Πού μπορεί να φτάσει η φαντασία του ανθρώπου όταν σχεδιάζει ένα κτήριο; Ποια είναι τα πιο ιδιαίτερα υλικά κατασκευής του; Ποια μπορεί να είναι η χρήση του;

Εξωκλήσια, ουρανοξύστες, διαστημική σταθμοί, απλά σπίτια, δημόσιες τουαλέτες, πάρκινγκ, μουσεία, παλάτια και ότι άλλο βάζει ο νους σας, υπάρχει σε… «μορφή» που ούτε καν φαντάζεστε.

Το newsbeast.gr θα σας παρουσιάσει τα 50 πιο παράξενα κτήρια του κόσμου!

Φανταστείτε τα!

No. 40. Borgund Stave Church, Borgund, Νορβηγία

Τοποθεσία: Borgund, Νορβηγία
Ημερομηνία: Ολοκληρώθηκε το 1250
Αρχιτέκτονας: Άγνωστος
Σκοπός: Εκκλησία

Η εκκλησία Borgund Stave βρίσκεται στην περιοχή Borgund της Νορβηγίας. Ο τρίκλιτος ξύλινος ναός, με το μοναδικής αισθητικής εξωτερικό και εσωτερικό είναι ο καλύτερα διατηρημένος από τους υπόλοιπους 28, παρόμοιας αισθητικής, ναούς της Νορβηγίας.

Χτίστηκε μεταξύ του 1180 και του 1250 μ.Χ. και δέχθηκε μεταγενέστερες προσθήκες και αποκαταστάσεις. Οι τοίχοι του σχηματίζονται από κάθετες ξύλινες σανίδες, stave, εξ’ ού και το όνομα της.

Πρόκειται για μια βασιλική με μειωμένα πλάγια κλίτη και την προσθήκη ενός τέμπλου και μιας αψίδας. Το κεντρικό της κλίτος είναι υπερυψωμένο και οριοθετείται από τέσσερις στοές σε κάθε του πλευρά.

Μια πρόσθετη κατασκευή, που θυμίζει βεράντα, έχει προστεθεί στο εξωτερικό του κτίσματος, προστατευόμενη από την προεξοχή, που δημιουργεί η περίτεχνη στέγη.

Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι άκρως εντυπωσιακό με ξύλινα δοκάρια και κολώνες να στηρίζουν την οροφή, δημιουργώντας ένα μοναδικό πλέγμα.

Οι στέγες του ναού έχουν κλιμακωτή διάταξη και δημιουργούν μικρούς πύργους στα τελειώματα. Στα αετώματα δεσπόζουν τέσσερα σκαλιστά κεφάλια δράκων, όπως αυτά που στόλιζαν τις πλώρες των Νορβηγικών πλοίων.

Πλέον η εκκλησία αποτελεί αξιοθέατο της περιοχής, καθώς η ανοικοδόμηση ενός ναού το 1868 σήμανε και την λήξη της λειτουργίας της.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…