Ποια χώρα έχει τους πιο καλοντυμένους πολίτες; Και είναι είναι δυνατό ή δίκαιο να αξιολογήσει κανείς μια χώρα, βασιζόμενος στις ενδυματολογικές ιδιοτροπίες της μοδάτης ελίτ της;

Ίσως όχι, γράφει ο Duncan Forgan σε άρθρο του στη στήλη «Ταξίδι» της ιστοσελίδας τους CNN, όμως αυτό δεν τον σταμάτησε να συντάξει την παρακάτω λίστα:

8. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Από τζιν και καουμπόικη διάθεση, μέχρι τη μόδα του χιπ χοπ και άλλες πολλές, φαίνεται πως ο αμερικάνικος τρόπος ντυσίματος έχει επηρεαστεί από πολλούς πολιτισμούς.

Η αμερικάνικη μόδα στα καλύτερά της ενσαρκώνει μια κλαστική αισθητική, που είναι δύσκολο να τής αντισταθεί κανείς, αναφέρει το άρθρο.

Γνωστές φίρμες όπως οι Ralph Lauren, Tommy Hilfiger και Calvin Klein είναι μερικές από αυτές που έχουν αντιγραφεί περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες στον κόσμο.

7. Βραζιλία

Η χώρα του ωραίου. Οι Βραζιλιάνοι θεωρούνται από τους πιο ωραίους λαούς, ειδικά όταν… δε φοράνε ρούχα!

Κι ενώ τα διάσημα μικροσκοπικά μπικίνι και οι γνωστές σαγιονάρες έχουν κατακλύσει όχι μόνο τις παραλίες του Ρίο ντε Τζανέιρο, αλλά και όλου του κόσμου σχεδόν, σε αυτή τη χώρα της Νότιας Αμερικής έχει ξεπηδήσει μια πιο διακριτική μόδα.

Καταλύτης ήταν η άφιξη της Εβδομάδας Μόδας του Σάου Πάουλου.

6. Αυστραλία

Το απλό στιλ των Αυστραλών έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Ωστόσο φίρμες όπως οι Minkpink και Camilla and Marc απέχουν πολύ από την εικόνα της παραλίας, του σερφ και του μαγιό.

5. Ηνωμένο Βασίλειο
Υπάρχει κάποιος λόγος που πολλοί έχουν ως σημείο αναφοράς το βρετανικό στιλ. Όσο εύκολο είναι να κατηγοριοποιήσει κανείς τη μόδα άλλων χωρών (Γαλλία: θηλυκότητα, Σουηδία: μινιμαλισμός) η βρετανική μόδα είναι δύσκολο να «χωρέσει» κάτω από μια ταμπέλα.

4. Ιαπωνία

Λίγοι λαοί ντύνονται τόσο ακραία όσο οι Ιάπωνες. Οι προηγούμενες γενιές μπορεί όχι τόσο, όμως οι νέοι του σήμερα σε μεγάλες πόλεις όπως το Τόκιο, δεν έχουν καμία σχέση με τα παραδοσιακά κιμονό και τους καλοντυμένους επιχειρηματίες με τα κοστούμια προηγούμενων εποχών.

3. Γαλλία
Η γενέτειρα της υψηλής ραπτικής. Η γαλλική μόδα είναι πολύ ιδιαίτερη και δεν κάνει για όλα τα γούστα.

2. Σουηδία
Η ωφελιμιστική προσέγγιση της μόδας επεκτάθηκε σε όλον τον κόσμο. Μία από τις πιο γνωστές σουηδικές αλυσίδες καταστημάτων ρούχων έχει 2.300 καταστήματα σε 41 χώρες.

1. Ιταλία
Η σχέση της Ιταλίας με το στιλ και τη μόδα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950.

Προσωπικότητες όπως η Γκρέις Κέλι και η Τζάκι Κένεντι επέλεγαν να ντύνονται από ιταλικούς οίκους μόδας. Με δύο ιταλικές πόλεις να βρίσκονται στη λίστα των πέντε πρώτων (Μιλάνο, Ρώμη) σε ό,τι αφορά τη μόδα, όλος ο κόσμος στρέφει το βλέμμα του προς τα εκεί για ιδέες, έμπνευση και στιλ.