάνεια του νερού, δημιουργώντας ένα παραμυθένιο σκηνικό.

Εναλλακτικά, ακολουθήστε τη διαδρομή των παραλίμνιων χωριών, όπως το Τοιχιό και η Πολυκάρπη και κυκλώστε τη λίμνη, ανακαλύπτοντας όλα τα μυστικά της.

Γειτονιές που «μυρίζουν» παράδοση

Περιηγηθείτε στην καρδιά της πόλης και θαυμάστε τα υπέροχα αρχοντικά των πλούσιων εμπόρων. Η παραδοσιακή γειτονιά Ντολσό με τα λιθόστρωτα δρομάκια και τη γραφική σας προσκαλεί να πιείτε τον καφέ σας στα όμορφα καφενεία και να χαλαρώσετε στη σκιά των παλιών σπιτιών, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.

Στη βόρεια παραλία θα βρείτε τη συνοικία Αποζάρι, όπου τα νεοκλασικά κτίσματα «δένουν» αρμονικά με τα νεόδμητα σπίτια. Εδώ υπάρχουν και πολλές επιλογές διαμονής, σε φιλόξενους ξενώνες.

Για νυχτοπερπατήματα κινηθείτε στις οδούς Ορεστιάδας και Μ. Αλεξάνδρου, αλλά και στον πεζόδρομο της Ερμού με τα μαγαζιά με ζωντανή μουσική και τα μπαράκια.

Ένα ζωντανό βυζαντινό παρελθόν

Η πόλη διαθέτει πάνω από 70 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, που διαθέτουν μοναδικό εξωτερικό διάκοσμο, αλλά και σπάνιες τοιχογραφίες. Πολλές από αυτές είναι «κρυμμένες» ανάμεσα σε σπίτια και πολυκατοικίες και άλλες αποτελούν οικογενειακά παρεκκλήσια.

Το πιο διάσημο βυζαντινό μνημείο της πόλης είναι η Παναγία Κουμπελίδικη, ένα κτίσμα του 10ου-11ου αιώνα, που βρίσκεται στην ακρόπολη του κάστρου της πόλης και διαθέτει μοναδικές τοιχογραφίες.

Δείτε ακόμα τον Ταξιάρχη Μητροπόλεως, κοντά στη Μητρόπολη, με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα και την βασιλική των Αγίων Ανάργυρων, ένα από τα αρχαιότερα μνημεία της Καστοριάς.

Δραστηριότητες στην πόλη και τη γύρω περιοχή

Η κωπηλασία θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά αθλήματα στην πόλη, με πανελλήνια απήχηση. Ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς αναδείχθηκε πολλές φορές πρωταθλητής στην Ελλάδα. Στη λίμνη της Καστοριάς πραγματοποιούνται πανελλήνιοι και διεθνείς αγώνες κωπηλασίας. Εκτός όμως από τον οργανωμένο στίβο κωπηλασίας, λειτουργεί και οργανωμένο τμήμα ιστιοπλοΐας.

Ακόμη, αν διαθέτετε μικρό ιστιοφόρο, μπορείτε να κάνετε ιστιοπλοΐα στα νερά της λίμνης και να ανακαλύψετε την Καστοριά μέσα από τη λίμνη της.

Η Καστοριά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές της. Ο κάθε ερασιτέχνης φωτογράφος μπορεί να αποθανατίσει θαυμάσια θέματα, όπως την ανατολή του ήλιου στη λίμνη, τα τοπία του εσωτερικού παραλίμνιου, τους κύκνους και άλλα στολίδια της λίμνης.

Οι λάτρεις του σκι και του snowboard θα ενθουσιαστούν με τις πίστες που περνούν μέσα από πυκνά δάση οξιάς στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου, μόλις 22 χλμ. από την πόλη.

Μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε τη «Σπηλιά του Δράκου», ένα εντυπωσιακό σπήλαιο με επτά υπόγειες λίμνες στη βόρεια πλευρά της.

Τοπικές γεύσεις

Η κουζίνα της Καστοριάς έχει πολλούς κρυμμένους θησαυρούς, που θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε σε ένα από τα πολλά ταβερνάκια της πόλης ή στα παραλίμνια εστιατόρια. Δοκιμάστε σαρμάδες (ντολμαδάκια) με λάχανο και τουρσί, πίτα με λάχανο τουρσί, ψητά κρεατικά, γίγαντες και πολλούς ακόμα μεζέδες, με τη συνοδεία τσίπουρου.

Τα φασόλια γίγαντες και ελέφαντες είναι προϊόντα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και αξίζει να τα πάρετε φεύγοντας, όπως και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, όπως το τσίπουρο, ο τραχανάς, οι χυλοπίτες, το κασέρι και το κεφαλοτύρι.