Πού μπορεί να φτάσει η φαντασία του ανθρώπου όταν σχεδιάζει ένα κτήριο; Ποια είναι τα πιο ιδιαίτερα υλικά κατασκευής του; Ποια μπορεί να είναι η χρήση του;

Εξωκλήσια, ουρανοξύστες, διαστημική σταθμοί, απλά σπίτια, δημόσιες τουαλέτες, πάρκινγκ, μουσεία, παλάτια και ότι άλλο βάζει ο νους σας, υπάρχει σε… «μορφή» που ούτε καν φαντάζεστε.

Το newsbeast.gr θα σας παρουσιάσει τα 50 πιο παράξενα κτήρια του κόσμου!

Φανταστείτε τα!

No. 35. Casa da Música, Πόρτο, Πορτογαλία

Τοποθεσία: Πόρτο, Πορτογαλία
Ημερομηνία: Ολοκληρώθηκε το 2005
Αρχιτέκτονας: Rem Koolhaas
Σκοπός: Μέγαρο Μουσικής

Το Casa da Música, δηλαδή το «Σπίτι της Μουσικής» είναι ένα Μέγαρο Μουσικής στην πόλη Πόρτο της Πορτογαλίας, στο οποίο στεγάζεται το ομώνυμο πολιτιστικό ίδρυμα και αποτελεί την έδρα τριών ορχηστρών, της Εθνικής Ορχήστρας του Πόρτο, της Orquestra Barroca και της Remix Ensemble.

Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον ολλανδό αρχιτέκτονα Rem Koolhaas σε συνεργασία με τα Office for Metropolitan Architecture και Arup – AFA και χτίστηκε με αφορμή την ανάδειξη της πόλης, ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2001, αλλά ολοκληρώθηκε μόλις το πρώτο εξάμηνο του 2005.

Το πρωτότυπο σχέδιο του κτίσματος δέχθηκε πολλές εγκωμιαστικές κριτικές, με τον κριτικό αρχιτεκτονικής, Nicolai Ouroussoff , των New York Times, να το χαρακτηρίζει ως το «πιο ελκυστικό σχέδιο που έχει κατασκευάσει ποτέ ο αρχιτέκτονας Rem Koolhaas», ενώ συμπλήρωσε ότι είναι «ένα κτήριο, του οποίου το πνευματικό πάθος συνδυάζεται με την αισθησιακή ομορφιά του» και ότι «διαθέτει μια από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών, που χτίστηκαν τα τελευταία 100 χρόνια».

Το Casa da Música έχει δύο κύριες αίθουσες , αν και πολλά ακόμα σημεία του κτηρίου μπορούν εύκολα να διαμορφωθούν, ώστε να φιλοξενήσουν συναυλίες και άλλες μουσικές δραστηριότητες, όπως εκπαιδευτικές δράσεις και εργαστήρια.

Η μεγάλη αίθουσα έχει χωρητικότητα 1.238 ατόμων και η μικρή μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με τις ανάγκες, που προκύπτουν για την κάθε εκδήλωση. Στην κορυφή του κτηρίου υπάρχει εστιατόριο.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…