Πού μπορεί να φτάσει η φαντασία του ανθρώπου όταν σχεδιάζει ένα κτήριο; Ποια είναι τα πιο ιδιαίτερα υλικά κατασκευής του; Ποια μπορεί να είναι η χρήση του;

Εξωκλήσια, ουρανοξύστες, διαστημική σταθμοί, απλά σπίτια, δημόσιες τουαλέτες, πάρκινγκ, μουσεία, παλάτια και ότι άλλο βάζει ο νους σας, υπάρχει σε… «μορφή» που ούτε καν φαντάζεστε.

Το newsbeast.gr θα σας παρουσιάσει τα 50 πιο παράξενα κτήρια του κόσμου!

Φανταστείτε τα!

No. 29. Olympic Stadium, Μόντρεαλ, Καναδάς

Τοποθεσία: Μόντρεαλ, Καναδάς
Ημερομηνία: Ολοκληρώθηκε το 1976
Αρχιτέκτονας: Roger Taillibert
Σκοπός: Στάδιο

Το Ολυμπιακό Στάδιο του Μόντρεαλ είναι ένα γήπεδο πολλαπλών χρήσεων στην περιοχή Hochelaga – Maisonneuve στο Κεμπέκ του Καναδά, που χτίστηκε ως ο κύριος χώρος φιλοξενίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976.

Το γήπεδο έχει το παρατσούκλι «The Big O» , μια αναφορά τόσο το όνομά του, όσο και στο σχήμα ντόνατ του σταθερού κομματιού της οροφής του σταδίου. Το όνομα «The Big Owe» χρησιμοποιήθηκε επίσης για το στάδιο, ως μια αναφορά στο αστρονομικό κόστος του σταδίου, αλλά και στο συνολικό κόστος διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πρόκειται για το γήπεδο με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα στον Καναδά και μετά τους Ολυμπιακούς φιλοξένησε αγώνες επαγγελματικού μπέιζμπολ και ποδοσφαίρου.

Από το 2004 το γήπεδο δεν έχει κάποια συγκεκριμένη χρήση. Με δυναμική 56.040 καθισμάτων, χρησιμεύει ως μια πολυδύναμη μονάδα, στην οποία διοργανώνονται συναυλίες, αλλά και αθλητικά γεγονότα.

Ο ενσωματωμένος πύργος στη βάση του σταδίου, ονομάζεται Πύργος του Μόντρεαλ και είναι ο ψηλότερος κεκλιμένος πύργος στον κόσμο, αγγίζοντας τα 175 μέτρα. Στην κορυφή του έχει κατασκευαστεί ένα παρατηρητήριο, προσβάσιμο με τελεφερίκ, που προσφέρει μαγευτική θέα στην περιοχή.

Το γήπεδο σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Roger Taillibert, διαθέτει αναδιπλούμενη οροφή, ενώ κάτω από τον πύργο βρίσκεται μια πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων. Παράλληλα, ένα ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο υπάρχει στη βάση του πύργου.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου συχνά αναφέρεται ως ένα αριστούργημα της Μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…