Πόσα ταξίδια μπορούμε αλήθεια να κάνουμε στη ζωή μας; Είναι αυτονόητο πως τόσο η διάρκεια του βίου όσο και το οικονομικό περιθώριο του καθενός μας δεν επαρκούν για την επίσκεψη και των 101 προορισμών που πρόκειται να σας παρουσιάσουμε για τις επόμενες 101 ημέρες.

Ωστόσο, ας ελπίσουμε πως μέσα από αυτήν την ομολογουμένως μεγάλη ποικιλία θα βρείτε κάτι που θα σας κινήσει το ενδιαφέρον.

Έτοιμοι; Φύγαμε!

Νο. 11. Το άγαλμα της Ελευθερίας, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Το σήμα κατατεθέν της Νέας Υόρκης είναι το άγαλμα της Ελευθερίας, το οποίο δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού της πόλης και απεικονίζει την Ελευθερία ως μια γυναικεία, επιβλητική μορφή που κρατά μια αναμμένη δάδα.

Έχει τοποθετηθεί στο νησάκι Λίμπερτυ (Ελευθερία) και έχει ύψος 46,5 μέτρα, το οποίο διπλασιάζεται λόγω της περίτεχνης βάσης του. Το άγαλμα ζυγίζει 225 τόνους και καλύπτεται από περίβλημα χαλκού. Η βάση του φιλοξενεί από το 1972 το Μουσείο Μετανάστευσης.

Η ιδέα της κατασκευής του ανήκει στον Γάλλο ιστορικό Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, ο οποίος πρότεινε να κατασκευαστεί ένα μνημείο, που θα τιμήσει την γαλλογερμανική φιλία. Εμπνεύστηκε την προτομή του αγάλματος από τη μορφή του Φωτοφόρου Απόλλωνος, ενώ η βάση του βασίζεται στις ιστορικές αναφορές σχετικά με την κατασκευή του Κολοσσού της Ρόδου.

Ο έμπειρος γλύπτης Φρεντερίκ Μπαρτολντί ξεκίνησε την κατασκευή του το 1874 στο Παρίσι και η στατιστική του δομή μελετήθηκε από τον Γουστάβο Άιφελ.

Μετά την αποπεράτωση του, το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε την τοποθέτηση του στη συγκεκριμένη νησίδα, ώστε να δεσπόζει και να είναι εμφανές σε όποιον μπαίνει και βγαίνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Τα εγκαίνια του έγιναν στις 28 Οκτωβρίου του 1886.

Στο εσωτερικό του αγάλματος, 168 σκαλιά επιτρέπουν την άνοδο στο κεφάλι και άλλα 58 στο χέρι, που κρατάει τον πυρσό. Όλα αυτά, βέβαια, αρκεί να είναι ανοιχτό το άγαλμα καθώς όπως γνωρίζουμε, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ, η είσοδος δεν επιτρέπεται…

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…

101 ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ