Πού μπορεί να φτάσει η φαντασία του ανθρώπου όταν σχεδιάζει ένα κτήριο; Ποια είναι τα πιο ιδιαίτερα υλικά κατασκευής του; Ποια μπορεί να είναι η χρήση του;

Εξωκλήσια, ουρανοξύστες, διαστημική σταθμοί, απλά σπίτια, δημόσιες τουαλέτες, πάρκινγκ, μουσεία, παλάτια και ότι άλλο βάζει ο νους σας, υπάρχει σε… «μορφή» που ούτε καν φαντάζεστε.

Το newsbeast.gr θα σας παρουσιάσει τα 50 πιο παράξενα κτήρια του κόσμου!

Φανταστείτε τα!

No. 38. Experience Music Project, Σιάτλ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Τοποθεσία: Σιάτλ, ΗΠΑ
Ημερομηνία: Άνοιξε το 2000
Αρχιτέκτονας: Frank Gehry
Σκοπός: Μουσείο της ιστορίας της μουσικής

Το Experience Music Project, γνωστό με τη συντομογραφία EMP, είναι ένα μη κερδοσκοπικό μουσείο, αφιερωμένο στην ιστορία της μουσικής. Ιδρύθηκε το 2000 από το συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen και από τότε μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει 46 εκθέσεις, εκ των οποίων οι 17 έχουν εκτεθεί σε μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Το εντυπωσιακό του κτήριο, που μοιάζει να κινείται στους ρυθμούς ενός μουσικού κομματιού, είναι χτισμένο στο Seattle Center, δίπλα στο Space Needle και σχεδιάστηκε από τον Frank Gehry. Η αρχιτεκτονική που χρησιμοποίησε προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και στην παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα.

Ο κριτικός αρχιτεκτονικής των New York Times,Herbert Muschamp, το περιέγραψε ως «κάτι που σύρθηκε έξω από τη θάλασσα , αναποδογύρισε και πέθανε», ενώ το περιοδικό Forbes το συμπεριέλαβε στη λίστα με τα 10 πιο άσχημα κτίρια του κόσμου.

Παρόλα αυτά το κτήριο θεωρείται ταιριαστό «περίβλημα» για τη μεγαλύτερη συλλογή του κόσμου με αντικείμενα του Jimi Hendrix. Το εξωτερικό του κτηρίου προσφέρει ένα συνδυασμό από υφές και χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, του αργύρου, του βαθύ κόκκινου, του μπλε και του μωβ.

Στους χώρους του μουσείου παρουσιάζονται βραβευμένα εκθέματα, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ποπ κουλτούρας, σπάνια αντικείμενα, χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα καλλιτεχνών, ενώ διοργανώνει διαδραστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…